tiistai, 14 toukokuun

Ulkoministeriön viestintäjohtaja Mikko Koivumaan mukaan ministeriön palkkaama valokuvaaja muokkasi kuvaa ”omin päin”. Käsiteltyyn kuvaan oli lisätty Taviolle hiuksia.

Ulkoministeriö julkaisi viestipalvelu X:ssä muokatun kuvan Suomen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Taviosta (ps.).

25. huhtikuuta ministeri Tavio oli vierailulla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Samana päivänä ulkoministeriö julkaisi kuvan vierailusta. Kuvassa Tavio laskee kukkaseppeleen kaatuneiden sotilaiden muistomerkille.

Saman kuvan julkaisi myös Suomen Kiovan-suurlähetystö Facebook-sivullaan. Suurlähetystön jakamassa kuvassa Tavion päälaella näkyy hiukseton alue, jota ulkoministeriön julkaisemassa kuvassa ei puolestaan näy.

Ulkoministeriön viestintäjohtaja Mikko Koivumaa vahvistaa, että ministeriö käytti julkaisussaan muokattua kuvaa. Koivumaa kertoo, että kuva on peräisin ministeriön palkkaamalta valokuvaajalta.

– Kiovassa paikan päältä palkattu valokuvaaja muokkasi kuvaa omin päin. Me emme ole ohjeistaneet muokkaamaan Tavion kuvaa.

Miten ulkoministeriö varmistaa sen, että kuvat ovat dokumentaarisia?

– En tarkkaan tiedä, miten häntä on ohjeistettu, mutta häntä ei ole ohjeistettu muokkaamaan kuvia. Hän ei ole toiminut ainakaan meidän omien käytäntöjen ja sääntöjen mukaisesti, mutta en tiedä millaiset keskustelut hänen kanssaan on käyty.

Onko UM:llä kuitenkin kuvaajille ohjeistus, että kuvia ei saa muokata?

– En osaa sanoa nyt lauantai-iltana, että mikä meidän tarkka ohjeistus on varsinkin ulkoisille kuvaajille ja erityisesti tuolla edustustoissa, että mikä se tarkka ohjeistus on. En pysty sitä nyt tähän kohtaan sanomaan.

Koivumaa kertoo, että ulkoministeriöllä oli myös muokkaamaton versio kuvasta, mutta ulkoministeriö päätyi lopulta julkaisemaan muokatun kuvan.

– Jostain syystä Helsingin päässä valittiin väärä kuva. En osaa sanoa, miksi näin on toimittu, mutta selvitämme asiaa.

Ylen yhteydenoton jälkeen ulkoministeriö poisti X:stä alkuperäisen julkaisun Koivumaan päätöksellä.

Lauantai-iltana ministeriö julkaisi muokkaamattoman kuvan tekstillä ”uudelleenjulkaisu, koska käytimme aiemmin vahingossa väärää kuvaa”. Julkaisussa ei kerrota, että aiemmin julkaistu kuva oli muokattu.

Eli ette nähneet tarpeelliseksi mainintaa, että siellä on julkaistu tällainen käsitelty kuva?

– Ajateltiin, että tämä sanamuoto ilmaisee sen, että väärä kuvahan se oli. Tämä oli nyt se sanamuoto, joka valittiin, Koivumaa kertoi Ylelle julkaisun poistamisen jälkeen.

Juttua muokattu 28.4. klo 10.25. Alaotsikkoon lisätty tieto, miten käsiteltyä kuvaa oli muokattu.

Jaa.
Exit mobile version