keskiviikko, 13 marraskuun

Luonnossa esiintyvä ja jyrsijöiden levittämä bakteeri voi hoitamattomana johtaa jopa koiran kuolemaan.

Elisa Paljakka,

Kirsi Lönnblad

Suomessa on tänä syksynä todettu aiempaa enemmän leptospiroositapauksia koirilla.

Seitsemäs tautitapaus todettiin eilen torstaina haminalaisella eläinlääkäriasemalla. Aiempina vuosina tartuntojen määrä on ollut yhdestä kolmeen tapausta vuodessa.

Tautia aiheuttavaa leptospira-bakteeria levittävät jyrsijät ja päästäiset, kun niiden virtsaa päätyy lämpimiin ja seisoviin makeisiin pintavesiin kuten vesilätäköihin.

Leptospiroosia vastaan on rokote, jota on tavallisesti suositeltu Suomessa, jos koira on lähdössä ulkomaille lämpimiin maihin.

Rokotteen saatavuudessa on ollut viimeisen kuukauden aikana saatavuushäiriöitä, selviää lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sivuilta.

Tänä vuonna ilmenneistä tautitapauksista osa on sellaisia, joissa koira ei ole ollut ulkomailla. Tällöin tartunnan alkuperä on peräisin Suomesta joko ympäristöstä tai toisen koiran virtsan kautta saastuneesta vedestä.

Ruokaviraston mukaan yleisiä oireita koiralla ovat esimerkiksi kuume, velttous, väsymys, ruokahaluttomuus, runsas juominen ja virtsaus sekä oksentelu ja ripuli. Tartunta voi olla oireetonkin.

Ruokavirasto ei toistaiseksi suosittele rokottautumista tautia vastaan.

Ruokavirasto seuraa

Ruokaviraston tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Kirsti Pelkola kertoo, että virasto seuraa tartuntojen alueellista esiintyvyyttä.

– Jos tautitapausten määrä alkaisi kasvaa ja voitaisiin osoittaa, että tauti on peräisin joltain tietyltä alueelta, niin silloin suositeltaisiin rokotusta.

Tämän vuoden tartunnat ovat olleet Hauholla, Helsingissä, Espoossa, Turussa, Nurmijärvellä, Kouvolassa ja tuoreimpana Haminassa.

Haminan eläinklinikan eläinlääkäri Henna Jaffe sanoo, että todettua leptospiroositartuntaa hoidetaan antibioottikuurilla, ja se toimii hyvin.

– Mihinkään hysteriaan ei tämän asian tiimoilta ole tarvetta.

Harvinainen tauti

Leptospira-bakteeri elää luonnossa kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa. Se leviää päästäisten, jyrsijöiden ja siilien virtsan mukana.

Koira voi saada tartunnan esimerkiksi juotuaan lätäköstä, jossa virtsan saastuttama vesi on seissyt lämpimällä ilmalla pitkään. Myös tartunnan saaneet koirat levittävät bakteeria virtsansa mukana.

Ihminen voi teoriassa saada bakteerista tartunnan koiran virtsan kautta, mutta se on harvinaista.

Ruokaviraston erikoistutkija ja tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Kirsti Pelkola sanoo, että koiranomistaja voi vähentää koiran riskiä saada tartunta välttämällä seisovia lämpimiä vesiä sekä estämällä koiraa pääsemästä tekemisiin esimerkiksi rottien kanssa alueilla, joissa tautitapauksia on todettu.

– En ala virallista suositusta antamaan, mutta sanoisin, että koiran voi rokottaa, jos haluaa olla varman päälle.

Suomessa tartunnalta suojaa Pelkolan mukaan hyvin jo se, että yleiset hygieeniset olot ovat hyvät. Lisäksi kylmä talvi hävittää bakteeria ympäristöstä ja lopettaa sieltä tulevat tautitapaukset.

Jaa.
Exit mobile version