sunnuntai, 27 lokakuun

Elina Valtonen (kok.) näkee, että Israelilla oli viime yön Iraniin kohdistuviin iskuihin oikeus kansainvälisen oikeuden puitteissa, sillä ne kohdistuivat sotilaskohteisiin.

Israel teki varhain lauantaina ilmaiskuja useisiin sotilaskohteisiin Iranissa. Kyseessä oli vastaisku Iranin lokakuun alussa Israeliin tekemään ohjushyökkäykseen.

Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) näkee, että Israelilla oli iskuihin oikeus kansainvälisen oikeuden puitteissa, sillä ne ilmeisesti kohdistuivat puhtaasti sotilaskohteisiin.

Valtosen mukaan Suomi on vedonnut kuukausia alueen rauhoittamisen ja sotilaallisen eskalaation pysäyttämisen puolesta. Tilanteeseen linkittyvät Gazan ja Libanonin tilanne, ja osapuolet olisi saatava takaisin neuvottelupöytään.

– Henkilökohtaisesti en usko, että esimerkiksi yksittäisiä terroristijärjestön johtajia surmaamalla tähän tilanteeseen saadaan päätepistettä. Pikemminkin me vedotaan nyt kaikkiin osapuoliin, että palattaisiin diplomatian tielle.

Valtosen mukaan Lähi-idän tilanteessa kannattaa katsoa erilaisia toimia yksittäisinä kokonaisuuden sisällä.

– Se voi olla välillä haastavaakin. Suomi itsestään selvästi aina toimii YK:n peruskirjan ja kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Sen puolesta olemme äänestäneet myös tänä syksynä YK:ssa.

Valtosen mukaan Suomen kanta on tukea kansainvälistä tuomioistuinlaitosta, josta on riippumattomia tutkijoita paikan päällä arvioimassa iskuja, niiden vaikutusta siviileihin sekä mahdollisia sotarikoksia.

– Sitten kun tutkinta valmistuu ja erityisesti siinä kohtaa, kun kansainvälinen tuomioistuin tai kansainvälinen rikostuomioistuin jättää tuomionsa, Suomi sitä tietenkin tukee.

Elina Valtonen kommentoi tilannetta Ylen erikoislähetyksessä lauantai-iltapäivänä. Katso koko lähetys:

Jaa.
Exit mobile version