torstai, 24 lokakuun

KIOVA Pieni pyörillä kulkeva robotti ajelee ketterästi pitkin kumpuilevaa sotaharjoitusaluetta. Robotin keltainen väri tuo mieleen Disney-elokuvasta tutun WALL-E-hahmon.

– Sen nimi on Sirko. Sillä ei ole vielä robottityttöystävää kuten WALL-E:llä, robottivalmistaja Skylabin Elena Dushenok sanoo.

Sirko-robotti on kuitenkin kaikkea muuta kuin sympaattinen mielikuvitushahmo animaatioelokuvasta. Se suunniteltiin alun perin tavaroiden kuljettamiseen sotilaille. Myöhemmin siitä kehitettiin tehokas miinanraivaaja.

Robotin esittelijät näyttävät videolta, kuinka Sirko toimii. Robotti ampuu ilmaan köyden, johon on kiinnitetty räjähteitä. Sitten mukana oleva laskuvarjo pysäyttää lennon ja köysi tipahtaa maahan. Kymmenen sekunnin päästä räjähteet laukaistaan, ja maahan syntyy miinoista siivottu polku.

– Miksi lähettää ihminen venäläisten asemia kohti, kun voi lähettää robotin? Sotilaan pitäisi edetä vihollista kohti vaivalloisesti ja varovaisesti, kuten ryömien, ja silti hänet voidaan huomata, Dushenok sanoo.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on muuttanut sodan droonien taistelutantereeksi. Kauko-ohjattavat droonit operoivat rintaman ”kill zoneilla” eli tappovyöhykkeillä.

Ukrainan mukaan nyt on alkamassa robottien aika. Ukrainan sotilastiedustelun johtaja Kyrylo Budanov sanoi syyskuussa, että sota on siirtymässä uuteen vaiheeseen, jossa robotit tekevät tuloaan.

Robotit eivät väsy

Kiovan lähellä olevalle sotaharjoitusalueelle on tuotu näytille ukrainalaisia robotteja. Niiden tehtävät ovat erilaisia. Yksi ampuu raskaalla konekiväärillä, toinen miinoittaa taistelukenttää ja kolmas evakuoi haavoittuneita.

Kaikkia yhdistää sama päämäärä: niiden on tarkoitus korvata ihmiset vaarallisissa tehtävissä taistelukentällä.

– Todistamme parhaillaan robottien vallankumousta. Vielä kaksi vuotta sitten kukaan ei voinut kuvitellakaan tällaista, robottiasiantuntija ”Serhiy” sanoo.

Serhiy työskentelee Ukrainan puolustushallinnon innovaatiohankkessa. Yle ei käytä hänen oikeaa nimeään turvallisuussyistä. Serhiyn henkilöllisyys on Ylen tiedossa.

Parinkymmenen metrin päässä esitellään huomattavasti Sirkoa järeämpää robottia, joka kulkee teloilla.

Termit-robottiin on kiinnitetty jalusta, joka voi kannatella esimerkiksi 40 kiloa painavaa MK-19-kranaatinheitintä. Robotin esittelijä havainnollistaa robotin tuoman hyödyn.

– Kuvitelkaa, että aiemmin tarvittiin jopa neljä sotilasta operoimaan kranaatinheitintä. Nyt sotilas istuu juoksuhaudassa parinsadan metrin päässä ohjaamassa robottia. Ja robotti voi ajella tuliaseman ja latauspaikan väliä ampuen kranaatteja vaikka yötä päivää, Maksym Vasyltšenko sanoo.

Robottien käyttöönotto ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista kuin miltä se kuulostaa. Robottien on tarkoitus korvata ihmisiä, mutta niiden käytön oppiminen vaatii aikaa, rahaa ja sotilaiden irrottamista rintamalta koulutukseen. Tämä ei ole kroonisesta miehistöpulasta kärsivälle Ukrainalle aina mahdollista.

Robottien tehokkaaseen käyttöön liittyy Serhiyn mukaan muitakin haasteita.

Uusia teknologioita ja toimintamalleja hyödyntäviä joukkoja on Ukrainalla vain vähän, eivätkä kaikki etulinjan sotilaat käytä robotteja oikein. Toisaalta halvimmillaan muutaman sadan euron arvoisen robotin menettäminen on pieni uhraus ihmishenkeen verrattuna.

Toistaiseksi robotit ovat toimineet erityisesti tavaroiden ja haavoittuneiden kuljettamisessa.

Venäjäkin kehittää robotteja

Sosiaalisessa mediassa pyörii myös videoita, joissa Ukrainan robotit tuhoavat vihollisen kalustoa. Niin sanottujen tappajarobottien suhteen ei Serhiyn mukaan ole kuitenkaan vielä saavutettu läpimurtoa.

– Robotit eivät ole olleet vielä erityisen menestyksekkäitä taistelutilanteissa. En ole kuullut, että robotti olisi onnistunut tuhoamaan vihollisia, Serhiy sanoo.

Syyskuussa ukrainalaisjoukko väitti kuitenkin tuhonneensa roboteillaan Kurskissa myös Venäjän miehistöä.

Nopea kehitys nostaa esiin kysymyksen taistelurobottien eettisyydestä. Onko oikein, että empatiakyvyttömät robotit voivat tappaa ihmisiä?

Useat maat ovat pyrkineet rajoittamaan taistelurobottien kehitystä. YK:ssa äänestettiin viime vuonna taistelurobottien käytön kieltävän päätöslauselman puolesta. Vaikka päätöslauselmaa kannatti 164 maata, se ei ole sitova.

Serhiyn mukaan Ukrainassa pyritään nimenomaan säästämään ihmishenkiä robottien avulla.

Ukrainalle teknologinen etumatka venäläisiin nähden on elintärkeä, sillä Ukraina ei pysty vastaamaan Venäjän miehistöylivoimaan, ja uusia motivoituneita sotilaita on vaikea löytää.

– Venäläiset edistyvät kuitenkin nopeasti. Heillä on jo laadukkaita malleja, Serhiy sanoo.

Ukrainalaisten etuna on alan kilpailu, kun taas Venäjällä hyötynä on robottien yhtenäisyys. Vaikka malleja on vähemmän, robottien tekniikka on paremmin yhteen sopivaa.

”Robotit hyökkäävät pian ryhmissä”

Ukrainan entinen asevoimien komentaja Valeri Zalužnyi antoi marraskuussa 2023 paljon kohua herättäneen haastattelun. Hän sanoi, että sotatilanne oli ajautunut umpikujaan, jonka ratkaisemiseksi tarvittaisiin teknologinen läpimurto.

Zalužnyi kaipasi keksintöä, jonka vaikutus olisi sama kuin ruudilla aikanaan.
– Kiinalaiset keksivät ruudin, jota me edelleen käytämme toisiamme tappaaksemme, Zalužnyi sanoi.

Nyt Ukrainassa satsataan yhä enemmän robotiikkaan, vaikka se on vielä pientä droonituotantoon nähden. Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi hiljan, että Ukraina valmistaa tänä vuonna jo yli neljä miljoonaa droonia. Määrää on tarkoitus nostaa entisestään.

– Jos nyt 99 prosenttia uuden teknologian rahoituksesta osoitetaan drooneihin, niin tavoitteemme on varmistaa, että jatkossa vähintään kaksikymmentä prosenttia potista menisi maalla kulkeviin robotteihin, Serhiy sanoo.

Serhiyn mukaan armeija tilaa nyt satoja, ellei tuhansia robotteja. Niiden tekniikka kehittyy nopeasti.

Muutaman kuukauden päästä robotit kykenevät hyökkäämään ryhmissä ja tukemaan jalkaväen hyökkäyksiä, Serhiy arvioi.

– Tällä hetkellä yhden robotin ohjaamiseen tarvitaan kolme ihmistä. Tavoitteena on, että pian kolmen robotin ohjaamiseen tarvitaan vain kaksi henkilöä, Serhiy kertoo.

Ovatko robotit se teknologinen läpimurto, josta entinen asevoimien komentaja Zalužnyi puhui?

Serhiyn mukaan drooneihin panostetaan yhä eniten.

– Mutta nyt on käynnissä koulutus, jossa osa sotilaista opetetaan robottien taktiseen käyttöön. Ja pian tämä nähdään kaikissa prikaateissa, Serhiy sanoo.

Jaa.
Exit mobile version