tiistai, 26 marraskuun

BUDAPEST Unkarin tulevaisuus riippuu Brúnó Csermelyn mukaan siitä, kuka voittaa seuraavat parlamenttivaalit.

– Meillä ei ole mitään toivoa niin kauan kuin Orbán hallitsee maata, 22-vuotias Csermely sanoo.

Pääministeri Victor Orbán on johtanut Unkaria 14 vuotta. EU on jäädyttänyt Unkarin tukia muun muassa demokratian heikentymisen takia.

Valtiotieteitä opiskelevan Csermelyn uskoa tulevaan lisää kuitenkin Péter Magyarin Tisza-puolueen nousu ykköseksi uusimmassa mielipidemittauksessa.

Puolessa vuodessa raketin lailla noussut puolue on ohittanut suosiossa Orbánin Fidesz-puolueen.

– Se on suuri toivo meille nuorille, koska näemme, että muutos on mahdollinen, Csermely sanoo.

Péter Magyar oli kesäkuun EU-vaalien ääniharava Unkarissa. Hän istuu europarlamentissa keskustaoikeistolaisessa EPP-ryhmässä mutta tähtää Unkarin kahden vuoden päästä pidettäviin parlamenttivaaleihin.

Magyar on entinen Orbánin tukija ja puolueen jäsen. Epäilyksiä liittyy Magyariinkin. Osa pitää hänen puoluettaan Fideszin kevytversiona ilman korruptiota.

– Emme tiedä varmasti, miten Magyar muuttaisi asioita, mutta hän voisi tuoda uutta henkeä Unkariin. Hän voisi tuhota Orbánin nykyisen mafiatyylisen valtion. Ehkä meistä tulisi demokraattisempi maa, Csermely toivoo.

”Hallitus kohtelee nuoria kuin vihollisia”

Unkarissa täytyy Csermelyn mukaan pärjätä omillaan, ja tiukan paikan tullen voi turvautua vain perheeseen ja ystäviin. Valtiosta ei ole apua.

– Hallitus kohtelee nuoria kuin vihollisia, koska suurin osa heistä ei kannata Fidesziä. He yrittävät houkutella meitä verohelpotuksilla ja opintolainoilla.

Csermely opiskelee politiikkaan ja lakiin erikoistuneessa ELTE-yliopistossa.

Valtio antaa ylläpitämälleen yliopistolle Csermelyn mukaan niukasti rahaa, mutta hallitus ei ole myöskään päässyt ohjailemaan opetusta. Professorit eivät kaihda hallituksen arvostelua.

– Se ei ole pro-Orbán-yliopisto.

EU on epäillyt monien Unkarin yliopistojen itsenäisyyttä ja lopettanut niiltä esimerkiksi Erasmus-opiskelijavaihtojen rahoituksen. ELTE on mukana Erasmuksessa.

Unkari on poliittisesti jakautunut valtapuolue Fideszin kannattajiin ja vastustajiin. Kannattajia on etenkin maaseudulla, vastustajia pääkaupungissa.

Jakolinjat näkyvät myös perheissä. Csermely kertoo, että hänen setänsä kannattaa hallitusta, ja yhteiset keskustelut ovat vähentyneet näkemyserojen takia.

Hän muistelee tapausta, kun isoäidin piti mennä sairaalaan ja tämä pyysi Csermelyn isää avuksi. Naapuri kysyi, miksi isoäiti pyysi apuun vasemmistolaisen poikansa eikä oikeistolaista.

– Isoäiti järkyttyi kysymyksestä, hänhän rakastaa molempia poikiaan. Poliittinen ideologia on vain yksi osa meitä, se ei ole koko ihminen.

Jos hallinto pahenee, muutto voi tulla eteen

Valmistuttuaan Csermely haluaisi työskennellä tutkijana esimerkiksi ajatushautomossa.

– En halua itse ehdokkaaksi vaaleihin, mutta voisin ryhtyä poliitikon neuvonantajaksi.

Monet unkarilaiset nuoret muuttavat ulkomaille tai ainakin haaveilevat siitä. Paremmat palkat houkuttelevat esimerkiksi Saksaan ja Itävaltaan. Unkarin inflaatio kävi pari vuotta sitten pahimmillaan 26 prosentissa, mikä teki elämästä monille sietämättömän kallista.

Brúnó Csermely haluaa pysyä kotimaassaan.

– Unkarin politiikassa on mahdollisuuksia minulle. Mutta jos Orbánin hallinto muuttuu vielä itsevaltaisemmaksi, Venäjän tapaiseksi, sitten harkitsen muuttamista ehdottomasti.

Trumpin paluu luo odotuksia

Vaikka suuri osa unkarilaisnuorista vastustaa Orbánia, pääministerin politiikka saa nuorilta myös kannatusta.

Anna Udvari, 22, opiskelee kansainvälisiä suhteita valtiollisessa NKE-yliopistossa. Hän kuuluu myös konservatiiviseen ajatushautomoon.

Opiskelun ohella hän työskentelee ulkomaantoimittajana HIR-tv-kanavalla. HIR kuuluu KESMA-mediakeskittymään, joka koostuu Orbán-mielisistä tiedotusvälineistä.

– Seuraan uutisia kaikesta, mikä tapahtuu Unkarin ulkopuolella ja teen juttuja televisioon, Udvari kertoo työstään.

Udvarin mielestä asiat ovat Unkarissa hyvin.

– Opiskelijoilla on mahdollisuus mennä ulkomaille opiskelemaan. Yliopisto on ilmainen, ja siellä voi valita hyvin monenlaisia aineita.

Nyt Unkarin ilmapiiri on Udvarin mukaan toiveikas Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksen takia.

– Unkarilaiset ovat hyvin uteliaita näkemään, mitä tapahtuu nyt, kun Donald Trump voitti vaalit. Pääministerillämme Viktor Orbánilla on hyvä suhde häneen, Udvari sanoo.

– Trump lupasi kampanjassaan saada aikaan rauhan [Ukrainaan]. Naapurissamme Venäjä ja Ukraina sotivat, joten seuraamme kiinnostuneina, mitä tapahtuu.

Unkarin poliittinen jakautuminen ja omiin kupliin vetäytyminen eivät huolestuta Udvaria.

– Minulla on sekä ystäviä, jotka kannattavat Fidesziä että ystäviä, jotka eivät kannata. He tulevat toimeen keskenään. Poliittiset näkemykset eivät vaikuta ihmissuhteisiin niin paljon. Minusta voimme hyväksyä kaikkien poliittisen ajattelun.

Oppositiopoliitikko Péter Magyarin suhteen Udvari on utelias.

– Hänestä ollaan nyt hyvin kiinnostuneita Unkarissa, Udvari sanoo.

Haaveena ura ja kolme lasta

Tulevaisuudessa hankaluuksia voi tulla työn ja perhe-elämän yhdistämisessä, Udvari arvelee. Hänellä on kaksi sisarta, joten hän määrittelee olevansa suurperheestä.

– Voisin kuvitella, että minullakin olisi kolme lasta. Tähän vaikuttaa tosin myös tulevan aviomiehen mielipide, Udvari sanoo.

Aviomiestä ei vielä ole, hän täsmentää.

Udvari haluaisi tutustua elämään ulkomailla. Hän on haaveillut myös diplomaatin urasta.

– Kun saan lapsia, haluan palata Unkariin. Perheeni on täällä. Haluan elää täällä loppuelämäni.

Jaa.
Exit mobile version