perjantai, 18 lokakuun

Työministeri Arto Satonen (kok.) kertoi tänään hallituksen lakiesityksestä, jolla kiristetään ulkomaalaisten työttömien maassaoloa.

Työministeri Arto Satonen (kok.) esitteli tänään hallituksen lakiesityksen, jolla rajattaisiin työttömänä Suomessa olevien ulkomaalaisten maassaoloa.

Työperusteisen oleskeluluvan omaaville henkilöille tulee nyt kolmesta kuuteen kuukauteen aika etsiä uusi työ vanhan päättymisen jälkeen. Ennen laissa ei ollut aikaa, miten pian uusi työpaikka pitää löytää.

Aiemmin vanhalla työperusteisella oleskeluluvalla sai hakea töitä vain samalta toimialalta, jonne on luvalla työllistynyt. Se muuttuu lakiesityksen myötä, eli ihminen voi vaihtaa alaa työttömäksi jäätyään.

– Jatkossa voi hakea kaikilta työvoimapula-aloilta töitä. Sellaisia ovat esimerkiksi hoitoala, jossa toki vaaditaan myös ammatillista pätevyyttä, hän sanoo.

Suomessa on karkeasti noin 50 000 ulkomaalaista, jota lakiesitys koskee. Muutos ei koske EU-kansalaisia ja esimerkiksi perhesyistä Suomessa asuvia.

– 1–2 prosenttia heistä ovat tämän lain vaikutuksen kohteena, koska lähes puolet on kolmen kuukauden sisällä jo löytänyt työpaikan. Suurin osa ei edes joudu tähän tilanteeseen, koska heidän työnsä jatkuvat normaalisti, Satonen sanoo.

Hallituksen tavoitteena on sitoa työperusteiset oleskeluluvat nykyistä vahvemmin työhön ja tehdä maahantulon jälkeisestä valvonnasta järjestelmällistä.

Monet asiantuntijat ja työmarkkinajärjestöt ovat kritisoineet suunnitelmia etukäteen. Samankaltainen malli on kuitenkin jo käytössä muissa Pohjoismaissa, Satonen sanoo.

Lakiesitystä muutettiin joiltain osin lausuntokierroksen jälkeen.

– Erityisasiantuntijoiden kohdalta lakiesitystä muutettiin kuuteen kuukauteen, koska rekrytointiprosessit kestävät pidemään kuin vaikkapa teollisuuden aloilla, Satonen sanoo.

Eritysasiantuntijoita ovat johtoon tai keskijohtoon kuuluvat henkilöt eri asiantuntijatehtävissä, yleensä korkeammin koulutettuja henkilöitä, Satonen kuvaili.

Satonen ei usko, että lakimuutoksella on merkittävää vaikutusta siihen, miten Suomeen tulee jatkossa työntekijöitä ulkomailta. Enemmän vaikuttavat hänen mukaansa esimerkiksi työntekijän lapsille koulupaikkojen tarjoaminen ja puolison työllistyminen.

Satonen esitteli hallituksen suunnitelmia ensimmäisen kerran elokuun lopulla. Nyt ehdotelma on kirjattu lakiesitykseksi.

Esitys annetaan tänään eduskunnalle. Laki astuu voimaan pian sen jälkeen, kun se on käsitelty eduskunnassa.

Tämä oli päivittyvä uutisartikkeli, jossa seurattiin työministeri Arto Satosen (kok.) infoa.

Juttua muokattu 17.10. klo 18.20: Juttuun lisätty video Shreyas Ramachandran Srinivasanista.

Jaa.
Exit mobile version