lauantai, 4 tammikuun

Uudenvuoden ilotulitemyynti on ollut vilkasta.

Saaren ostoskeskuksessa Helsingissä asiakkaita valuu tasaiseen tahtiin ilotulitteita myyvän Pyrokratia Oy:n myyntipisteelle. Yritys rikkoi viime vuonna myyntiennätyksiään ja sen toimitusjohtaja Juhani Törmäsen mukaan yrityksen uudenvuoden ilotulitemyynnin odotetaan tänä vuonna kasvavan entisestään.

Laajasalossa sijaitsevan myyntipisteen osalta näyttää ainakin lupaavalta – uuttavuotta edeltävänä maanantaina useampi tuote on myyty valikoimasta loppuun.

– Aikamoinen trafiikki on käynyt. Täältä varastolta yritetään viimeisiä rääppiä tuonne myyntipisteille, Törmänen kertoo.

”Meille on tullut taas lisää myyntipisteitä ja kaikissa niissä ilotulitteita myydään enemmän kuin viime vuonna. Kokonaisuudessaan yhä enemmän myydään tuotteita”, Pyrokratia Oy:n ilotulitemyyjä Kalle Korkeela kertoo. Kuva: Tanja Heino / Yle

Monilla ilotulitemyyjillä on nyt käsillä vuoden kiireisimmät päivät ennen uudenvuodenaaton juhlintaa. Siitä huolimatta, että ilotulittamisen sääntelyä on tiukennettu monin eri tavoin 2000-luvulla, kuuluu se yhä ilotulitteiden kasvavan myynnin valossa monen ihmisen uuden vuoden juhlintaan.

Viime vuosien aikana rakettien myynti- ja ampumisaikoja on lyhennetty sekä vaarallisimpia raketteja on vedetty pois myynnistä. Nykyisin ilotulitteita saa ampua vasta uudenvuodenaattona iltakuudesta aamuyöhön kello kahteen asti.

Tasaisesti koronavuosilta kasvanut kysyntä näkyy Pyrokratia Oy:n ohella myös muilla alan johtavilla myyjillä – Suomen Rakettitukku Oy:ssä ja Suomen Ilotulitus Oy:ssä. Rakettitukun toimitusjohtaja Emilia Lehdon mukaan kysyntää ilotulitteille on tänäkin vuonna riittänyt, eivätkä edes kuluttajien heikentyneet ostoaikeet ole näkyneet ilotulitemyynnissä.

Rakettitukun asiakkaat ostavat Lehdon mukaan keskimäärin 70 eurolla ilotulitteita uuden vuoden juhlintaan. Vuosittain Suomessa ostetaan raketteja arviolta noin 20 miljoonalla eurolla.

– Tämä on semmoinen kertaluontoinen juttu ja ihmiset haluavat yhä ilotulitteita ostaa uudeksi vuodeksi, Lehto kertoo.

Ilotulitteiden myyntipisteellä oli Saaren ostoskeskuksessa maanantaina kuhinaa. Kuva: Tanja Heino / Yle

Säällä on iso vaikutus ilotulitteiden myyntiin

Yksi ilotulitemyyntiä piristävistä tai lamaannuttavista tekijöistä on uudenvuodenaatolle luvatut sääolosuhteet.

Uudenvuodenaaton sääennuste povaa tänä vuonna eri puolelle Suomea kuivaa pakkaskeliä, joka on Lehdon mukaan osaltaan vilkastuttanut viimeisten päivien myyntiä.

– Lumen määrällä ei ole niin paljoa merkitystä. Kova tuuli tai veden sataminen vaakatasossa ei puolestaan houkuttele ilotulitteiden ampumiseen. Nyt on eri puolella Suomea luvassa täydellinen ilotulitteiden ampumiskeli.

Etelä-Suomea vaivaava lumettomuus on Lehdon mukaan osaltaan lisännyt patatuotteiden kysyntää. Niiden suosio on ollut kasvussa jo useiden vuosien ajan.

– Kun muistaa vain tukea padan, niin ei tarvitse tarvitse olla lunta, että niitä pystyy käyttämään. Yhdellä sytytyksellä saa sitten pienen ilotulitusnäytöksen tai isommankin riippuen padan koosta.

Patojen vuosi vuodelta kasvavaa suosiota selittää Pyrokratia Oy:n Törmäsen mukaan niiden helppokäyttöisyys ja näyttävyys. Patojen hintahaitari vaihtelee muutamasta kympistä satoihin euroihin.

– Ne ovat olleet kasvava trendi vuosien varrella. Ne ovat näyttäviä ja helppokäyttöisiä, Törmänen kertoo.

Suosituimmat ilotulitteet oli jo maanantaina myyty loppuun osassa ilotulitteiden myyntipisteitä. Kuva: Tanja Heino / Yle

Patojen ohella muun muassa keppiraketit ja ilmapommit ovat Törmäsen mukaan kuluvana sesonkina nostaneet päätään aiemmista vuosista.

– On saatu useampia hienoja keppiraketteja, jotka ovat tehneet nyt hyvin kauppansa. Aiemmin niitä on jäänyt käsiin, mutta tänä vuonna niitä ei taida tulla yhtään myyntipisteiltä takaisin varastolle.

Jaa.
Exit mobile version