perjantai, 1 marraskuun

Hyvinvointialueiden talouskriisi koettelee nyt erityisesti vanhoja naisia. He ovat suurin asiakasryhmä etenkin päivystyksissä, Järvi kirjoittaa.

Ulla Järvitiedetoimittaja, terveysviestinnän tutkija

Kun nykyistä soteuudistusta alettiin valmistella ja ensimmäisiä hyvinvointialueita piirrellä kartalle, puhuttiin sotelaivasta. Kielikuva tuntui olevan etenkin kaunopuheisten poliitikoiden ja iltapäivälehtien mieleen. Kun uudistus takerteli, sotelaivan kuvailtiin kääntyvän hitaasti.

Mutta kun uusi laki oli astunut voimaan ja todellinen rahantarve selvinnyt, kielikuvien laiva alkoi vuotaa ja oli vaarassa upota. Ääniä kalastelevia poliitikkoja se ei miellyttänyt, ja sananparret sotelaivasta haudattiin talvimyrskyihin.

Itse pidän kielikuvista. Siksi totean nykyhetkestä: uppoavaa laivaa on alettu keventää viskomalla laidan yli vanhat naiset. Kuulostaa rumalta, mutta niin tutkimusten ja tilastojen valossa näyttää käyneen.

Kun huonoon oloon ei saa apua päiväsaikaan, lähdetään yöllä päivystykseen – sen kansoittavat vanhat naiset.

Suomessa on tehty useita tutkimuksia terveyskeskusten ja sairaaloiden päivystysvastaanottojen asiakaskunnasta. Tutkimusjulkaisujen otsikoissa sukupuolta ei korosteta, ehkä se on liian itsestään selvä asia. Joka tapauksessa 60–70 prosenttia päivystysten asiakkaista on naisia, ja yli 80-vuotiailla käyntejä on yli kolme kertaa enemmän kuin nuoremmilla.

Etenkin yöpäivystyksiä on lakkautettu kiihtyvällä tahdilla. Samaan aikaan pieniä terveysasemia on suljettu, joten hoitajalle tai lääkärille pääsy edes päivisin on entistä vaikeampaa. Ja kun terveyshuoliin ja huonoon oloon ei saa selvyyttä ja apua päiväsaikaan, joudutaan lähtemään yöllä päivystykseen – joten sen kansoittavat vanhat naiset.

Erityisesti kotona asuvat vanhukset tulevat yöpäivystykseen epämääräisen huonon olon, mutta myös ihan selvien sairauksien kanssa, kertoo Suomen lääkärilehdessä vuonna 2023 julkaistu poikkeuksellisen laajaan aineistoon perustuva tutkimus.

Se perustui vuoden 2017 tietoihin, jolloin vanhuksille ryhdyttiin tuomaan palveluita kotiin – laitokseen muuton sijaan. Tutkijat huomauttivat, että muutos todella näkyi päivystyksissä: jos asui esimerkiksi palvelutalossa, joutui turvautumaan selvästi harvemmin päivystykseen. Myös omaishoito tuki vanhuksia kotona hädän tullen ja vähensi päivystykseen tulon tarvetta.

Tiedetään, että naiset elävät miehiä pidempään. Kuka siellä kodissa siis hoitaa ketä? Useimmiten hoidettava on elämänsä ehtoota viettävä mies, josta pitää huolta iäkäs vaimo.

Laitoshoidon kynnys on korkealla, joten kotona asutaan entistä huonokuntoisempana.

Naiset kantavat pääosan omaishoitovastuusta hoitaen paitsi miestään tai kumppaniaan, myös vammaisia lapsiaan. Monille tarjotaan sentään jo nykyisin vapaapäiviä ja pieni taloudellinen korvaus. Onneksi – sillä sotepalvelumme romahtaisivat, jos sadattuhannet omaishoitajat lopettaisivat hoitamisen ja auttamisen.

Omaishoidon merkitys näkyykin monin tavoin etenkin vanhojen miesten arjessa: miehet asuvat hoivakodissa ennen kuolemaansa keskimäärin kymmenen kuukautta, koska pärjäävät kotona puolison tuella pitkään. Naiset elävät yleensä miehiä vanhemmiksi, ja hoivakotiaikakin on heillä pidempi: puolisentoista vuotta.

Edellä mainitusta kuolleisuuserosta johtuen enemmistö hoivakotien asukkaista ja vuodeosastojen potilaista on iäkkäitä naisia. Laitoshoidon kynnys on korkealla, joten kotona asutaan entistä huonokuntoisempana. Kun vuodeosastopaikkoja nyt tulenpalavassa kiireessä ja huonosti suunnitellen vähennetään joka puolella maata, se tuottaa entistä raihnaisempaa loppuelämää erityisesti vanhoille naisille.

Suomesta on tullut armoton maa – etenkin vanhoille naisille.

Palveluita voi tietysti ostaa kotiin, mutta monelle naiselle se on liki mahdotonta. Naisten eläkkeet ovat keskimäärin 660 euroa pienemmät kuin miesten; vuonna 2021 noin 1373 euroa kuussa, mikä kolkuttelee jo köyhyysrajaa. Siksi kaikkien terveydenhuollon asiakasmaksujen ja lääkkeiden omavastuiden nousu tuntuu vanhojen naisten kukkarossa kaikkein julmimmin.

Suomesta on tullut armoton maa – etenkin vanhoille naisille. Sotelaivaa ohjaavat miesten valtaan äänestämät hallituspuolueet; kokoomuksen äänestäjistä noin 60 prosenttia ja perussuomalaisten äänestäjistä peräti 70 prosenttia on miehiä.

Uusilla hyvinvointialueilla vanhuksista on lisäksi tullut sotebyrokraattien heittopusseja. Vanhus saatetaan kärrätä päivystyksestä tai leikkauksesta vuodeosastolle ruuhka-Suomessakin yli sadan kilometrin päähän. Pahimmassa tapauksessa hän kuolee siellä yksin, vaikka oma koti olisi perheenjäsenen naapurissa.

Ulla Järvi

Kirjoittaja haluaisi kovasti kirjoittaa soteuudistuksesta enimmäkseen hyviä asioita, sillä seinien sisällä meitä hoidetaan todella hyvin – kunhan sinne sisään vain pääsisi!

Jaa.
Exit mobile version