perjantai, 17 toukokuun

Uutistoimisto Reutersin laskelmien mukaan Gazpromin kaasuvienti Eurooppaan romahti viime vuonna 55,6 prosenttia.

Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Venäjän valtion kaasumonopoliyhtiö Gazprom maksaa kovaa hintaa Ukrainan sodasta.

Kaasujätin koko viime vuoden tulos romahti tappiolle ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen, kun kaasuhanat Eurooppaan sulkeutuivat pakotteiden myötä ja yhtiö menetti näin tärkeimmät ulkomaiset markkinansa.

Gazpromin vuoden 2023 nettotappio oli 629 miljardia ruplaa eli vajaat 6,3 miljardia euroa. Analyytikot olivat odottaneet energiamonopolilta 447 miljardin ruplan nettotulosta, uutisoi Venäjän valtiollinen uutistoimisto Interfax.

Vuonna 2022 yhtiö teki 1,23 biljoonan ruplan nettotuloksen.

Uutistoimisto Reutersin laskelmien mukaan Gazpromin kaasuvienti Eurooppaan romahti viime vuonna 55,6 prosenttia. Yhtiö lopetti julkaisemasta omia vientitilastojaan vuoden 2023 alun jälkeen.

Gazprom on pyrkinyt hakemaan korvaavia asiakkaita eurooppalaisten tilalle, mutta uuden infrastruktuurin rakentaminen on äärimmäisen kallista ja vie aikaa.

Kiina ja Venäjä ovat neuvotelleet jo pitkään toisen kaasuputken rakentamisesta maiden välille, mutta osapuolet eivät ole pääseet sopuun jättihankkeesta. Vaikka hanke joskus toteutuisi, ei se siltikään kompensoisi Gazpromin Euroopan-tappioita, sanovat analyytikot.

Lähteet: AFP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version