maanantai, 1 heinäkuun

Kaarinalainen Antti Kauppila yllättyi todella vuoden 2002 keväällä. Hän oli 53-vuotias, kun työpaikkalääkäri otti hänen tietämättään laboratoriokokeiden yhteydessä PSA-arvon.

Arvo oli koholla ja lopulta selvisi, että eturauhassyöpä oli levinnyt jo luustoon.

– Se oli aikamoinen yllätys. Olin täysin kiinni työelämässä ja pidin itseäni kohtuullisen terveenä, kertoo tuolloin puutarhayrittäjänä työskennellyt Kauppila.

Sairaus löytyi ilman ennakkovaroitusta. Tosin mystisiä kipuja oli ollut selässä ja jaloissa. Alkoi vuosien taistelu syöpää vastaan, 22 vuotta on mennyt erilaisten lääkkeiden voimin.

– Koska syöpä oli levinnyt, sitä ei voisi leikata. Pääasiassa sain hormonihoitoja. Vuonna 2022 ehdotettiin sytostaattihoitoa. Siitä ei saatu tarpeeksi apua, joten lääkärit ehdottivat tätä uutta hoitomuotoa.

Kauppila kävi Lutetium-PSMA (LuPSMA) -hoidossa kuuden viikon välein Helsingissä, missä sitä on ollut saatavilla jo Turkua aiemmin.

– Aluksi jännitti, sillä PSA-arvo ei lähtenyt heti laskemaan. Loppuvuodesta se lähti laskuun, ja on laskenut viimeisestä hoitokerrasta eli tammikuusta huhtikuulle ihan kohtuullisen hyvin. Olo on helpottunut.

Myös Turussa saa nyt Lutetium-PSMA hoitoa

LuPSMA-hoidossa kantaja-aine vie verenkierron mukana säteilylähteen (Lutetium-177) syöpäsolun pintaan. Korkeaenerginen säteily tuhoaa kasvainsoluja.

Hoito on tarkoitettu etenevää, levinnyttä kastraatioresistenttiä eturauhassyöpää sairastaville potilaille. Kastraatioresistentti tarkoittaa, etteivät perinteiset hormonaaliset hoidot enää tehoa sairauteen.

Hoitoa annettiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (TYKS) ensimmäisen kerran tämän vuoden helmikuussa. Hoidot jatkuvat kesälläkin, sillä niitä annetaan 1–6 kertaa.

TYKSissä hoito voidaan toteuttaa pääosin yhden päivän aikana, kun Helsingissä varsinaisuomalaiset potilaat joutuivat jäämään yön yli sairaalaan tai potilashotelliin pitkän matkustusajan vuoksi. Tämä tuo säästöjä Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle ja yhteiskunnalle.

Hoito ei paranna, mutta hidastaa taudin etenemistä

TYKSin syöpäklinikalla työskentelevä erikoislääkäri Veera Sivonen kertoo, että hoidot ovat sujuneet hyvin ja haittavaikutukset ovat olleet melko vähäisiä.

– Joillekin potilaille on aiheutunut lievää suun kuivumista ja hemoglobiinin laskua. Osalla PSA-arvon lasku voi tulla jo muutamassa viikossa, mutta aika monesti siinä on pientä viivettä, kertoo Sivonen.

TYKSin syöpäklinikan palvelualuejohtaja Annika Ålgars kertoo VISION-nimisestä kansainvälisestä tutkimuksesta, jossa oli mukana yli 800 potilasta.

– Suurimmalla osalla potilaista saadaan tauti pysymään hallinnassa pidempään. Vain noin kolmanneksella potilaista nähdään etäpesäkkeiden merkittävää pienenemistä. Hoito ei ole parantava. Hoidolla pyritään hidastamaan syövän etenemistä, mutta kaikkia potilaita hoito ei kuitenkaan valitettavasti hyödytä, kertoo Ålgars.

Sairaalafyysikko Tommi Noponen esittelee potilashuoneessa erilaisia välineitä kuten turvaliivejä ja säteilymittareita, joita hoidon antamiseen tarvitaan.

Potilas saapuu aamulla syöpätautien päiväosastolle ja sairaanhoitaja antaa hänelle radiolääkeaineen suonensisäisesti.

Hoito toteutetaan yhden hengen eristyshuoneessa. Ylimääräinen radioaktiivinen aine poistuu potilaasta virtsan kautta. Yleensä potilas on säteilyeristyksessä neljän tunnin ajan, joissakin tapauksissa yön yli.

Eturauhassyöpä on arvaamaton

Antti Kauppila on huomannut, kuinka ikävä sairaus eturauhassyöpä on. Yksi lääke ei välttämättä tehoa vuosikausia.

– Yhdelle sopii yksi hoito ja toiselle toinen. Olen pystynyt elämään täysipainoista elämää, vakuuttaa Kauppila.

Hän kannustaa, että viisikymppiset miehet pyytäisivät lääkäriä ottamaan vuositarkastuksessa PSA-arvot, vaikka oireilua ei olisi. Syöpä voi olla piilevänä ja tutkimuksiin kannattaa lähteä ajoissa.

– Huomaan itsessäni, että määrätty toiminta on palautunut normaaliksi. En tällä hetkellä koe edes olevani kovasti sairas, sanoo Kauppila.

Seuraava uusi hoitotutkimus alkaa pian

Sairaalafyysikko Tommi Noponen kertoo, että kesäkuun lopulla aloitetaan Turussa uusin hoitotutkimus eturauhassyöpäpotilaille, joille perinteinen hormonihoito ei tehoa.

Maailmanlaajuisesti ensimmäinen Aktinium pelgi -nimistä radiolääkettä saanut potilas on hoidettu syksyllä Helsingissä. Koko maailmassa on hoidettu alle kymmenen potilasta tähän mennessä.

– Tutkimussarjassa tavoitteena on hoitaa kuusi potilasta Turussa ja koko maassa toistakymmentä, kertoo Noponen.

Myös Ålgars iloitsee jälleen uuden hoitomuodon saapumisesta Turkuun.

– Isotooppihoitojen määrän ennustetaan lisääntyvän lähitulevaisuudessa. Saamme näin varmistettua riittävän osaamisen hyvinvointialueellamme. HUSilla ei välttämättä ole resursseja hoitaa kaikkia meidän potilaitamme jatkossa, pohtii Ålgars.

Jaa.
Exit mobile version