sunnuntai, 6 lokakuun

Ulkopuolisen tahon tekemän selvityksen mukaan pietarsaarelaisen hoivakodin tarjoama hoiva on asianmukaista ja viranomaisvaatimukset täyttävää. Toiminnasta löytyy myös parannettavaa.

Asumispalveluyhtiö Esperi Caren Edit-hoivakodissa Pietarsaaressa ei ole havaittu laiminlyöntejä ikäihmisten hoivassa, kertoo ulkopuolinen selvitys.

Esperi Care tilasi ulkoisen selvityksen hoivakodin toiminnasta sen jälkeen, kun Svenska Ylen artikkelissa kolme hoitajaa raportoi hygieniaongelmista, puutteellisesta lääkehoidosta ja henkilöstötilanteen kaaoksesta. Nämä tapahtumat olivat nimettöminä pysytelleiden hoitajien mukaan sattuneet kahden viime vuoden aikana.

Myös Esperi Caren hoivakodissa Pietarsaaressa vuosina 2019–2023 työskennellyt lääkäri Katarina Näs vahvisti nähneensä yksikön hoidossa laiminlyöntejä.

Kotia ylläpitävä Esperi Care on kiistänyt väitteet.

Ulkopuolisen Labqualityn tekemän selvityksen mukaan Edit-hoivakodin hoiva on asianmukaista ja viranomaisvaatimukset täyttävää. Selvityksen yhteenvedossa todetaan, että mediassa esiin tulleita esimerkkejä epäkohdista tai hoidon laiminlyönneistä ei ole havaittu.

Selvitys sisältää toimintaa ohjaavien suunnitelmien ja ohjeiden sekä seurantatietojen läpikäynnin. Lisäksi henkilöstöä ja yksikönpäällikkö on haastateltu, ja tiloihin on tehty myös selvityskäynti.

Myös parannettavaa löytyy

Raportissa selviää, että yksikön toiminnassa on myös parannettavaa.

Esimerkiksi kirjaamista on kehitettävä, niin hoitosuunnitelmien kuin yksikkökohtaisten koulutustenkin osalta. Lisäksi yksikkö päivittää intrassa olevia työohjeitaan. Myös asukkaiden yksilöllisiin hoitosuunnitelmiin on kiinnitettävä enemmän huomiota jatkossa, raportissa kerrotaan.

Myös aluehallintovirasto tutkii epäilyjä laiminlyönneistä hoivakodissa. Virasto sai ilmoituksen hoivakodin toiminnasta syyskuun lopulla.

Hyvinvointialue on tehnyt lisäksi tiloihin vuositarkastuksen aluehallintoviraston kanssa 3. lokakuuta. Tulokset niistä saatanee pian.

Hoivakotiin elokuun lopulla tehdyssä hyvinvointialueen yllätystarkastuksessa ei löytynyt huomautettavaa.

Artikkelia tarkennettu 4.10.2024 Elokuussa yksiköön tehtiin yllätystarkastus, ei 3. lokakuuta, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Jaa.
Exit mobile version