sunnuntai, 24 marraskuun

Unitutkijan mukaan suomalaista yhteiskuntaa ajaa voimakkaasti 24/7-kulttuuri. Vuorotyötä tehdään myös sellaisilla aloilla, missä se ei ole välttämätöntä.

– Kellojen siirrolla ei saada aikaan mitään muuta kuin häiritään ihmisten nukkumista ja unirytmin ylläpitämistä.

Näin sanoo unilääkäri, tutkija ja kirjailija Henri Tuomilehto.

Asiantuntijalla on tärkeä viesti etenkin vuorotyötä tekeville. Vuorotyö on kuormitusta valmiiksi lisäävä painolasti, sillä työn tekeminen illalla tai yöllä on äärimmäisen kuormittavaa ja vastoin fysiologiaa.

Tuomilehdon mukaan silloin tärkeää on tiedostaa, että oma työ luo väkisin sinne fysiologisen kuorman ja huolehtia, että miettii tarkkaan, mitä muuta kuormittavaa tekijää omaan kuormituslaariinsa heittää.

Oikotietä onneen ei ole, joten itsestä kannattaa pitää hyvää huolta, hän sanoo. Kun palautuminen on haastavaa, ravitsemus ja säännönmukainen liikkuminen nousevat keskiöön.

– Vuorotyöläinen, joka huolehtii ja kestää hyvin, voi pärjätä työssään ihan vallanmainiosti, vaikka unen kanssa olisi välillä haasteita.

Vuorotyön rytmittämisessä parannettavaa

Tuomilehdon mukaan suomalaista yhteiskuntaa ajaa voimakkaasti 24/7-kulttuuri. Hän katsoo, että 24/7 vuorotyötä tehdään myös sellaisilla aloilla, missä se ei ole välttämätöntä.

– Ei tarvitse mennä kuin Keski-Eurooppaan, niin näkee, että siellä ruokakaupat eivät ole vuorokauden ympäri auki.

Työnantajia Tuomilehto kehottaa perehtymään suosituksiin ja tutkimustuloksiin vuorotyön rytmittämisestä.

Hyvä uni ja unesta huolehtiminen kuuluu osaksi muuta terveellistä elämää. Siihen kuuluvat säännönmukaiset rytmit, terveellisesti syöminen ja liikkuminen aina kuin mahdollista.

– Jos koko paletti on elämäntapana, niin silloin kun tulee pieniä muutoksia, niin ei se hirveästi hetkauta. Jos uneen ei kiinnitä huomiota, on vaara, että nukkuminen heilahtaa paljon rytmimuutosten kanssa.

Hyvästä unesta kannattaa tehdä itselleen voimavara, unilääkäri sanoo.

– Silloin, kun tulee erikoistilanteita, esimerkiksi kellojen siirron, työn tai oman vapaa-ajan kautta, että ei pysty nukkumaan ihan niin kuin itse on toivonut, silloin kestää paremmin ilman, että tulee karmeita jälkipyykkejä.

Jaa.
Exit mobile version