tiistai, 21 toukokuun

Republikaanien sisäiset kiistat ryöpsähtivät lauantain tärkeän äänestyksen alla.

Yhdysvaltain pääpuolueiden välit ovat olleet täysin tulehtuneet kaksi vuotta sitten pidettyjen kongressivaalien jälkeen. Kärjistyneet kriisit ulkomailla näyttävät nyt saavan puolueet tekemään yhteistyötä. Se kuitenkin pahentaa republikaanisen puolueen sisäistä riitelyä.

Venäjä on viime viikkoina päässyt yhä enemmän niskan päälle Ukrainaa vastaan käymässään sodassa. Se johtuu suurelta osin siitä, että Yhdysvaltain tuki Ukrainan armeijalle on loppunut määrärahojen loputtua.

Yhdysvaltain kongressin senaatti on demokraattienemmistönsä voimin hyväksynyt Ukrainalle annettavan avun. Republikaanien niukasti hallitsemassa edustajainhuoneessa tukipaketti on kuitenkin juuttunut äärimielisten republikaanien vastustukseen. Samaan 95 miljardin dollarin pakettiin on kytketty myös tuki Israelille ja Taiwanille sekä humanitaarinen apu Gazaan.

Edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson on avainasemassa.

Johnson ei ole halunnut tuoda Ukrainan tukipakettia äänestykseen, koska republikaanien äärisiivellä sitä vastustetaan. Vastustajien mielestä rahat tulisi käyttää Yhdysvaltain omiin tarpeisiin, eikä kaukaisiin sotiin.

Paine äärimielisenä pidettyä Johnsonia kohtaan on ollut äärimmäisen kova. Ukrainan puolustus on romahtamassa aseiden puutteen takia.

Nyt Johnson on päättänyt, että paketti tuodaan lauantaina edustajainhuoneen äänestykseen.

Puolueet yhteistyöhön

Demokraattipresidentti Joe Biden on jo ilmoittanut, että hän tukee Johnsonin ehdotusta ja haluaa allekirjoittaa Ukrainan tukipaketin niin pian kuin mahdollista.

Senaatissa yli 70 prosenttia edustajista tuki pakettia. Myös edustajainhuoneessa suurin osa demokraateista yhtynee republikaanisen puhemiehen esitykseen.

Ukrainan, Israelin ja Taiwanin tukipaketit eivät ole ainoita, joissa puolueet ovat löytäneet toisensa. Iranin ohjushyökkäys Israeliin on saanut puolueet yksissä tuumin etsimään keinoja Israelin tukemiseen ja Iranin tuomitsemiseen.

Republikaanit ilmiriidassa

Johnsoniin kohdistuva kritiikki henkilöityy georgialaiseen Marjorie Taylor Greeneen, joka on uhannut käynnistää prosessin Johnsonin erottamiseksi, jos hän tuo esityksen äänestykseen. Greene on saanut erottamisaikeelleen tukea ainakin kentackylaiselta Thomas Masseyltä. Greenen tukijoita on mahdollisesti enemmänkin.

Äärimielisten republikaanien tinkimätön linja on vaikeuttanut edustajainhuoneen työtä, sillä Johnson on kuunnellut heitä tarkalla korvalla. Tämä on johtanut maltillisten republikaanien turhautumiseen.

Jo kaksi republikaaniedustajaa, Ken Buck ja Mike Gallagher, ovat eronneet edustajainhuoneesta. Erot ovat kutistaneet republikaanien enemmistön äärimmäisen pieneksi.

Greenen on havaittu toistavan Venäjän toiveita ja disinformaatiota jopa siinä määrin, että Buck antoi Greenelle haukkumanimen Moskovan Marjorie.

Nyt Johnsonin toimisto on alkanut kerätä kannanottoja, jotka tukevat hänen tavoitettaan eli paketin hyväksymistä lauantain äänestyksessä.

– Liika on liikaa, sanoi Johnsonin puoluetoveri, georgialainen kuvernööri Brian Kemp sosiaalisessa mediassa.

– Sen sijaan, että he piikittelevät toisiaan, edustajainhuoneen republikaanien tulisi tehdä työnsä ja äänestää kansakunnalle tärkeistä asioista, hän jatkoi.

Republikaaneja lähellä oleva Fox News -uutiskanava ilmaisee myös rajua kritiikkiä Greeneä kohtaan. Kanavan uutissaitilla on näkyvästi esillä sen avustajan Liz Peekin kirjoitus, jossa Peek haukkuu Greeneä ”idiootiksi” tämän hajottaessa toiminnallaan republikaanipuoluetta.

Yle Areenassa on katsottavissa dokumentti, jossa puidaan Ukrainan ampumatarviketilannetta.

Lähteet: Reuters, AP

Jaa.
Exit mobile version