perjantai, 18 lokakuun

Valtosen mukaan Unkari ei voi esiintyä EU:n edustajana Moskovassa ja Pekingissä.

EU:n ulkoministerit ovat käyneet tänään maanantaina Brysselissä vakavia keskusteluja Unkarin pääministerin Viktor Orbánin toiminnasta. Orban on tavannut Venäjän ja Kiinan johtajia. Orbán vieraili Moskovassa ja Pekingissä heti sen jälkeen, kun Unkarista tuli EU:n puheenjohtajamaa.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) korosti Teamisissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Unkarilla ei ole oikeutta edustaa tapaamisissa EU-maita.

– Ei ole hyväksyttävää, että Unkari esiintyy EU:n edustajana tai antaa sellaisen vaikutelman kiertäessään esimerkiksi Moskovassa ja Pekingissä. Yksittäinen maa voi esittää omia näkemyksiään, mutta EU:n puheenjohtajamaa ei. Pitää kysyä, onko EU sitten Unkarille oikea viiteryhmä, jos ajatukset poikkeavat näin paljon meidän yhteisestä arvopohjastamme.

Valtonen ei ottanut täsmentää, mihin ryhmään Unkarin pitäisi liittyä. Hän vaati Unkaria ja Orbánia kunnioittamaan EU:n yhteisesti sovittua ulkopolitiikkaa ja toimimaan sen mukaisesti.

Ukraina tarvitsee apua ilmapuolustuksessa

Brysselissä käydyissä keskusteluissa keskityttiin pääasiassa Ukrainan ja Gazan konflikteihin. Ministerit neuvottelivat EU:n sotilaallisesta tuesta Ukrainalle ja jäädytettyjen Venäjän varojen käytöstä.

Kokouksessa seurattiin Ukrainan rauhankonferenssia Sveitsissä, johon osallistui myös Suomen presidentti Alexander Stubb.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba osallistui maanantain keskusteluun videolinkin kautta ja korosti avun tarvetta etenkin ilmapuolustuksessa. Apua tarvitaan myös sähkösiirroissa, jotta Ukraina selviää talvesta.

Valtonen vaati välitöntä tulitaukoa Gazassa ja panttivankien vapauttamista.

– EU:n pitäisi jatkaa päättäväistä toimintaa parantaakseen Gazan humanitaarista tilannetta, ja Israelin ja Palestiinan konflikti on ratkaistava kahden valtion mallin pohjalta.

Suomi tukee Yhdysvaltain presidenttiä

Valtonen kommentoi myös Yhdysvaltain preisdentin Joe Bidenin päätöstä luopua presidenttiehdokkuudestaan.

– Se on vahva itsenäinen ja vastuullinen päätös, ja me tuemme tietenkin Yhdysvaltain presidenttiä – kuten tuemme kaikkien vapaiden vaalien tuottamia johtajia kaikissa demokratioissa. Erityisesti Yhdysvalloissa, joka on meille läheinen kumppani ja ystävä.

Valtoselta kysyttiin, oliko hän huomannut Bidenin kunnossa jotain erikoista tavattuuaan hänet aiemmin.

Valtonen totesi, ettei hän nähnyt mitään merkkejä Bidenin toimintakyvyn heikkenemisestä aiemmissa tapaamisissa. Varapresidentti Kamala Harrisia Valtonen ei ole tavannut.

Jaa.
Exit mobile version