torstai, 21 marraskuun

Salametsästys ja elinympäristöjen häviäminen uhkaavat metsänorsua ja savanninorsua.

Maanantaina julkaistu tutkimus kertoo hälyttäviä uutisia Afrikan norsuista: sekä metsä- että savanninorsujen kannat ovat vähentyneet merkittävästi suurimmassa osassa tutkimuskohteita 50:n viime vuoden aikana.

Äärimmäisen uhanalaiseksi luokitellun metsänorsun kannat ovat huvenneet keskimäärin peräti 90 prosenttia. Erittäin uhanalaisen savanninorsunkin kannat ovat pienentyneet keskimäärin 70 prosentilla.

Kyseessä on tuorein arvio näiden kahden norsulajin tilasta. Tutkimuksessa on käytetty tietoja sadoista eri tutkimuksista, joita on tehty 37 maassa kaikkiaan 375 alueella vuosina 1964–2016.

Suurimmat syyt populaatioiden pienenemiseen ovat tutkimuksen mukaan salametsästys ja norsujen elinympäristöjen häviäminen.

Joillain alueilla norsut ovat kadonneet lähes kokonaan. Erityisen huono tilanne on Malin, Tšadin ja Nigerian alueella.

Positiivistakin kehitystä on tapahtunut

Joillain alueilla kannat ovat suojelutoimien ansiosta kasvaneet.

Erityisesti eteläisessä Afrikassa norsupopulaatiot kasvoivat yli 40 prosentissa tutkituista alueista. Erityisen paljon kasvua on tapahtunut Botswanan, Zimbabwen ja Namibian alueilla.

Tutkimuksessa ei arvioitu koko Afrikan norsumääriä, sillä tiedot pohjautuivat useisiin eri tutkimuksiin, joissa on käytetty keskenään erilaisia menetelmiä eri aikaväleillä paikallisten norsukantojen arvioimiseksi.

Viimeisimmän, vuonna 2016 tehdyn, koko mantereen kattavan arvion mukaan metsä- ja savanninorsuja olisi yhteensä 415 000–540 000 yksilöä. Vielä 1970-luvulla norsuja arvioitiin olevan Afrikassa noin 1,5 miljoonaa yksilöä.

Norsut ovat tärkeä osa Afrikan ekosysteemejä. Siksi norsujen suojeleminen on tärkeää, tutkijat muistuttavat.

– Norsut ylläpitävät metsän ja niittyjen välistä tasapainoa, toimivat siementen levittäjänä ja ovat laji, josta monet muut lajit ovat riippuvaisia, sanoi Coloradon yliopiston villieläinten suojelun professori George Wittemyer uutistoimisto Reutersille.

Jaa.
Exit mobile version