Kuopioon avautuva moderni liikunta- ja tapahtumakeskus Luola lopettaa urheilutoiminnan kahdessa kaupungin pienemmässä luolassa. Urheiluseuroilla on edessään muutto uusiin tiloihin.
Kuopion Savilahteen keskiviikkona 14. elokuuta avautuva liikunta- ja tapahtumakeskus Luola sulkee kaupungin pienempien luolien ovia niissä toimivilta urheiluseuroilta.
Liikuntatoiminta päättyy Puijonlaaksossa sijaitsevissa Suurmäentien ja Sammakkolammen luolissa.
Uudessa, Puolustusvoimien entiseen luolastoon rakennetussa Luolassa on tiloja kamppailulajeille, painisali, kuntosali, tanssisali sekä 3 500 neliön monitoimihalli. Se toimii myös 7 000 kuopiolaisen väestönsuojana.
Luola on kustantanut kaupungille 50 miljoonaa euroa. Kuopio hankki luolastoa omistukseensa vuonna 2014, ja rakennustyöt alkoivat vuonna 2021.
Jatkossa Suurmäentien ja Sammakkolammen luolat ovat ainoastaan väestönsuojakäytössä. Kaupunki peruskorjaa luolat muutaman vuoden sisällä.
Suurmäentien luolassa toimii tällä hetkellä viisi voimailu- ja kamppailulajeihin keskittyvää urheiluseuraa. Sammakkolammen luolassa toimii painiseura ja muutamia muita vuokralaisia, kuten ilmailuyhdistys.
Uusiin tiloihin siirtyminen tarkoittaa urheiluseuroille kustannusten nousua, ja se näkyy tulevaisuudessa myös seurojen harrastemaksuissa.
Muut kuin urheilutoimijat saavat toistaiseksi jatkaa Sammakkolammella.
Uudet tilat tuovat monenlaisia muutoksia
Nyrkkeilyseura Kuopion Riento on harjoitellut Suurmäentien luolassa jo yli 50 vuoden ajan.
Nyt seuran aktiivit odottavat muuttoa Savilahteen ristiriitaisin tuntein.
– Siellä on kaikki aivan uutta välineistä lähtien ja kliiniset tilat vanhoihin verrattuna. Myös sisäilma paranee, sanoo seurassa kuntonyrkkeilyvalmentajana toimiva Lea Houtsonen.
Toisaalta uusissa tiloissa on vähemmän nyrkkeilytilaa, minkä vuoksi seura joutuu vuokramaan joitakin harjoituksia varten myös tatamitilaa.
Suurin muutos on tilavuokrien moninkertaistuminen.
Kuopion Riennolla tilavuokra on ollut Suurmäentien luolassa tilaa kohden noin kaksi euroa per käyttökerta riippumatta varauksen kestosta. Yleensä tiloja on ollut käytössä kaksi. Lisäksi maksettavana on ollut siivousmaksu.
Savilahdessa tilamaksu on tuntikohtainen. Esimerkiksi nyrkkeilytilan tai painisalin vuokra maksaa aikuisilta 22 euroa tunnilta. Alle 18-vuotiaiden ryhmältä maksu on 12 euroa per tunti. Lisäksi maksuja tulee seurojen käyttämästä kaappitilasta.
Kuopion Riento tarvitsee aikuisten kuntonyrkkeilyä varten kaksi tilaa puoleksitoista tunniksi, jolloin vuokra on 55 euroa yhtä harjoituskertaa kohden.
Kustannusten nousu on edessä myös Sammakkolammen luolasta Savilahteen siirtyvällä painiseura Kuopion Kisa-Veikoilla.
Kuopion Kisa-Veikkojen puheenjohtaja Teemu Saastamoinen kertoo, että seura on aiemmin maksanut ainoastaan käyttämiensä tilojen sähköstä. Tilavuokraa ei ole ollut. Savilahden Luolassa vuokriin menee vuosittain arviolta 5 000–6 000 euroa.
Kustannusten nousu näkyy harrastemaksuissa
Kuopion Riennon puheenjohtaja Ari Tanskanen kertoo seuran harkinneen Savilahden ohella myös muita tilavaihtoehtoja, sillä muutto on ollut kaupungin suunnalta tiedossa jo useamman vuoden.
– Vaikka tilavuokrat ovat kovemmat, Savilahdessa ei tarvitse sitoutua kuukausivuokriin. Ei myöskään tarvinnut osallistua rahallisesti tilan varustamiseen toisin kuin jossain muussa tilassa, Tanskanen perustelee ratkaisua.
Kasvavia tilakustannuksia seura aikoo kompensoida nostamalla harrastemaksuja, hankkimalla sponsoreita ja järjestämällä esimerkiksi myyjäisiä varojen keräämiseksi.
Koska uusiin tiloihin siirtyy vain vähän tavaraa, sitä on myös myyty.
– Kun pidettiin huutokauppaa, eräs kuntoilija pohti, pitääkö jokainen nyrkkeilysäkki käydä halaamassa erikseen, sanoo Riennon kuntonyrkkeilyvalmentaja Lea Houtsonen.
Myös Kuopion Kisa-Veikot aikoo kehittää seuran varainhankintatoimintaa ja harkitsee nostavansa harrastajien maksuja.