perjantai, 4 lokakuun

WWF:n Luontolive seuraa vedenalaista elämää Rautjärven Hiitolanjoella. Kalat ovat palanneet historiallisille kutupaikoilleen koskien kunnostusten ansiosta.

Etelä-Karjalan Rautjärvellä sijaitsevan Hiitolanjoen vedenalaista elämää voi nyt seurata suorassa WWF:n nettilähetyksessä.

Joki on tullut viime vuosina tunnetuksi erityisesti Suomen puolella olevien koskien vapauttamisesta. Niiden ansiosta äärimmäisen uhanalaiset järvilohet ovat päässeet palaamaan historiallisille kutupaikoilleen.

Näitä Laatokan lohia saattaa nähdä WWF:n Luontolive-lähetyksessä, joka on näkyvillä lokakuun ajan.

Padot hävisivät ja kalat palasivat

Vesivoimapadot estivät järvilohien ja taimenten nousun Hiitolanjokeen yli sadan vuoden ajan. Joesta on viime vuosina purettu kolme patoa. Viimeinen purettiin viime syksynä.

Tulosta alkoi syntyä heti. Kaakkois-Suomen ely-keskuksen tekemissä sähkökoekalastuksissa on havaittu, että lohikalat ovat alkaneet lisääntyä kunnostetuilla alueilla. Kalanpoikasia on vilahdellut myös WWF:n kalakamerassa.

Aikuiset järvilohet valmistautuvat kutuun lokakuun puolivälissä, kun vesi on viilentynyt riittävästi. Sitä ennen kalakameran edessä voi näkyä erittäin uhanalaisia taimenia, joiden kutuaika alkaa hieman aikaisemmin.

– Parhaassa tapauksessa järvilohi tai taimen rakentaa kutupesän kameran eteen, jolloin pääsemme seuraamaan kutua aivan lähietäisyydeltä, kertoo WWF:n suojeluasiantuntija Manu Vihtonen tiedottessa.

Livelähetyksessä voi vilahtaa myös esimerkiksi särkiä, seipiä ja salakoita sekä joen pohjassa viihtyviä kivisimppuja tai kivennuoliaisia.

Kamera todisti onnistumisia Varkaudessa

Myös viime syksynä WWF:n kalakamerassa nähtiin virtavesien kunnostamisen vaikutus, kun kamera oli sijoitettuna vastikään padon ohitse rakennettuun luonnonmukaiseen ohitusuomaan Varkauden Ämmäkoskella.

Esimerkiksi erittäin uhanalainen järvitaimen hyväksyi ohitusuoman kutupaikakseen.

Taimenen lisäksi lähetyksessä nähtiin laaja kirjo uuteen uomaan löytänyttä lajistoa, kuten hauki, kirjolohi ja siika.

Jaa.
Exit mobile version