lauantai, 5 lokakuun

Työväenpuolue syrjäytti Britannian johdosta konservatiivipuolueen, joka kaatui toistuviin skandaaleihin. Murskavoitto ei silti tarkoita työväenpuolueelle valtavaa kannatusta.

Britannian parlamenttivaaleissa tapahtui historiallinen muutos, kun työväenpuolue varmisti enemmistönsä parlamentissa ja päätti konservatiivipuolueen 14 vuotta kestäneen valtakauden.

Perjantaina kello 12 aikaan työväenpuolue oli saamassa 412 paikkaa 650-paikkaisessa parlamentissa. Se saa yli 210 lisäpaikkaa eli yli tuplaa paikkamääränsä. Konservatiivipuolue on saamassa parlamenttiin vain 120 paikkaa. Loput paikat jakautuvat pienempien puolueiden kesken.

Puoliltapäivin jakamatta oli vielä kolme parlamenttipaikkaa.

Pääministerikaaos ja brexit-pettymys kaatoivat konservatiivit

Britanniaa pitkään hallinnut koservatiivipuolue menettää jopa noin 250 parlamenttipaikkaa. Kannatusta murensivat pettymys Britannian EU-eroon eli brexitiin ja lukuisat skandaalit.

Britannia erosi Euroopan unionista vuonna 2020, mutta nykyään yli puolet briteistä pitää eroa virheenä.

Maan pääministeri on vaihtunut neljästi vain noin kahdeksan vuoden aikana. David Cameron erosi heti brexit-äänestyksen jälkeen, ja vaikeat brexit-neuvottelut kaatoivat Theresa Mayn. Boris Johnson joutui lähtemään muun muassa järjestettyään juhlat kesken koronapandemian. Liz Truss sai olla pääministerinä vain 45 päivää epäonnistuneen talouspaketin vuoksi.

Nykyinen pääministeri Rishi Sunak on toiminut virassaan lokakuusta 2022 lähtien.

Nimekkäät poliitikot jäivät rannalle

Jopa yhdeksän Britannian hallituksen ministeriä putosi parlamentista. Joukossa ovat muun muassa opetusministeri Gillian Keegan, puolustusministeri Grant Shapps. Lisäksi paikkansa menettivät parlamentin alahuoneen johtaja Penny Mordaunt ja entinen pääministeri Liz Truss.

Joissakin kyselyissä ennakoitiin jopa pääministeri Rishi Sunakin putoamista, mutta hän piti paikkansa.

Työväenpuolueen voitto jäi pienemmäksi kuin voisi luulla

Työväenpuolueen vaalivoitto jäi vaatimattomammaksi kuin puolueen haalimasta paikkamäärästä voisi ymmärtää. Puolue sai yli 60 prosenttia paikoista, mutta vain reilut 30 prosenttia äänistä.

Eroa selittää Britannian vaalijärjestelmä, jossa maa on jaettu pieniin vaalipiireihin, joista kustakin läpi pääsee vain eniten ääniä saanut ehdokas.

Vaalien äänestysprosentti jäi alhaisemmaksi kuin aiemmin, mikä viittaa siihen, että moni konservatiivien entinen äänestäjä jäi kotiin.

Oikeistopopulistit saivat voiton

Konservatiivien tappiota selittää myös pienempien puolueiden yllättävä menestys. Yhdeksi vaalien voittajaksi nousee oikeistopopulistisen Reform UK -puolueen johtaja Nigel Farage. Farage sai parlamenttipaikan seitsemännellä yrityksellään.

Todennäköisesti Reform UK söi etenkin konservatiivien kannatusta.

Reform UK sai noin 14 prosentin kannatuksen. Vaalijärjestelmästä johtuen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi nousee kuitenkin liberaalidemokraatit, joka ylsi 12 prosentin kannatukseen.

Farage on kampanjoinut etenkin maahanmuutto- ja siirtolaisvastaisilla teemoilla.

Mihin vaalitulos johtaa?

Uudeksi pääministeriksi nousee työväenpuolueen johtaja Keir Starmer. Häntä kuvaillaan mediassa vastuulliseksi, vakavaksi ja tylsäksi.

Starmer on vienyt puoluettaan kohti poliittista keskustaa. Hän ei aja radikaaleja uudistuksia. Politico-lehden mukaan hän on luvannut muun muassa alentaa valtionvelkaa, lyhentää terveydenhuollon jonotusaikoja, vauhdittaa turvapaikkahakemusten käsittelyä ja edistää uusiutuvan energian hankkeita.

Starmer vastusti brexitiä ja haluaa tiivistää Britannian suhteita EU:hun, mutta paluuta unionin jäseneksi ei ole luvassa.

Sunakin odotetaan luopuvan konservatiivipuolueen johtajuudesta tappion jälkeen. Uusi johtaja voi löytyä paikkansa säilyttäneiden ministereiden joukosta.

Korjattu 5.7. kello 15.05: Penny Mordaunt on parlamentin alahuoneen johtaja, ei puhemies.

Jaa.
Exit mobile version