lauantai, 5 lokakuun

Ensi vuodeksi suunnitteilla olevan Enhanced Games -urheilukilpailun ideana on, ettei doping-testejä järjestetä, vaan aineiden käyttöön päinvastoin kannustetaan. Hankkeen nettisivujen mukaan kyseessä on ”superihmisyyden kisat”.

Enhanced Gamesin viestinnästä kerrotaan Ylelle, että myös suomalaisurheilijoilta on tullut kiinnostuneita yhteydenottoja. Nimiä ei kuitenkaan paljasteta, osallistujia on tarkoitus julkistaa vasta tämän vuoden lopulla.

Toistaiseksi vain yksi nimekäs urheilija on kertonut osallistumisestaan julkisesti.

Australialainen vapaauinnin kaksinkertainen maailmanmestari James Magnussen kertoi tänä keväänä aikovansa aloittaa doping-aineiden käytön ja yrittävänsä rikkoa 50 metrin vapaauinnin maailmanennätyksen Enhanced Gamesissa.

33-vuotias Magnussen lopetti aktiivisen urheilu-uransa viitisen vuotta sitten. Media-alalla nykyään työskentelevä mies vastaa videopuheluun Australian Sydneystä.

Hänen mukaansa moni vanhempi urheilija haaveilee siitä, että voisi yhdistää viisastuneen ”kolmekymppisen mielen kaksikymmentävuotiaan kehoon”.

– Myös maailmanmestaruus viehättää. Olisi siistiä tulla tunnetuksi historian nopeimpana miehenä, Magnussen sanoo.

Päätökseen osallistua kisoihin vaikutti myös mahdollisuus kilpailla ja treenata ammattimaisesti.

Magnussen ei käytä sanaa doping, vaan puhuu ”suoritusta tehostavista lääkkeistä” (performance enhancing drugs). Palaute muilta urheilijoilta on ollut ”hämmentävän positiivista”:

– Useat urheilijat näkevät tämän mahdollisuutena uransa pidentämiseen.

Tehoa suorituksiin haetaan myös urheiluvälineistä

Enhanced Games on luvannut maksaa miljoona Yhdysvaltojen dollaria eli noin 934 000 euroa maailmanennätyksistä kahdessa lajissa: 100 metrin juoksussa ja Magnussenin tavoittelemassa 50 metrin vapaauinnissa.

Tällä hetkellä matkan maailmanennätys kuuluu brasilialaiselle César Cielolle, joka ui matkan 20,91 sekunnissa joulukuussa 2009. Magnussenin paras aika on 21,52 sekuntia vuodelta 2013.

Magnussen uskoo haastattelussa onnistuvansa. Treenauksen hän aloitti kolme ja puoli kuukautta sitten.

– Tunnen itseni itsevarmemmaksi kuin koskaan aikaisemmin.

Suoritusten ”tehostaminen” ei jää vain aineisiin. Enhanced Gamesissa uimarit saavat käyttää myös niin sanottuja superpukuja.

César Cielon ennätyksen aikaan uinnissa oli käytössä vartalon peittävät uimapuvut, jotka oli valmistettu kitkaa vähentävästä teknisestä kankaasta. Kansainvälinen uimaliitto kielsi puvut 2010.

Testosteroniarvot optimiin

Magnussen kertoo Ylelle, että hän ei ole vielä alkanut käyttää dopingia. Tarkoituksena on treenata ensin luomuna niin hyvään kuntoon kuin mahdollista. Sitten hän uumoilee aloittavansa testosteronista.

– Pitää selvittää, millaiset testosteroniarvoni ovat. Sitten katsomme, kuinka voimme optimoida ne turvallisesti ja tehostaa suoritustani.

Magnussenin mukaan hän ei tiedä vielä tarpeeksi muista aineista ja keinoista.

– On ainakin peptidejä, kantasoluja ja muita hormonikorvaushoitoja. Kaikki ovat pöydällä, kunhan ne ovat lääkärin määräämiä.

Kansainväliset urheilujärjestöt vannovat puhtaan urheilun ja dopingtestausten nimeen. Enhanced Games onkin saanut osakseen paljon kritiikkiä niin urheilun sisältä kuin poliitikoilta. Moni pitää kisoja vastuuttomina.

Kaksi maailmanennätystä rikkonut entinen australialaisuimari Kieren Perkins kutsui hanketta maaliskuussa australialaisyhtiön haastattelussa ”lähes rikolliseksi”.

”Joku kuolee, jos annamme tällaisen ilmapiirin jatkaa kasvuaan ja kukoistustaan”, Perkins jyrisi.

Magnussenia ei kuitenkaan huoleta. Hänen mukaansa urheilijoiden dopingkuolemat tai aineiden haittavaikutukset johtuvat siitä, että he ovat yrittäneet huijata systeemiä kiinnijäämisen pelossa.

– Tämä on avointa ja rehellistä ja tapahtuu lääkärien valvonnan alaisena.

Magnussen sanoo, että Enhanced Games on ”turvallisinta urheilua kuin voi olla.”

Samaa väitetään hankkeen nettisivuilla. Siitä ei puhuta, miten esimerkiksi epo-hormonin käyttö on linkitetty useisiin urheilijoiden kuolemantapauksiin ja kuinka anabolisten steroidien käyttöön liittyy lukuisia psyykkisiä ja fyysisiä haittavaikutuksia – pahimmillaan käyttö voi johtaa kuolemaan.

Steroidien käyttäjien odottamaton kuolemanriski on viisinkertainen normaalihenkilöihin verrattuna.

liikuntalääketieteen lääkäri Olli Heinonen

Tiedetrippi-podcastissa liikuntalääketieteen lääkäri Olli Heinonen varoitti erityisesti steroidien käyttäjille tutusta ilmiöstä:

– Saattaa tulla sydänperäisiä äkkikuolemia. Steroidien käyttäjien odottamaton kuolemanriski on viisinkertainen normaalihenkilöihin verrattuna.

Enhanced Gamesin sivuston mukaan kilpailijat saavat ilmaisen terveystarkastuksen.

Huippuohjaajan dokumentti seuraa valmistautumista

Enhanced Gamesin tarjoamien lääkäreiden lisäksi Magnussen aikoo työskennellä myös ulkopuolisten lääketieteen asiatuntijoiden kanssa ”saadakseen useita mielipiteitä”.

– Odotan terveydessäni parannuksia sen sijaan, että olisin huolissani sivuvaikutuksista, hän sanoo.

– On kaikkien etujen mukaista, että suoriudun parhaani mukaan ja teen sen turvallisesti – ihan senkin takia, että kaikki raportoidaan dokumenttiin kaikkien katsottavaksi.

Tekeillä olevan dokumenttisarjan yhdeksi tuottajaksi on julkistettu Hollywood-ohjaaja Ridley Scottin omistama tuotantoyhtiö. James Magnussen on yksi tulevassa dokumentissa esiintyvistä urheilijoista. Muut nimet julkaistaan Magnussenin mukaan todennäköisesti Pariisin kesäolympialaisten jälkeen.

Mutta tuntuuko mahdollinen voitto edes samalta doupattuna kuin puhtaana?

Magnussenin mukaan kyse on muustakin kuin kilpailemisesta, ja palkkiosumma on vain ”kirsikka kakun päällä”.

– Saan tarpeeksi potkua siitä, että voin treenata ja kilpailla taas ammattilaisurheilijana. Olen nyt onnellisempi kuin olen ollut kuuteen vuoteen.”

Douppaamisen aloittaminen tarkoittaa sitä, että edessä on todennäköisesti lyhyt muutto Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloista löytyy nimittäin Australiaa helpommin lääkäri, joka suostuu määräämään lääkkeitä pelkästään urheilusuorituksen parantamiseen.

Jaa.
Exit mobile version