Sotilaslähteiden mukaan Neptune-ohjus aiheutti tuhoisan tulipalon venäläisessä öljynjalostamossa 700 kilometrin päässä.
Ukraina kertoi maaliskuun puolivälin aikoihin kehittäneensä uuden, erittäin tehokkaan hyökkäysaseen. Kyseessä on Neptune-MD-risteilyohjus.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tiedotti uudesta aseesta tyytyväisenä 14. maaliskuuta.
– Se on uusi ukrainalainen ohjus. Sen kantama on tuhat kilometriä. Monet kiitokset ukrainalaisille kehittäjille, valmistajille ja armeijallemme, Zelenskyi lausui.
Presidentti kertoi olevansa tyytyväinen ohjuksella saatuihin tuloksiin. Zelenskyi viittasi todennäköisesti Ukrainan päivää aikaisemmin tekemään iskuun Tuapsen öljynjalostamoon Mustanmeren rannalla.
Ohjus ammuttiin Defence-Industry-julkaisun mukaan Odessan seudulta 700–800 kilometrin päästä Tuapsesta. Öljynjalostamossa syttyi valtava tulipalo, jonka sammuttaminen vei venäläiseltä palokunnalta kolme päivää.
Myös Ukrainan asevoimien mukaan uutta ohjustyyppiä on jo kokeiltu sotatilanteessa, ja kyseessä oli todennäköisesti juuri Tuapsen hyökkäys.
Neptune karkotti Venäjän laivaston
Neptune perustuu alun perin jo neuvostoaikaiseen H-35-merimaaliohjukseen, jota on Ukrainan itsenäisyyden aikana kehitetty.
Ukrainassa Neptune-nimellä tunnetut ohjukset olivat suuressa roolissa, kun Venäjän laivasto karkotettiin Krimin ympäristöstä.
Ukraina tuhosi huhtikuussa 2022 ensin venäläisen fregatti Admiral Essenin ja hieman myöhemmin Venäjän laivaston lippulaivan, ohjusristeilijä Moskvan, kertoo Deutsche Welle.
Neptune-ohjuksia on käytetty paljon myös maamaalien, kuten ilmatorjuntalaitteistojen tuhoamiseen.
Tarve kehittyneemmälle ohjukselle
Vanhemman Neptune-mallin suorituskyky ei kuitenkaan tyydyttänyt Ukrainan tarpeita. Siinä oli vain 150 kilon taistelukärki, ja sen kantomatka oli 300 kilometriä.
Ukraina on koko sodan ajan vaatinut tukijoiltaan pitkän matkan ohjuksia, joilla se voisi iskeä kauas Venäjän sisämaahan.
Britannia ja Ranska ovat toimittaneet Ukrainalle Storm Shadow- ja Scalp-ohjuksia, jotka yltävät noin 250 kilometrin päähän, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Yhdysvallat on rajoittanut ATACMS-ohjustensa käytön rintaman läheisyyteen. Ukrainan eniten toivomia, saksalaisia Taurus-ohjuksia maa ei ole saanut lainkaan.
Hyvä lisä, mutta ei ratkaisu
Neptune-MD-ohjus on tehokas lisä Ukrainan asearsenaaliin. Ukraina pystyy periaattessa iskemään lähes minne tahansa Venäjän länsiosassa. Turvassa eivät ole esimerkiksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin kotikaupunki Pietari, Koiviston öljysatama Viipurin lähellä tai vaikkapa Moskovan Kreml.
350 kilon taistelukärki aiheuttaa kohteessa suuret tuhot, vaikkakaan ohjuksen kärkeä ei ole suunniteltu tunkeutumaan betonilla vahvistettujen kohteiden sisään. Saksalaisen Taurus-ohjuksen kärki tunkeutuu tarvittaessa syvälle betoniin.
Vanhaan malliin verrattuna uusi Neptune on varustettu satelliittipaikannusjärjestelmällä. Hyökkäyksen loppuvaiheessa se ottaa käyttöön infrapunaohjauksen, joka parantaa tarkkuutta, kertoo Defence-Industry.
Asiantuntijat muistuttavat kuitenkin, että Neptune on risteilyohjus, jossa on myös heikkouksia. Sen nopeus on äänen nopeutta hitaampi, ja se on siten altis ilmatorjunnalle ja Venäjän torjuntahävittäjille.
Toisaalta risteilyohjus on paljon haastavampi alasammuttava kuin esimerkiksi hitaat droonit.
Ukrainalle on lisäksi ratkaisevan tärkeää, että ohjuksia voidaan tuottaa riittävän paljon.
Deutsche Wellen haastattelema ukrainalainen puolustusalan konsultti Serhiy Zgurets arvioi, että maan pitäisi tuottaa uusia Neptuneita 40–50 kappaleen kuukausivauhdilla.
Ukraina tuottaa aseita hurjaa vauhtia
Presidentti Zelenskyi on ollut optimistinen kertoessaan Ukrainan pitkän kantaman asetuotannon kehityksestä. Hiljattain hän totesi Ukrainan tuottavan tänä vuonna peräti 100 000 pitkän kantaman asetta.
Forbes-lehti arvioi, että Zelenskyi tarkoitti tässä yhteydessä Neptune-ohjuksia, mutta myös erilaisia pitkän kantaman droonityyppejä, jotka on jo otettu käyttöön.
Ukrainalla on myös 600–700 kilometriä lentävä droonin ja ohjuksen välimuoto Palianytsia, sekä viime vuonna esitelty, 700 kilometrin päähän lentävän Peklo.
Uusimpana uutuutena Zelenskyi on tiedottanut jopa 3 000 kilometrin päähän ulottuvasta droonista. Sen lentoreitille voisivat ulottua esimerkiksi Murmanskin lentokentät kuin Novosibirskin alueen öljylaitoksetkin.