Yhdysvalloissa ensi viikolla käytäviä presidentinvaaleja seurataan maailmalla kenties jännittyneemmissä tunnelmissa kuin koskaan ennen.
Donald Trump vai Kamala Harris? Se on kuuma kysymys ja tulenarka aihe, myös monelle Suomessa urheilevalle amerikkalaiselle.
Yle Urheilu lähestyi SM-liigassa, lentopallon Mestaruusliigassa ja Korisliigassa palloilevia yhdysvaltalaisia. Kiekkoilijoista kolme vastasi haastattelupyyntöön kieltävästi, lentopallojoukkueesta ei vastattu ollenkaan.
Koripallopiireissä oltiin huomattavasti halukkaampia puhumaan vaaleista, sillä kaikkiin kolmeen haastattelupyyntöön vastattiin myöntävästi.
René Rougeau: ”Hassua, mutta surullista”
Helsinki Seagullsin 38-vuotias kapteeni René Rougeau on juhlinut koripallon Suomen mestaruutta neljästi ja saavuttanut Korisliigassa ikonin aseman.
Kotimaansa tapahtumia Rougeau on seurannut tarkasti. Trumpin noustua presidentiksi vuoden 2016 vaalien jälkeen, nousi Yhdysvaltojen politiikka keskustelujen aiheeksi yhä useammin.
– Puhuimme silloin paljon siitä, kuinka hulluksi asiat ovat menneet Trumpin kanssa. Aiheesta on ulkomailla asuvien amerikkalaisten kesken väännetty paljon vitsejä, ja onhan se tavallaan hassua, mutta myös surullista. Meidän pitää ottaa tämä vakavasti.
Nuoremmat joukkuekaverit eivät Rougeaun mukaan ole kovinkaan kiinnostuneita vaaleihin liittyvistä asioista, mutta Rougeau mainitsee käyneensä mielenkiintoisia keskusteluja aiheesta etenkin Lassi Nikkarisen kanssa.
Rougeauta huolestuttaa Yhdysvaltojen kahtiajakautuminen, joka on hänen mielestään lisääntynyt Trumpin myötä. Politiikka on arka aihe myös hänen perheessään.
– Isäni oli armeijan leivissä. Hän on sellainen machotyyppi. Kaikki kolme pikkusiskoani ja äitipuoleni ovat koulutettuja. Pyrimme välttämään politiikasta puhumista, sillä se menee helposti levottomaksi.
Kaliforniasta kotoisin oleva Rougeau on pitkällä urallaan pelannut myös Meksikossa, Venezuelassa, Israelissa ja Ranskassa, joten perspektiiviä riittää. Vuodet Euroopassa ovat olleet silmiä avaavia.
– On ollut upeaa nähdä, kuinka ihmisistä pidetään täällä huolta. Ilmainen terveydenhuolto ja koulutus, siinä meidän pitäisi ottaa Euroopasta mallia.
Rougeaun mielestä Yhdysvallat tukee sotaa käyviä maita liian anteliaasti. Nämä rahat hän ohjaisi mieluummin kodittomuuden kitkemiseen ja koulutusmahdollisuuksien edistämiseen. Kehityskohteiksi hän nostaa myös työelämän olosuhteisiin panostamisen, ylityökorvaukset ja vapaat.
Yksi vaalien suurista teemoista on Yhdysvaltojen rajapolitiikka ja siirtolaiset. Rougeau toivoo, että rajan yli tultaisiin laillista tietä. Hän kuitenkin ymmärtää, miksi ihmisiä virtaa Yhdysvaltoihin.
– Pelasin Meksikossa viisi vuotta ja näin, miten ihmiset elävät siellä ja kuinka vaarallista siellä voi olla. Guatemalassa ja Hondurasissa asiat ovat vielä huonommin. Meidän on hoidettava asiat kuntoon ja autettava ihmisiä, jotka pelkäävät henkensä puolesta. Eivät he kaikki ole rikollisia, kuten Trump väittää.
Ensi viikon vaaleja Rougeau odottaa jännityksellä.
– Meillä on mahdollisuus tehdä historiaa. Meillä oli jo ensimmäinen musta miespuolinen presidentti. Odotan saavamme ensimmäisen mustan naispresidentin.
Grace Stone: ”Naispresidentti olisi monumentaalinen asia”
Tapiolan Honkaan täksi kaudeksi liittynyt 24-vuotias Grace Stone on Rougeaun kanssa samoilla linjoilla. Maineikkaasta Princetonin yliopistosta viime vuonna valmistunut Stone saapui Suomeen syksyllä, pelattuaan sitä ennen Kyproksella ja Australiassa.
– On jännittävää olla näin kaukana kotoa. Siellä on niin kiihkeä tunnelma, mutta minä olen täällä. Nämä ovat tärkeät vaalit. Saamme mahdollisesti ensimmäisen naispresidentin. Mustana amerikkalaisena pidän sitä monumentaalisena asiana.
Stone pyrkii olemaan asioista perillä mahdollisimman hyvin. Hän katsoi sekä presidenttiehdokkaiden että varapresidenttiehdokkaiden televisioväittelyt.
Nuorelle naiselle tärkeitä aiheita ovat esimerkiksi lisääntymisterveys, ja että ihmiset saavat elää vapaina omana itsenään.
– Olemme maana ottaneet muutaman askeleen taaksepäin, nämä vaalit voivat toivottavasti kääntää suunnan.
Kuten Rougeau, myös Stone kokee, että Yhdysvaltojen politiikasta tai Trumpista puhuminen kääntyy helposti irvailuksi. Otsikoista ja sosiaalisessa mediassa pyörivistä pätkistä tulee usein epäuskoinen olo.
– Ihmiset kysyvät minulta, että voiko tuosta tyypistä, joka puhuu koirien ja kissojen syömisestä, oikeasti tulla presidentti.
Stone muistuttaa, että Yhdysvallat on todella suuri maa, josta löytyy paljon erilaisia ihmisiä ja mielipiteitä siitä, miten maata tulisi johtaa. Presidentin pitäisi hänen mielestään yrittää edustaa kaikkia.
Myös Stonen ystäväpiirin sisällä on syntynyt politiikasta ja vaaleista johtuvia jännitteitä. Asioista on osattava puhua, vaikka niistä oltaisiinkin eri mieltä.
Nyt Stone toivookin, että mahdollisimman moni löytäisi uurnille.
– Viime vaaleissa varsinkin moni minun ikäiseni on jättänyt äänestämättä. Se on todella sääli, sillä juuri meidän pitäisi määritellä, minkälaisen tulevaisuuden haluamme maallemme.
Greg Gibson: ”Kuulen puistattavia tarinoita”
Miesten Korisliigan hallitsevan mestarin BC Nokian päävalmentaja Greg Gibson, 55, saapui Suomeen ensimmäistä kertaa vuosituhannen vaihteessa. Pohjois-Carolinasta kotoisin olevan Gibsonin peliuran päätyttyä hän ryhtyi valmentajaksi ja on voittanut yhteensä neljä Suomen mestaruutta.
Vaikka Gibson on asunut melkein koko aikuisikänsä ulkomailla, ei hän ole koskaan jättänyt äänestämättä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Näissäkin vaaleissa hän äänesti postitse. Se maksoi 11 euroa.
– Sain eilen vahvistuksen, että ääneni on vastaanotettu, Gibson kertoo haastatteluhetkellä.
Aina yhtä kohtelias valmentaja puhuu vaaleista innostuneena, mutta puheista paistaa iso huoli Yhdysvaltojen nykytilanteesta. Gibson kokee, että äänestämällä saa myös oikeuden valittaa asioista.
– Tällä hetkellä Yhdysvallat ei ole kovinkaan yhtenäinen. Kävin kesällä kotona ja aistin suurta jakautumista. Sekä demokraattien että republikaanien pitäisi pystyä kompromisseihin.
Nuorempana Gibsonista tuntui, että yhteiskunnan rattaat pyörivät huomattavasti jouhevammin. Silloin valtapuolueet ainakin yrittivät tulla toimeen keskenään. Gibson toivookin, että töitä tehtäisiin yhdessä ja paremmassa hengessä. Maassa on paljon parannettavaa, eikä se nykymenolla tule onnistumaan.
Keskusteluilmapiirin lisäksi Gibsonia hirvittävät muun muassa kouluampumiset, joille ei näy maassa loppua.
– Minua inhottaa ajatus siitä, että veljentyttärelleni voi milloin tahansa tapahtua jotain hirveää yliopistossa. Joukkoampumisia on joka toinen viikko. Sille on tehtävä jotain. On myös tärkeää pitää rajatilanne turvallisena.
Gibson toivoo myös, että ilmastonmuutos otettaisiin vakavammin. Yhdysvaltoja syyskuun lopussa ravistellut hurrikaani Helen iski voimalla muun muassa Gibsonin kotiseuduille Pohjois-Carolinaan, jossa kuolonuhreja on raportoitu yli sata.
– Serkkuni oli kadoksissa kahdeksan päivää, kunnes hänet löydettiin syrjäisestä metsästä Ashevillen edustalta.
Miesten Korisliigaan saapuu vuosi toisensa jälkeen nuoria amerikkalaispelaajia. Suurin osa on vain läpikulkumatkalla, muutamat jäävät Suomeen pidemmäksi aikaa.
BC Nokian pelimatkoilla Gibsonilla on joskus aikaa syvällisiinkin keskusteluihin pelaajiensa kanssa. Nuorten amerikkalaisten bussissa kertomat tarinat eivät maalaa kovinkaan ruusuista kuvaa yhteisestä kotimaasta.
– Valkoisena amerikkalaisena on mielenkiintoista kuulla nuorten mustien mietteitä asioista. He kertovat heihin kohdistuneista epäoikeudenmukaisuuksista. Ne ovat puistattavia tarinoita.
Gibson uskoo Kamala Harrisin voittoon, mutta kävi vaaleissa miten tahansa, toivoo kokenut valmentaja tulevalta presidentiltä kädenojennusta puoluerajan toiselle puolelle.
– Kaipaan yhteistyötä. Että yritettäisiin parantaa maan ilmapiiriä ja että keskustelun sävy olisi ystävällisempi ja järkevämpi.