keskiviikko, 26 kesäkuun

Nelostietä siirretään paitsi Rovaniemen pohjoispuolella napapiirin kohdalta, myös eteläpuolella Hirvaan sekä Ala-Korkalon kohdilta.

Alustavien arvioiden mukaan Nelostietä siirretään Rovaniemellä noin 300–400 metriä pohjoisemmaksi muutamasta kohdasta. Hankkeen nimi on Hirvas–Rovaniemi–Vikajärvi.

Uusia ohitusteitä on tarkoitus rakentaa Hirvaan, Ala-Korkalon ja napapiirin alueille. Lisäksi hankkeessa parannetaan tietä Rovaniemen pohjoispuolella Vikajärvelle saakka, ja tarkoituksena on rakentaa myös uusi varaslaskupaikka puolustusvoimien tarpeisiin.

Lapin Ely-keskuksen ylijohtaja Jaakko Ylinamman mukaan hankkeen rahoitus on jo olemassa.

– Valtion lisätalousarviosta on saatu puolet ja toinen puoli haetaan EU:n Connecting Europe Facility (CEF) -rahastosta Military Mobility -osiosta, koska tässä on tätä sotilaspuolta mukana.

Muutokset Nelostien kulkuun perustuvat liikenneturvallisuuteen. Hirvaan kohta on Ylinamman mukaan ollut puheissa jo pitkään.

– Hirvaalla on jokirannassa paljon asutusta ja liittymiä. Nelostie on pääväylä, joten sitä aluetta on haluttu rauhoittaa siirtämällä tie uudelle paikalle.

Matkailukeskittymä on vaikuttanut muutoksiin

Rovaniemen pohjoispuolella Nelostien suunnitelmiin ovat vaikuttaneet myös matkailu ja turismi.

– Siellä on iso matkailukeskittymän alue. On ollut paljon puhetta vaarallisista tien ylityksistä, siksi tietä siirretään lentoaseman puolelle. Siirtoon liittyy myös varalaskupaikka armeijan tarpeisiin, Jaakko Ylinampa sanoo.

Alustavan suunnitelman mukaan Rovaniemen pohjoispuolella ohitustie yltää Apukan suoran tienoille saakka. Siitä eteenpäin olemassa olevaa tietä parannetaan Vikajärvelle asti.

Hirvas–Rovaniemi–Vikajärvi -hanke on nyt lakisääteisessä yleissuunnitelman vaiheessa. Ylinamman mukaan seuraava vaihe on tiesuunnitelma, johon edetään kun edellinen vaihe on hyväksytty.

Asiasta tullaan järjestämään kuulemisia ja tilaisuuksia lakisääteisen vuorovaikutusvaatimuksen mukaisesti. Seuraava yleisötilaisuus hankkeesta järjestetään keskiviikkona 22.5. Napapiirillä Santa Claus Holiday Villagessa klo 18.00. Paikalla on muun muassa Väyläviraston ja ely-keskuksen edustajia.

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Lapin ely-keskus ja Väylävirasto.

Jaa.
Exit mobile version