torstai, 10 lokakuun

Epävakaissa olosuhteissa lasten riski joutua seksuaalisen väkivallan uhriksi on suurempi.

Joka kahdeksas tyttö maailmassa on kokenut raiskauksen tai seksuaalista ahdistelua ollessaan alaikäinen, käy ilmi YK:n lastenjärjestö Unicefin tuoreesta arviosta.

Kun mukaan luetaan ”ilman kontaktia” tapahtuvat seksuaalisen väkivallan muodot, kuten verkossa tapahtuva tai sanallinen ahdistelu, uhrien määrä nousee 650 miljoonaan tai joka viidenteen.

– Seksuaalinen väkivalta lapsia vastaan on tahra omassatunnossamme, sanoo Unicefin pääjohtaja Catherine Russell tiedotteessa.

– Se aiheuttaa syviä ja pysyviä traumoja, usein jonkun sellaisen toimesta, jonka lapsi tuntee ja johon hän luottaa, paikoissa, joissa hänen pitäisi tuntea olonsa turvalliseksi.

Vaikka naisten ja tyttöjen kohdalla ilmiö on Unicefin mukaan yleisempi ja paremmin dokumentoitu, myös pojat ja miehet kokevat seksuaalista väkivaltaa. Arviolta noin joka yhdestoista eli 240-310 miljoonaa poikaa tai miestä on kokenut lapsuusaikanaan raiskauksen tai seksuaalista ahdistelua. Kun kontaktittomat ahdistelun muodot lasketaan mukaan, määrä nousee 410–530 miljoonaan.

Unicefin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta väkivallasta julkaistaan vastaavanlainen arvio. Tieto on osittain puutteellista, eikä sitä ole kattavasti saatavilla kaikista maista.

Suurin osa lapsuusajan seksuaalisesta väkivallasta tapahtuu aineiston mukaan nuorille, ja merkittävä piikki ajoittuu ikävuosiin 14-17.

Lapset ovat erityisen suuressa riskissä joutua seksuaalisen väkivallan kohteeksi epävakaissa olosuhteissa ja konfliktialueilla. Tällaisissa olosuhteissa enemmän kuin joka neljäs tyttö tai nainen on kokenut lapsena raiskauksen tai seksuaalista ahdistelua.

Pääjohtaja Russellin mukaan raiskauksia ja sukupuolittunutta väkivaltaa käytetään konflikti-alueilla usein sota-aseina.

Jaa.
Exit mobile version