tiistai, 22 lokakuun

EU-jäsenyyden kannattajat voittivat Moldovan kansanäänestyksen täpärästi. Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) arvioi, että moldovalaiset näkivät Venäjän hybridivaikuttamisen taakse.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kommentoi Moldovan sunnuntaista EU-kansanäänestystä eduskunnassa tiistaina. Valtonen sanoi, että äänestyksen tulos on merkittävä

Äänestys ratkesi äärimmäisen tiukasti EU-jäsenyyden kannattajien hyväksi. Jäsenyyttä kannatti 50,46 prosenttia äänestäjistä. Ero jäsenyyden vastustajiin oli vain noin 13 600 ääntä.

Kansanäänestyksessä kysyttiin, pitäisikö Moldovan perustuslakia muuttaa niin, että EU:hun liittyminen kirjattaisiin lakiin kansalliseksi tavoitteeksi.

– On hienoa nähdä, että Moldovan kansa äänesti eurooppalaisen tulevaisuuden puolesta eli samalla vapauden, demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta, Valtonen sanoi.

– Tuloshan oli tiukka. Mutta siihen nähden se oli valtava voitto, että sinä päivänä kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Venäjä aloitti massiivisen hybridioperaation myös Moldovassa.

Valtonen: ”Ihmiset ovat viisaita”

Valtonen sanoi, että Venäjän tarkoituksena oli viedä Moldovan kansalta tahto liittyä läntisiin rakenteisiin, erityisesti Euroopan unioniin, nostamalla muun muassa energian hintaa kohtuuttomaksi ja nostamalla sitä kautta inflaatiota.

– Ihmisten kukkarossa se muutos näkyi, mutta ihmiset ovat viisaita, he näkevät mikä tässä takana on.

– Meidän tulee tietysti jatkaa edelleen Moldovan tukemista. Näin me olemme tässä matkan varrella tehneetkin.

Valtonen kommentoi Moldovan vaalitulosta kun eduskunta keskusteli EU:n sotilasavun jatkamisesta Ukrainalle. Valtonen sanoi, että Suomi ei anna sotilaskoulutusta Ukrainassa.

– Emme ole lähettämässä sotilaita Ukrainaan. Muissa operaatiomaissa asia on harkinnassa. Kyse on Euroopan unionin maista pois lukien Norja, joka on mukana tässä harjoituksessa.

Suomalaiset ovat kouluttaneet ukrainalaisia sotilaita Suomessa ja muun muassa Liettuassa, Puolassa ja Tanskassa.

Kaikki eduskuntaryhmät ilmoittivat kannattavansa Suomen osallistumisen jatkamista EU:n sotilaallisessa avustusoperaatiossa, jolla tuetaan Ukrainan puolustautumista Venäjän hyökkäyssotaa vastaan.

Suomi osallistuu valtioneuvoston selonteon mukaan operaation jatkamiseen enintään 60 sotilaalla 15.11.2026 saakka.

Jaa.
Exit mobile version