Asiantuntijat ovat huolissaan Ukrainan kohtalosta, kun Donald Trumpin kausi presidenttinä lähestyy.
Ukrainalla ja Venäjällä on edessään kriittiset viikot rintamalla, kun molemmat osapuolet pyrkivät vahvistamaan asemiaan ennen kuin valta vaihtuu Yhdysvalloissa tammikuussa.
Osapuolet valmistautuvat mahdollisiin rauhanneuvotteluihin ja hakevat itselleen edullista neuvotteluasemaa. Näin arvioivat Ylen aamussa tiistaina vierailleet Maanpuolustuskorkeakoulun strategian professori Tommi Koivula ja Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari.
Ukrainan sodan mahdolliset rauhanneuvottelut ovat nousseet vahvasti esiin sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen uudeksi presidentiksi valittiin Donald Trump.
– Ilma on sakeanaan kaikenlaisia rauhanehdotuksia, Koivula toteaa.
Keskustelua on kiihdyttänyt entisestään uutisointi Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin välisestä puhelusta viime torstaina. The Wahington Post -lehden lähteen mukaan presidentit keskustelivat rauhasta Euroopassa ja Trump toivoi jatkokeskusteluja Ukrainan sodan ratkaisemisesta lähiaikoina.
Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on kuitenkin kiistänyt, että tällainen puhelu olisi käyty.
Sinikukka Saaren mukaan Venäjän reaktio kertoo siitä, että Trumpin tulevaan kauteen suhtaudutaan varauksella. Asetelmat maan johtajien suhteen ovat muuttuneet: aiemmin Venäjä oli arvaamaton peluri, mutta nyt Putin joutuu neuvottelemaan arvaamattomasti käyttäytyvän Trumpin kanssa, Saari kuvailee.
Yhdysvaltojen tuki Ukrainalle entistä epävarmempaa
Trump astuu virkaan 20. päivä tammikuuta. Yhdysvaltojen tuki Ukrainalle on ollut vaakalaudalla jo aiemmin, ja Trumpin tulevan hallinnon linjaukset tekevät tilanteesta entistä epävarmemman.
Trump on nimittänyt kansallisen turvallisuuden neuvonantajakseen Mike Waltzin. Hän on tunnettu Kiina-kritiikistään ja jakaa Trumpin näkemyksen siitä, että Naton liittolaismaiden tulisi käyttää enemmän rahaa puolustusmenoihin.
The New York Timesin mukaan ulkoministerin virka olisi menossa Floridan senaattori Marco Rubiolle. Hänen mielestään Ukrainan tulisi pyrkiä sopimukseen Venäjän kanssa sen valtaamien alueiden palauttamisen sijaan.
Sinikukka Saari näkee nimitykset huolestuttavina Ukrainan näkökulmasta. Vaikka kumpikaan ei ole selkeästi Ukrainan asioihin profiloitunut, tulevissa linjauksissa näkyy uhkakuvia.
– Jos Trumpin tiimi saman tien vetää tuen pois Ukrainalta, niin Ukrainan neuvotteluasema heikentyy tuntuvasti, Saari toteaa.
Tommi Koivula on varovaisempi analysoidessaan nimitysten vaikutusta Trumpin hallinnon Ukraina-linjaan. Hänen mukaansa tulevia ratkaisuja on vielä vaikea päätellä.
Katso koko keskustelu Yle Areenassa: