maanantai, 28 lokakuun

Heinäkuussa karkuteille päätynyt Unssi-hieho on löytynyt kuolleena parin kilometrin päästä katoamispaikastaan. Unssista varoiteltiin ihmisiä, koska se saattoi olla aggressiivinen.

Kesän eläinuutinen oli Unssi-hiehon* lähtö karkuteille ranualaiselta maitotilalta heinäkuun alussa. Unssi pääsi karkuun heti tultuaan Ranualle toiselta tilalta Etelä-Suomesta, ja se käyttäytyi aggressiivisesti etsijöitä kohtaan.

Pahaksi onneksi Unssi pääsi karkaamaan etsijöiltään, kun sitä valmistauduttiin lopettamaan liian vaarallisena. Kesän aikana Unssista saatiin hajanaisia havaintoja muun muassa Iistä Oijärven–Lamminperän alueelta, mutta hiehon kohtalo on pysynyt arvoituksena tähän asti.

Nyt maitotilallinen Aleksi Kortesalmi kertoo, että Unssi – tai itse asiassa Unssin jäännökset – löytyivät lopulta viime lauantaina vain 2,5 kilometrin päästä tilalta.

– Karhu on sen sinne tappanut ja syönyt. Raaka kohtalohan se on karhun suuhun joutua. Siinä oli isolta alueelta maa mustalla mullalla, eli kyllä se on hanttiin laittanut mutta ei karhulle pärjännyt.

Onneksi sentään ei tullut mitään henkilövahinkoja, vaikka Unssin pelättiin olevan vaarallinen.

– Noiden villiintyneiden eläinten kanssa pitää aina olla varovainen, mutta onneksi ei tullut henkilövahinkoja. Parempi näin kuitenkin.

”Harvinainen tapaus kaikin puolin”

Unssi pääsi pakenemaan heti sen jälkeen, kun se oli tullut eläinkuljetusauton matkassa Etelä-Suomesta Ranualle. Muutama hieho oli vauhkoontunut ja rynnännyt joko yli tai läpi aidasta.

Niistä vain Unssi katosi etsijöiltä.

– Meillä on ulkoaitaus, missä kasvatetaan hiehoja. Tämä oli vähän vauhkompi tapaus tämä Unssi ja se juoksi 1,7 metriä korkean aidan läpi.

Kortesalmen omatkin naudat karkaavat joskus aidasta, mutta ne eivät yleensä lähde pihapiiriä kauemmaksi.

– Kun ne ihmisen näkevät, niin ne tulevat ihmisen luo. Ne pitävät ihmistä ystävänä. Tämä oli vain joku luonnevikainen yksilö, jota ei ole vasikkana ja nuorena käsitelty tarpeeksi, että se olisi ihmiseen tottunut.

*) Hieho on poikimaton, naaraspuolinen nauta.

Jaa.
Exit mobile version