keskiviikko, 8 tammikuun

Ärhäkkää adenovirusta on sairastettu varuskunnissa. Maavoimien joukko-osastoissa ei järjestetä läheisten päiviä tammikuussa.

Hanna Kammi-Rahnasto,

Minna Rosvall

Maanantaina palvelukseen astuvat uudet alokkaat saavat tottua koronapandemian ajalta tuttuihin turvatoimiin. Heidät jaetaan toisistaan erillään pidettäviin osastoihin tautien ehkäisemiseksi. Osastot eivät kohtaa toisiaan kolmeen viikkoon.

Varusmiehet käyttävät kasvomaskeja, ja maavoimissa läheisten päivä on peruttu tammikuussa. Vaikka alokkaiden läheiset eivät pääse varuskuntiin, he voivat olla yhteydessä läheisiinsä ensimmäisenä viikonloppuna.

Puolustusvoimien mukaan varuskunnissa on ollut viime kuukausina poikkeuksellisen ärhäkkää adenovirusta. Osa sairastuneista on tarvinnut sairaalahoitoa.

Porin prikaatin koulutuspäällikön, majuri Saku Silmun mukaan heillä kyse ei ole epidemiasta. Tautien ennaltaehkäisy on kuitenkin tarpeen. Näin alokkaiden mukana tulevat infektiot jäävät mahdollisimman vähäisiksi, eivätkä leviä varuskunnassa hallitsemattomasti

– Adenoviruksen aiheuttama tartunta ilmenee vasta mahdollisesti jopa kahden viikon jälkeen, kertoo Silmu.

Varotoimet kohtaamisissa henkilökunnan kanssa

Palvelukseen astuu maanantaina 12 000 uutta alokasta. Heistä Porin prikaatissa aloittaa noin 2 000.

Fyysinen kanssakäyminen muiden kuin oman perusyksikön alokkaiden kanssa estetään lähes kokonaan. Hygieniaa, käsienpesua, yskimistä oikein ja käsien desinfiointia korostetaan kaikissa tilanteissa.

– Kontakteissa henkilökunnan kanssa noudetaan varotoimenpiteitä korostetusti. Tavallisestikin alokkaat ovat ensimmäiset kolme viikkoa paljon omassa perusyksikössään, Silmu kertoo.

Varotoimet maavoimissa jatkuvat ainakin kolmen viikon ajan. Jatkosta päätetään myöhemmin.

Varusmiesliitto pitää varotoimia tärkeinä

Varusmiesliiton tuoreen puheenjohtajan Mats Uotilan mukaan sosiaalinen kanssakäyminen palvelustoverien ja henkilökunnan kanssa on erittäin tärkeää ryhmähengen muodostumiselle.

Liitossa ymmärretään kuitenkin, että erityisesti varuskuntaolosuhteissa taudit leviävät helposti ja terveysturvallisuus on otettava vakavasti.

– Toivomme, että kolmen viikon aikajakso on riittävä ja luotamme puolustusvoimien arviointiin. Omiin ja viereisten tupien kavereihin ja oman yksikön henkilökuntaan tutustuminen on tärkeää. Ryhmän on oltava kiinteä, jotta arki lähtee sujumaan hyvin, kertoo Uotila.

Uotilasta on ikävää, että läheisten päivä joudutaan perumaan. Hänen omana alokasaikanaan päivä peruttiin. Varusmiesjohtajana hän oli mukana läheisten päivässä.

– Se oli varusmiehille ja heidän läheisilleen erittäin merkityksellinen ja odotettu tapahtuma. On tärkeää päästä näkemään läheisiä ja läheisille on tärkeä päästä näkemään nuoren arkea varuskunnassa.

Uotilan mielestä on hyvä, että tartuntoja pyritään ennaltaehkäisemään. Kainuun prikaatissa oli syksyllä adenovirusepidemia, joka ylikuormitti varuskunnan terveydenhuollon. Kainuun prikaatissa oli syksyllä adenovirusepidemia.

Jaa.
Exit mobile version