maanantai, 28 lokakuun

Ulkoministeri Elina Valtonen sanoo saksalaisen Westdeutsche Allgemeine Zeitungin haastattelussa, että Euroopan tulisi investoida enemmän omaan puolustukseensa.

Venäjä kiikaroi Suomen infrastruktuuria etsien erityisesti heikkoja kohtia, sanoo ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) saksalaisen Westdeutsche Allgemeine Zeitungin (WAZ) keskiviikkona julkaisemassa haastattelussa.

– On olemassa hybridivaikuttaminen, ja sitten on myös sabotaasi, Valtonen sanoo.

Venäjän hybridivaikuttamisen ensisijaisena kohteena ovat tällä hetkellä Valtosen mukaan Saksa ja Ranska, joissa se pyrkii heikentämään Ukrainan tukea disinformaatiolla.

Valtonen sanoo, että hän osaa odottaa Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta ”ihan mitä tahansa”.

Sisäministeri ja supo eri linjoilla sabotaasitapauksista

Sisäministeri Lulu Ranne (ps.) sanoi aiemmin tällä viikolla, että valtionjohdossa epäillään Venäjän liittyvän Suomessa viime vuosina tapahtuneisiin epäiltyihin sabotaasitapauksiin.

Samansuuntaisen viestin antoi sisäministeriön poliisiosaston ylijohtaja Tomi Vuori maanantaina.

– Sanotaan näin, että kuukaudessa tulee useita tapahtumia, joille ei ole muuta selitystä kuin se, että siinä on jokin valtiollinen toimija takana, sanoi Vuori sisäministeriön taustatilaisuuden yhteydessä maanantaina STT:n mukaan.

Vuoren mukaan havaintoja on tehty lähellä kriittistä infrastruktuuria, johon kuuluvat muun muassa vesi- ja energialaitokset.

Suojelupoliisi sen sijaan viestitti STT:lle alkuviikosta, että tapauksissa ei ole ollut viitteitä valtiollisesta toimijasta.

Valtonen: Naton vaatima kaksi prosenttia puolustusmenoihin ei tule riittämään

Ulkoministerin mukaan Eurooppa ei tee tarpeeksi puolustaakseen itseään Venäjää vastaan.

Valtonen sanoo WAZ:lle, että Euroopan tulisi investoida enemmän omaan puolustukseensa.

– Niiden [puolustusinvestointien] pitäisi olla vähintään Naton vaatima kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Tulevaisuudessa tulemme tarvitsemaan paljon enemmän, Valtonen sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää työskennellä yhdessä Yhdysvaltojen kanssa riippumatta siitä, kuka maata johtaa.

– Mutta emme voi olla riippuvaisia Yhdysvalloista. Meidän on oltava vahvempia tulevaisuudessa ja pidettävä huolta itsestämme, Valtonen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version