Väestöliiton Perhebarometri paljastaa, että joka viides mies ja joka kymmenes nainen on ollut seksuaalisesti uskoton nykyiselle kumppanilleen.
”Kännissä vain tapahtunut.”
Näin perusteli uskottomuuttaan 61-vuotias mies vastikään julkaistussa Perhebarometri-tutkimuksessa.
Tutkimukseen vastasi yli 5000 suomalaista 18–79-vuotiasta suomalaista. Heistä 580 kertoi harrastaneensa seksiä muiden kuin parisuhdekumppaninsa kanssa.
Miehistä näin vastasi 21 prosenttia ja naisista 11 prosenttia. Heiltä kysyttiin myös syitä uskottomuudelle.
Molemmilla sukupuolilla yleisin selitys oli uuden tilanteen erityinen houkuttelevuus. Miehistä lähes kaksi viidestä perusteli käytöstään näin.
Naiset puolestaan perustelivat miehiä useammin toimintaansa sillä, että suhde parisuhdekumppaniin oli ongelmallinen tai että he rakastuivat uuteen kumppaniin.
Sukupuolesta riippumatta moni ei oikein osannut kertoa syytä uskottomuudelleen vaan sen koettiin vain tapahtuneen.
Miesten seksuaalinen halu suurempaa kuin naisten
Miehillä toiseksi yleisin selitys uskottomuudelle oli kumppanin vähäinen seksuaalinen halu. Perhebarometrin mukaan miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset. Esimerkiksi kuusikymppiset miehet tuntevat seksuaalista halua useammin kuin mikään naisten ikäryhmä.
Suurempi seksuaalinen halu saattaa olla yksi syy siihen, että miehet ovat naisia useammin uskottomia.
Halujen kohtaamattomuus on yksi parien yleisimmistä syistä hakeutua seksuaaliterapiaan, sanoo sosiaalipsykologian väitöskirjatutkija ja seksuaaliterapeutti Nita Taivaloja.
– On aika poikkeksellista, että kahden ihmisen seksuaaliset tarpeet ja toiveet kohtaisivat aina sataprosenttisesti. Halu myös muuttuu ja vaihtelee eri elämäntilanteissa.
Taivaloja muistuttaa, että monet tekevät suhteen sisällä kompromisseja, joiden kanssa pystyvät elämään. Asiakastyössään hän on kuitenkin kohdannut pareja, joille halujen eriparisuus aiheuttaa käytännön ongelmia arjessa.
– Puolin ja toisin voi syntyä kokemus ettei tule kohdatuksi, ei saa tarvitsemaansa läheisyyttä tai jää paitsi jostain itselle tärkeästä asiasta.
Keskeistä on miten tilannetta lähdetään ratkaisemaan. Haetaanko yhdessä apua esimerkiksi ammattilaiselta vai tehdäänkö salaa omia ratkaisuja vaikka olemalla uskottomia.
Uskottomuus rikkoo pariskunnan tunneyhteyttä
– Aika hurjia lukuja, kommentoi Perhebarometrin tuloksia psykologi, perhe- ja paripsykoterapeutti Eira Eklund-Mikola.
Hän kohtaa vastaanotollaan pareja, jotka ovat vuosia kipuilleet jumiutuvien riitojen kanssa. Osa pareista on jo ajautunut kauas toisistaan.
Eklund-Mikola hakee selitystä uskottomuuteen pariskunnan tunneyhteyden heikkenemisestä.
– Kun tunneyhteys heikkenee, ymmärrettävästi myös omat tarpeet jäävät taka-alalle. Silloin kasvaa riski tyydyttää tarpeet jossain muualla, on se sitten huomioiduksi ja ihailluksi tulemista tai seksuaalisia tarpeita.
Moni pyrkii salaamaan uskottomuutensa. Silloin arvioidaan usein, ettei pettämisellä ole ollut vaikutuksia parisuhteeseen.
Myös salassa pidetty uskottomuus voi kuitenkin vaikuttaa parin väliseen tunneyhteyteen. Petetty osapuoli saattaa vaistota, että kaikki ei ole kunnossa, mutta tiedä mistä yhteyden heikkeneminen johtuu.
Seksistä puhumisen taito avain uskottomuuden vähentämiseen
Miten uskottomuutta sitten voitaisiin vähentää? Eklund-Mikola nostaa esiin, että usein seksin kaipuun taustalla onkin kaipuu yhteyteen. Tunnekeskeisenä paripsykoterapeuttina hän pyrkii asiakkaiden kanssa avaamaan ongelmaa emotionaalisesta näkökulmasta.
– Se mikä voi pinnallisesti näyttää vain seksiin liittyvältä tarpeelta, onkin usein molemmin puolin kipua siitä, että en löydä lähellesi enkä koe olevani rakastettu.
Vaikka seksihalut pysyisivätkin eriparisina, toimiva keskusteluyhteys mahdollistaa tilanteesta puhumisen ilman tunneyhteyden katkeamista.
Myös Nita Taivaloja korostaa rakentavan keskustelun tärkeyttä. Hän toivoo aikuisillekin parempaa seksuaalikasvatusta, jotta seksiin liittyvistä asioista uskallettaisiin ja osattaisiin kumppanin kanssa puhua paremmin.
– Oma tarve voidaan joskus kokea häpeällisenä. Se voi johtaa tilanteisiin, joissa tuntuu helpommalta etsiä ratkaisu suhteen ulkopuolelta kuin tilanteen vaatima tunnetyö oman puolison kanssa, Taivaloja pohtii.
Normit rajoittavat yksilöllisten ratkaisujen tekemistä
Pelkkä puhuminen ei ratkaise seksin kaipuuta. Sosiaalipsykologian väitöskirjatutkija Nita Taivaloja toivoo, että parisuhteeseen liittyviä tiukkoja normeja voitaisiin hieman väljentää.
– Miten voisimme yksilöinä ja yhteiskuntana purkaa ajatusta siitä, että kahden ihmisen välinen rakkaudellisesti, romanttisesti ja seksuaalisesti eksklusiivinen suhde on ainoa oikeanlainen suhde?
Normeja laajentamalla annettaisiin selkeämmin lupa sille, että omia suhteita on mahdollista räätälöidä vastaamaan omia tarpeita.
Perhebarometriin vastanneista noin kolme prosenttia ilmoitti suhteensa olevan avoin. Uskottomuuteen liittyviä kysymyksiä ei kysytty heiltä eikä esimerkiksi vakiintumattomassa tapailusuhteessa olevilta.