Itämerellä vaurioitui alkuviikosta kaksi tietoliikennekaapelia. Viranomaiset tutkivat mahdollista sabotaasia.
Yhdysvaltain telehallintovirasto (FCC) esittää tiukempaa sääntelyä merenalaisten tietoliikennekaapelien turvaamiseksi.
FCC:n ehdottaa päivityksiä maailmanlaajuiseen yli 400 kaapelin verkostoon, jossa kulkee yli 98 prosenttia internetliikenteestä.
Tietoliikennekaapelien turvallisuus on Suomessa erittäin ajankohtaista.
Suomen ja Saksan välillä kulkeva C-Lion1-merikaapeli katkesi varhain maanantaina. Kaapeli rikkoutui toistaiseksi tuntemattomasta syystä Ruotsiin kuuluvan Öölannin saaren ulkopuolella.
Myös Liettuan ja Ruotsin välinen tietoliikennekaapeli on vaurioitunut.
Viranomaiset selvittävät johtuivatko kaapelivauriot sabotaasista.
Tietoliikennekaapeleita on katkennut aikaisemmin myös esimerkiksi Taiwanin edustalla. Taiwan on syyttänyt Kiinaa sabotaasista.
Kiina ärsyyntyi
FCC:n mukaan on selvää, että tietoliikennekaapeleista on tullut sabotaasin kohteita. Kaapelien sijainti on onnettomuuksien välttämiseksi julkista tietoa.
Kiinaa Yhdysvaltain viranomaisen puheet sääntelyn tiukentamisesta ärsyttävät.
Kiinan Washingtonin suurlähetystö arvosteli tänään perjantaina kaapelien turvallisuudesta käytävää keskustelua.
Kiinan mukaan merikaapelien muuttaminen poliittiseksi ja turvallisuuskysymykseksi haittaa markkinasääntöjä, digitaalisia yhteyksiä ja estää kehitysmaita kehittämästä omaa merikaapeliteollisuuttaan.
FCC harkitsee kieltävänsä luvat merenalaisille kaapeleille yhtiöiltä, joita epäillään väärinkäytöksistä.
– Ei ole salaisuus, että Kiinan tavoitteena on päästä kontrolloimaan kaapelimarkkinoita ja dataa, jotka niiden kautta kulkevat, FCC:n puheenjohtaja Jessica Rosenworcel sanoi uutistoimisto Reutersille.
Yhdysvalloissa ryhmä senaattoreita on esittänyt presidentti Joe Bidenille selvitystä kaapeli-infrastruktuurin haavoittuvuuksista.
Osana selvitystä tarkasteltaisiin Kiinan ja Venäjän uhkaa tietoliikennekaapelien tulevaisuudelle. Yhdysvallat on ollut vuosia huolissaan Kiinan vakoilusta.
Alus ankkurissa
Suomen, Ruotsin ja Liettuan viranomaiset selvittävät Itämeren kaapelien katkeamista.
Liettuan pääministeri Ingrida Simonyte vaati tänään perjantaina, että sotilasliitto Naton on ryhdyttävä vastatoimiin, jos kaapelirikot paljastuvat sabotaasiksi.
– Tutkimusten tuloksista riippuen EU:n ja Nato-liittolaisten täytyy vastata asianmukaisesti pahantahtoiseen toimintaan, Simonyte sanoi.
Tietoliikennekaapelien rikkoutumisen aikaan Itämerellä liikkunut kiinalaisalus on tällä hetkellä ankkurissa Kattegatin merialueella Tanskan ja Ruotsin välillä.