sunnuntai, 13 lokakuun

Kaupungit uudistavat maksuttomia leikkipuistojaan. Helsinki aikoo rakentaa yhteensä seitsemän teemaleikkipuistoa ympäri kaupunkia.

Helsinkiläinen kolmasluokkalainen Alayna Serh ja hänen neljä kaveriaan pitävät uudesta remontoidusta Leikkipuisto Ruoholahdesta Helsingissä, sillä siellä on enemmän väriä kuin vanhassa puistossa.

– Käyn täällä joka päivä, kun tämä on niin kiva. Kaikki ovat innoissaan, Serh sanoo.

Lapsille koodausta opettaneen kirjailija Linda Liukkaan kanssa yhteistyössä suunniteltu leikkipuisto on Helsingin kaupungin uusin vetonaula. Avajaisia vietettiin viime viikolla.

Helsingin designjohtaja Hanna Harris kertoo, että alueen lapset käyvät puistossa jopa aamuisin ennen koulua ja puistoon tullaan jo kauempaankin. Se on juuri ollut tarkoitus.

– Haimme kohdetta, joka palvelee paikallisesti ja johon muidenkin on helppo tulla vierailemaan. Tämä paikka on helppo saavuttaa mistä vain Helsingistä, Harris sanoo.

Teemapuistoja tulossa Helsinkiin seitsemän

Ruoholahdenkanavan etelärannalla sijaitseva tietokonepuisto on ensimmäinen niin sanottu ilmainen tarinallinen teemapuisto. Helsingin kaupunki aikoo rakentaa yhteensä seitsemän teemaleikkipuistoa ympäri kaupunkia.

Helsingin kaupungin kaupunkitila- ja maisemasuunnittelun päällikkö Jussi Luomanen sanoo, että seuraava teemaleikkipuisto tullee itäiseen Helsinkiin ja teemana on mahdollisesti meri. Tarkkoja suunnitelmia ei vielä ole.

Kaupungit ovat tunnistaneet, että leikkipuistot ovat tärkeitä asukkailleen, Harris sanoo. Erilaisilla teemoilla ja toiminnallisuudella vanhojen leikkipuistojen profiilia on saatu nostettua.

Helsingin lisäksi teemapuistoja on muuallakin. Kuopiossa on Uppo-Nalle puisto, Turussa seikkailupuisto ja Tampereella Pikku Kakkosen puisto.

Pienemmistä paikkakunnista ainakin Lahti on myös panostanut viime aikoina lasten puistoihin. Syyslomalla Lahteen on avautumassa uusi seikkailuhenkinen leikkipuiston laite, joka on kuin suoraan huvipuistoista.

Teemapuistojen tarkoitus on herättää laajempaa kiinnostusta ja ilmentää aluettaan. Helsingin designjohtaja Harrisin mukaan uusi tietokoneteemainen puisto on ainakin onnistunut teemoituksessa.

– Kohde sopii alueelle hyvin, sillä lähellä Merikaapelihallissa on esimerkiksi Suomen ensimmäinen tietokone ja alueella on myös pelifirmoja. Linda Liukkaan ympäri maailman tunnetuissa kirjoissa lapset ovat jo sukeltaneet tietokoneiden maailmaan ja oppineet niistä. Nyt tämä ajattelu on tuotu puistoympäristöön.

Asukkaiden mukanaolo tärkeää suunnittelussa

Designjohtaja Hanna Harrisin mukaan teemaleikkipuistoja rakennetaan, koska kaupunki haluaa satsata lapsiin ja nuoriin. Harrisin mukaan on tärkeää, että lapset tehdään näkyväksi kaupunkitilassa.

– Tehdään sellaisia luovia asioita designmielessä, jotka kannustavat lapsia oppimaan, seikkailemaan ja käyttämään kaupunkiympäristöä tilana.

Harrisin mukaan tietokonepuisto on esimerkki sellaisesta tekemisestä.

Lisäksi hän kertoo, että lapsia ja vanhempia on kuultu jo suunnitteluvaiheessa. Uuteen puistoon on esimerkiksi asukkaiden toiveesta jätetty peruskorjauksessa avoimeksi mäki, joka on aina toiminut alueella talvella pulkkamäkenä.

Alueella asuva Athos Descargues on puistoon todella tyytyväinen.

Hän tiesi heti, että kutsuisi sinne myös ystävänsä 11-vuotispäivilleen.

– Tämä puisto on uusi ja moderni ja ylipäänsä vähän erikoinen muihin puistoihin verrattuna, Descargues sanoo.

Descargues on erityisen ihastunut tietokonepuiston kiipeilytelineeseen ja isoon liukumäkeen. Niissä riittää haastetta.

– Se on aika korkea. On rohkea, jos pääsee ylipäätään tuonne ylös, Descargues sanoo.

Jaa.
Exit mobile version