sunnuntai, 24 marraskuun

Tuore työvoimabarometri ennakoi työmarkkinatilanteen kääntyvän maltillisesti kohti parempaa. Alueiden ja alojen välillä on kuitenkin eroja.

Sairaanhoitajista, lähihoitajista ja lääkäreistä on huutava pula huonon työllisyystilanteenkin keskellä. Kuva: Antro Valo / Yle

Kartta piirtää karun kuvan Suomesta: työvoimasta on vakavaa ylitarjontaa valtaosassa Suomea. Samalla työttömien osaaminen ja työnantajien tarpeet eivät kohtaa.

Yleistilanne työmarkkinoilla on kuitenkin maltillisesti parantumassa, ennakoi työ- ja elinkeinoministeriön tuore työvoimabarometri.

Maltillisesti, sillä vielä ensi vuonnakin usealla alueella tekijöitä on enemmän kuin töitä. Alakohtaisesti barometri ei työvoiman ylitarjonnasta kerro.

Katsauksen mukaan ylitarjonta silti helpottaa monessa osassa maata, kun piristyvät talousnäkymät kääntävät työttömyyden laskuun ja avoimet työpaikat nousuun.

Eri alueilta ely-keskusten johdolla kerättyjen tietojen mukaan kolmannes seuduista ennakoi elinkeinoelämän tilanteen olevan puolen vuoden päästä parempi kuin nyt.

Vuoden päästä lähes koko Suomessa elinkeinoelämän tilanne näyttää tämänhetkistä valoisammalta.

Talouden ennakoidaan kääntyvän kasvuun ensi keväänä, mutta työllisyystilanne paranee viiveellä, katsauksessa todetaan.

Ylitarjonnasta osaajapulaan

Elinkeinoelämän piristyminen lisää työvoiman tarvetta, ja ylitarjonta kääntyy paikoin osaajapulaksi.

Ennusteen mukaan suurin tarve on ensi vuonna sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

Sote-alalla pulaa osaajista on ollut jo pitkään, ja eläköitymiset, alanvaihtajat sekä ikääntyvä väestö kasvattavat sitä entisestään.

Työmarkkinatilanteen odotetaan parantuvan myös teknologiateollisuudessa ja rakennusalalla, vaikka kokonaisuutena tekijöitä on edelleen enemmän kuin työpaikkoja.

Muun muassa vihreän siirtymän investointien odotetaan toteutuessaan lisäävän näiden alojen työvoiman tarvetta.

Vielä hetki huonompaan

Vielä toistaiseksi työttömyys Suomessa kuitenkin kasvaa.

Työttömyysasteen trendi oli syyskuussa jo 8,4 prosenttia, mikä on korkein lukema sitten vuoden 2018. Työttömyys on myös levinnyt uusille aloille: työttömäksi on jäänyt niin ravintola-alan työntekijöitä kuin tietotekniikan erityisasiantuntijoitakin.

Konkurssien määrä on edelleen jatkanut kasvuaan suurimmassa osassa maata, ja useat yritykset ovat kertoneet muutosneuvotteluista ja irtisanomisista.

Riski työttömyyden lisääntymisestä seuraavan puolen vuoden aikana on huomattava, ministeriön katsauksessa todetaan.

Mikä sitten antaa aihetta optimismiin? Käänne parempaan on antanut odottaa itseään ja huonot ajat ovat pitkittyneet.

Ministeriön katsauksen mukaan monet työnantajat ovat pyrkineet rajoittamaan irtisanomisten määrää, koska uskovat suhdanteen muutokseen. Vaikka töitä ei juuri nyt ole tarjota, monilla aloilla osaajapula ei taustalta ole kadonnut mihinkään.

Korjattu 29.10.2024 klo 10.37: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että työttömyysasteen trendi oli syyskuussa 8,1 %. Oikea luku on 8,4%.

Jaa.
Exit mobile version