JEF-puolustusyhteistyötä tekee kymmenen maata Britannian johdolla. Suomea kokouksessa edustaa presidentti Alexander Stubb.
Keskustelu Ukrainan mahdollisesta rauhanturvaoperaatiosta kuplii Euroopan maiden johtajien tapaamisissa.
Se on esillä myös Tallinnassa, missä keskustelevat JEF-puolustusyhteistyötä tekevien maan johtajat.
– On sanottava selvästi jo ennen kuin on rauha, että mitään vaihtoehtoa ei voi sulkea pois, Viron puolustusministeri Hanno Pevkur sanoi ennen kokousta Tallinnassa.
JEF, joint expeditionary force, on kymmenen maan ryhmä. Siihen kuuluvat Alankomaat, Islanti, Iso-Britannia, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska ja Viro.
Pevkurin mukaan rauhanneuvottelut ovat edessä jonain päivänä ja lännen on autettava Ukrainaa takaamaan rauha niin kauan, kunnes Ukraina on Naton jäsen.
Toistaiseksi mikään maa ei ole lupaamassa joukkojaan, vaan asiasta toistaiseksi vain puhutaan.
Jotta rauhaa voitaisiin turvata, operaatiolle tarvittaisiin suurten valtioiden kuten Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan tuki.
Rauhaa ei kuitenkaan voi turvata niin kauan kuin sitä ei ole, Viron puolustusvoimien komentaja Andrus Merilo sanoi tiedotustilaisuudessa kokouksen alla. Siksi Ukrainalle pitää tarjota aseita, jotta se on mahdollisimman vahva mahdollisten neuvotteluiden alkaessa.
Suunnitelmasta on vain hajanaisia tietoja.
Venjän varjolaivasto tarkkailuun
Sekä Baltian maat, Pohjoismaat että Britannia ovat luovuttaneet Ukrainalle paljon apua ja satsanneet omaan puolustukseensa.
JEF-maat suunnittelevat sitoutuvansa korottamaan puolustusmenoja, kuten Natokin aikoo tehdä.
Myös Itämerellä tapahtuneet hybridiiskut puhuttavat. Maat ovat kiinnittäneet huomiota niin sanottuun varjolaivastoon, joka kuljettaa Venäjän raaka-aineita Itämerellä. Huonokuntoisten laivojen avulla Venäjä kiertää pakotteita.
Maanantaina JEF-maat päättivät, että ne alkavat häiritä varjolaivastoa. Laivoilta aletaan kysellä ja vaatia esimerkiksi vakuutustodistuksia, kun ne kulkevat Englannin kanaalissa, Tanskan salmissa tai Suomenlahdella. Maat arvioivat yhdessä, miten toimia niiden alusten kanssa, jotka eivät vastaa pyyntöihin.
JEF-puolustusyhteistyön juuret ovat Irakin ja Afganistanin operaatioissa 2010-luvulla. Yhteistyö alkoi vuonna 2014, Suomi liittyi mukaan vuonna 2017.
Puolustusyhteistyössä maat keskustelevat ja harjoittelevat ”samanmielisten” valtioiden kanssa. Se on sotilasliitto Natoa täydentävä järjestely.
Kriisitilanteissa maat voisivat auttaa toisiaan nopeasti, ilman että koko Natolta vaaditaan yhteistä päätöksentekoa.