perjantai, 28 kesäkuun

Suomalaisekonomisti pitää uhkakuvana sitä, että Marine Le Pen ryhtyisi tekemään ”populistista talouspolitiikkaa”.

Marine Le Pen havittelee voittoa Ranskan ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Kuva: Julien De Rosa / AFP

Ranskassa käydään sunnuntaina ennenaikaiset parlamenttivaalit ja äärioikeistolainen, kansallisen liittouman Marine Le Pen on vahvoilla.

Le Penin vaalivoitto voisi ajaa Euroopan taloutta kaaokseen, ja johtaa pahimmillaan jopa uuteen eurokriisiin. Näin arvioi tuoreessa katsauksessaan luottoluokittaja Moody’sin ekonomisti Kamil Kovar.

Kovarin mukaan euroalueen julkinen talous on vähintään yhtä synkkä kuin vuonna 2010, jolloin EU ajautui eurokriisiin. Tuolloin useat euroalueen maat ajautuivat talousvaikeuksiin ja joutuivat hakemaan rahoitustukea EU:lta ja muilta euroalueen mailta.

Kovar kuvailee katsauksessaan euroalueen tilannetta jäsenmaiden velkaantumisen ja viime vuosien korkokehityksen seurauksena ”poikkeuksellisen räjähdysherkäksi”.

Euroalueen jäsenmaista Ranska ja Italia joutuivat viime viikolla EU:n alijäämämenettelyyn. Ranskan budjettialijäämä on yksi euroalueen suurimmista ja se oli viime vuonna -5,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Kovar näkee, että kipinä uuteen eurokriisiin voisi syttyä ranskan ennenaikaisten parlamenttivaalien tuloksesta, mikäli Le Pen voittaa vaalit.

– Jos Marine Le Pen voittaa ja alkaa toteuttaa täysin hullua politiikkaa, voimme saada kriisin tarvitseman kipinän, Kovar kirjoittaa tuoreessa katsauksessaan.

”Ei päällimmäisin riskiskenaario”

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti kesäkuun alussa hajottavansa maan parlamentin, kun Macronin puolue koki eurovaaleissa murskatappion. Le Penin kansallinen liittouma puolestaan oli ylivoimainen vaalivoittaja.

Parlamenttivaalien ensimmäinen kierros järjestetään Ranskassa tämän viikon sunnuntaina ja toinen kierros 7. heinäkuuta.

Maanantaina Macron kuitenkin ilmoitti jatkavasa presidenttinä kautensa loppuun saakka riippumatta parlamenttivaalien tuloksesta. Se vähentää uhkia taloudelle, arvioi suomalaisasiantuntija.

Ranska on euroalueen toiseksi suurin talous, joten sillä on suuri vaikutus euroalueen taloudelliseen vakauteen. Nordean päänalyytikko Jan von Gerich ei silti usko, että Le Penin vaalivoittokaan sysäisi euroaluetta kriisiin.

– Euroalueen kohdalla mitään ei kannata koskaan pitää mahdottomana. Sanoisin kuitenkin, ettei se ole päällimmäinen riskiskenaario.

Kansallinen liittouma on profiloitunut EU-vastaisena, ja se on aikanaan havitellut Ranskan eroa EU:sta. Se tarkoittaisi myös luopumista yhteisvaluutasta.

– Linja on muuttunut siitä, mitä se olin joitakin vuosia sitten. Rahoitusmarkkinoilla perimmäinen pelko eurokriisistä alkaen on ollut se, että jokin euroalueen maa päättäisi lähteä eurosta. Nyt se ei ole Ranskan kohdalla oikeastaan enää millään tavalla agendalla.

”Macron jatkaa Le Penin vaalivoitosta huolimatta presidenttinä, joten ei sen enempää äärioikeisto kuin äärivasemmistokaan tule saamaan omia vaalilupauksiaan sellaisenaan läpi ainakaan lähivuosina”, von Gerich pohtii. Kuva: Kristofer Andersson / Yle

Danske Bankin pääanalyytikko Minna Kuusisto ei myöskään pidä varsinaista eurokriisiä todennäköisenä.

Sen sijaan Kuusisto arvioi, että jos Le Pen voittaa, lyhyellä aikavälillä suurimmat muutokset nähdään maahanmuutto- ja turvallisuuspolitiikassa.

– Puolue on esittänyt muutoksia laillisen ja laittoman maahanmuuton hillitsemiseen sekä on sanottu, että niihin liittyviä lakiuudistuksia pusketaan läpi välittömästi vaalivoiton jälkeen.

Kuusisto kuitenkin näkee yhtenä mahdollisena uhkakuvana sen, että Le Pen ryhtyisi ajamaan holtitonta talouspolitiikkaa. Se voisi johtaa euroalueella uuteen velkakriisiin.

– Riskit liittyvät siihen, että aletaan tehdä hyvin populistista talouspolitiikkaa ja esimerkiksi kasvatetaan julkisia menoja sekä lasketaan veroja.

Puolue on jo lupaillut muun muassa leikkauksia energian arvonlisäveroon ja yritysverohuojennuksia.

Ranskassa Le Penin talouslinjalle näyttäisi myös löytyvän kannatusta. Financial Timesin teetättämän Ipsos-mielipidekyselyn mukaan neljännes ranskalaisista kokee, että puolue tekee parhaita päätöksiä taloutta ja julkisia menoja koskevissa asioissa.

Kovarin ennusteesta uutisoi ensimmäisenä Talouselämä.

Macronin uhkapeli sai Ranskan kaaokseen, joka voi nostaa äärioikeiston valtaan

Jaa.
Exit mobile version