lauantai, 26 huhtikuun

Lakimuutos hyväksyttiin äänin 140-21. Se kieltää muun muassa maan pääkaupungissa Budapestissä järjestettävän Pride-kulkueen, johon osallistuu vuosittain tuhansia ihmisiä.

  • Viivi Koivistoinen
  • Veikko Eromäki

Unkarin parlamentti on hyväksynyt äänestyksessä perustuslain muutoksen, joka kieltää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen julkiset tapahtumat. Lakimuutos hyväksyttiin äänin 140-21.

Lakimuutosta ajoi Unkarin pääministeri Viktor Orbànin johtama ja valtaa pitävä Fidesz-puolue. Orbánin hallitus on viime vuosina järjestelmällisesti kaventanut HLBT-liikkeen oikeuksia.

Lailla kielletään sellaiset tapahtumat, jotka ovat ristiriidassa vuonna 2021 hyväksytyn lain kanssa, jolla kielletään ”homoseksuaalisuuden edistäminen ja esittely” alaikäisille. Lakimuutos kieltää myös sukupuolen moninaisuuden julistaen, että tästedes ihminen voi olla sukupuoleltaan vain mies tai nainen.

Lakimuutos kieltää muun muassa maan pääkaupungissa Budapestissä järjestettävän Pride-kulkueen, johon osallistuu vuosittain tuhansia ihmisiä.

Lakia perustellaan ”oikeudella moraaliseen kehitykseen”

Lain perustelun mukaan lasten oikeudet ”moraaliseen, fyysiseen ja henkiseen kehitykseen” menevät kaikkien muiden oikeuksien edelle, oikeutta elämään lukuun ottamatta.

Tämä tarkoittaa, että tulkinnanvarainen ”oikeus moraaliseen, fyysiseen ja henkiseen kehitykseen” kumoaa tietyissä tapauksissa myös kokoontumisvapauden. Lakimuutosta ajaneiden mukaan lapsia pitää suojella ”seksuaalipropagandalta”, jota ilmeisesti esimerkiksi Pride-kulkueen nähdään levittävän.

Unkarilainen Hungarian Helsinki Committee -ihmisoikeusjärjestö sanoo lakimuutoksen ”laillistavan pelon” Unkarissa.

– Nämä muutokset kertovat siitä, miten merkittävällä vimmalla hallinto yrittää vaimentaa vastarintaa, heikentää ihmisoikeuksia, normalisoida ulossulkemista ja uhkailla toisinajattelijoita perustuslaillisella tasolla, järjestö kirjoittaa tiedotteessa.

Lakimuutos vaikuttaa myös kaksoiskansalaisiin, joilla on sellaisen valtion kansalaisuus, joka ei kuulu Euroopan talousalueeseen. Tällainen kaksoiskansalainen voi lakimuutoksen myötä menettää Unkarin kansalaisuutensa, jos hänet määritellään uhaksi yleiselle järjestykselle tai turvallisuudelle tai kansalliselle turvallisuudelle.

Ennen äänestystä oppositiopoliitikot ja mielenosoittajat yrittivät tukkia pääsyn parlamentin autotalliin estääkseen valtaa pitävän puolueen sisäänpääsyn. Poliisi poisti paikalta mielenosoittajia, jotka olivat sitoneet itsensä nippusiteillä yhteen.

Kyseessä on 15. muutos perustuslakiin sitten vuoden 2011, jolloin Orbánin puolue hyväksyi yksimielisesti uuden perustuslain.

Lähteet: AFP, AP

Jaa.
Exit mobile version