perjantai, 3 tammikuun

NAIROBI Venäjän hyökkäystä vastaan taisteleva Ukraina vahvistaa vauhdilla suhteitaan Afrikan maihin. Ukraina on avannut vajaassa vuodessa seitsemän suurlähetystöä eri puolille Afrikkaa. Aiemmin sillä oli lähetystö 11:ssä Afrikan maassa.

– Aiomme avata vielä kaksi uutta lähetystöä, kertoo Ukrainan Kenian-suurlähettiläs Andrij Pravednyk Ylelle Nairobissa.

Hänen mukaansa lähetystön Tansaniassa pitäisi aueta tämän vuoden loppuun mennessä ja Kamerunissa toivottavasti ensi vuoden alussa.

Alla oleva kartta näyttää, missä Ukrainalla on nyt lähetystöt Afrikassa. Vertailun vuoksi karttaan on merkitty myös maat, joissa Suomella on suurlähetystö. Ne saa näkyviin painamalla Suomen lähetystöt -painiketta.

Tärkein syy Ukrainan ponnisteluihin on Venäjä, joka on kasvattanut vaikutusvaltaansa Afrikassa viime vuosina.

Suhteilla Afrikan maihin on merkitystä esimerkiksi YK:ssa, missä on äänestetty useita kertoja Venäjän hyökkäyssotaan liittyvistä asioista.

Afrikassa sijaitsee runsas neljäsosa YK:n äänioikeutetuista jäsenmaista.

– Ei ihme, että länsimaiset, ukrainalaiset ja venäläiset diplomaatit säntäsivät varmistamaan tukea Afrikan maista sodan alkuvaiheessa, tutkija Denys Reva tutkimuslaitos ISS:stä kirjoittaa analyysissään.

ISS on erikoistunut turvallisuuskysymyksiin Afrikan alueella.

Moni Afrikan maa pysyttelee äänestyksissä puolueettomana. Viidessä merkittävässä äänestyksessä vuosina 2022–2023 keskimäärin hieman yli puolet Afrikan maista äänesti tyhjää tai ei ollut mukana äänestyksessä.

Venäjä kasvattanut jalansijaansa

Venäjä on onnistunut erityisesti tekemään kahdenvälisiä turvallisuussopimuksia Afrikan maiden kanssa, arvioi tutkija Reva. Sopimukset koskevat esimerkiksi asevientiä ja koulutusta.

Tuore esimerkki yhteistyöstä on länsiafrikkalaisten Malin, Nigerin ja Burkina Fason Venäjän kanssa tekemä sopimus televiestintä- ja valvontasatelliiteista, joita käytetään esimerkiksi rajavalvonnassa.

Nämä sotilaiden johtamat maat taistelevat islamistikapinallisia vastaan ja ovat kääntyneet Venäjän puoleen saadakseen sotilaallista tukea. Samaan aikaan ne ovat katkoneet siteitä entiseen siirtomaaisäntäänsä Ranskaan ja muihin länsimaihin.

Somevaikuttajat töihin

Ukraina yrittää viedä viestiään eteenpäin ja torpata Venäjän vaikutusyrityksiä perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa. Ukrainan Kenian-suurlähettiläs Pravednyk kertoo, että Keniassa on useita sosiaalisen median vaikuttajia, jotka työskentelevät Venäjän kanssa.

– He (venäläiset) yrittävät kovasti saada monia Afrikan maita puolelleen, mutta me teemme lujaa töitä vastataksemme Venäjän yrityksiin, propagandaan ja valeuutisiin, sanoo Pravednyk.

Myös Ukraina tekee yhteistyötä paikallisten sosiaalisen median vaikuttajien kanssa.

– Miljoonat kenialaiset seuraavat uutisia X:ssä. Sen takia työskentelemme kenialaisten ystäviemme kanssa taataksemme näkyvyyden X:ssä, Pravednyk sanoo.

Viljanviejä myös lahjoittaa viljaa

Ukraina ja Venäjä ovat tärkeitä monille Afrikan maille viljan saannin takia.

Venäjän hyökkäys sotki sodan alkupuolella Ukrainan viljatoimituksia pahasti ja nosti hintoja maailmalla.

Ukraina julkisti vuoden 2022 lopulla humanitaarisen Viljaa Ukrainasta -ohjelman. Siinä Ukrainasta ostetaan lahjoittajien tuella viljaa, joka lähetään ruokakriisistä kärsiviin maihin. Suomikin on osallistunut ohjelmaan.

– Maaliskuussa 2023 toimitimme 25 000 tonnia viljaa Keniaan. Se auttoi maata selviämään kuivuuden vaikutuksista, suurlähettiläs Pravednyk kertoo esimerkiksi.

Pravednykin mukaan Ukraina tiivistää suhteitaan Afrikan maihin, koska se ymmärtää viljatoimitustensa merkityksen.

Toisaalta viljatoimitukset varmasti myös parantavat Ukrainan mainetta.

Alla oleva tviitti näyttää, kuinka Ukrainan ulkoministeriö viesti viljaohjelmastaan Nairobissa.

Toimiiko työ?

Tutkija Denys Reva arvioi Ylelle videopuhelussa Etelä-Afrikasta, että Ukrainan diplomatia Afrikassa on tuottanut tulosta.

Tämä näkyy siinä, kuinka moni Afrikan maa osallistui kesällä Sveitsissä järjestettyyn rauhankonferenssiin ja kuinka moni allekirjoitti sen loppulausuman, jonka mukaan tulevan rauhansopimuksen tulee perustua Ukrainan alueelliseen koskemattomuuteen.

Ukraina on avannut äskettäin lähetystön neljään osallistujamaista.

Myös suurlähettiläs Pravednyk kutsuu rauhankonferenssia menestykseksi.

Hän kommentoi toista, tulevaa rauhankonferenssia alla olevalla videolla.

Auttoiko Ukraina kapinallisia vai ei?

Ukrainan diplomaattiset suhteet Maliin ja Nigeriin katkesivat, kun maat syyttivät Ukrainaa terroristiryhmien tukemisesta. Syytökset liittyivät Malin armeijan tappioihin kapinallisia vastaan käydyissä taisteluissa, joissa kuoli Malin ja Venäjään kytkeytyvän Wagnerin sotilaita.

Ukrainan sotilastiedustelun edustaja vihjasi kapinallisten saaneen apua Ukrainalta. Ukrainan ulkoministeriö on kieltänyt osallisuuden, ja sotilastiedustelun edustajakin pyörsi puheitaan.

Ranskalaislehti Le Monde väitti vielä tässä kuussa Ukrainan tukevan kapinallisia drooneilla, mutta Ukraina kiisti syytteet.

Malin tapaus herätti keskustelua siitä, käyvätkö Ukraina ja Venäjä jonkinlaista varjosotaa Afrikassa. Tutkija Reva arvioi, että keskustelu voi haitata Ukrainan tulevaisuutta Afrikassa.

– On vaikea selittää, miksi Venäjään ei ole kohdistunut samanlaista syynäystä, hän sanoo.

Suurlähettiläs Pravednyk ei halunnut kommentoida Malin tapausta.

Jaa.
Exit mobile version