perjantai, 20 syyskuun

Zelenskyi on luvannut viedä luonnoksen suunnitelmasta Yhdysvaltoihin syyskuun aikana. Suunnitelman tarkoitus on saada rauha Ukrainaan ja välttää jäätynyt konflikti Venäjän kanssa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että hänen ”voitonsuunnitelmansa” on valmistunut pitkään jatkuneiden neuvonpitojen jälkeen.

Zelenskyi kertoi asiasta videopuheessaan keskiviikkoiltana. Suunnitelman tarkoitus on tuoda rauha Ukrainaan ja samalla pitää maa voimissaan sekä välttää samalla jäätynyt konflikti Venäjän kanssa.

– Tänään voin sanoa, että voitonsuunnitelmamme on valmistunut kokonaisuudessaan. Kaikki kohdat, kaikki painopistealueet ja kaikki tarvittavat yksityiskohtaiset lisäykset suunnitelmaan on saatu määriteltyä, Zelenskyi sanoo puheessaan.

– Tärkeintä on päättäväisyys suunnitelman toimeenpanemiseksi, hän lisää.

Elokuussa Zelenskyi lupasi, että hän toimittaa luonnoksen suunnitelmasta Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille. Uutistoimisto Reutersin mukaan Zelenskyi toimittaa luonnoksensa todennäköisesti ensi viikolla samalla, kun hän osallistuu YK:n yleiskokoukseen ja YK:n turvallisuusneuvoston kokoukseen.

Zelenskyi sanoi puheessaan myös, ettei muita vaihtoehtoja ole kuin rauhan saavuttaminen.

– Ei sodan jäätymistä tai muita manipulaatioita, jotka vain siirtäisivät Venäjän sotatoimia uuteen vaiheeseen, Zelenskyi sanoo.

Rauhanneuvotteluiden aloittamisessa mutkia

Zelenskyi on käyttänyt rauhanneuvotteluiden perustana rauhansuunnitelmaa, jonka hän esittely vuoden 2022 lopulla. Suunnitelmassa vaaditaan esimerkiksi kaikkien venäläisjoukkojen vetäytymistä sekä keinoja saattaa Venäjä vastuuseen hyökkäyksestään Ukrainaan.

Kyseinen rauhansuunnitelma oli kesäkuussa Sveitsin isännöimän rauhankokouksen huomion keskipisteessä. Kokoukseen osallistuneet osapuolet ovat sitoutuneet toiseen rauhankokoukseen myöhemmin tänä vuonna.

Ilman kutsua jäänyt Venäjä kutsuikin kesäkuun kokousta merkityksettömäksi. Ukraina ja sen liittolaiset ovat kuitenkin sanoneet Venäjän olevan tervetullut seuraavaan kokoukseen.

Zelenskyi on torjunut ajatuksen neuvotteluiden aloittamisesta niin kauan kuin Venäjä miehittää lähes viidesosaa Ukrainasta.

Venäjä on toistuvasti sanonut olevansa halukas neuvotteluihin, mutta on samalla torjunut niiden aloittamisen niin kauan kuin ukrainalaisjoukot jatkavat elokuussa alkanutta operaatiotaan Kurskin alueella Venäjän eteläosissa.

Lähde: Reuters

Jaa.
Exit mobile version