Rakennusfirmat markkinoivat nyt innolla pihasaunoja, kun uusi rakentamislaki vähentää lupabyrokratiaa. Asiantuntijat muistuttavat, että määräyksiä pitää silti noudattaa.
Vuoden 2025 alussa voimaan astunut rakentamislaki tuo monia muutoksia. Sen on määrä torjua ilmastonmuutosta ja keventää lupabyrokratiaa.
Yksi iso muutos on se, että jatkossa ei tarvitse hakea rakentamislupaa alle 30 neliön piharakennukselle tai saunalle, tai alle 50 neliön katokselle. Myöskään ilmoitusmenettelyä tai naapurikuulemisia ei tarvita.
Rakennusfirmat ja talotehtaat ovat ennakoineet jo pihasaunojen rakentamisbuumia. Myös esimerkiksi Bauhaus odottaa kysynnän kasvavan teettämänsä kyselyn perusteella.
Asiantuntijat kehottavat kuitenkin malttiin ja harkintaan.
– Ei se ole ihan niin vapaata kuin voisi kuvitella. Ota määräyksistä selvää ja ole ajoissa liikkeellä, sanoo Tampereen kaupungin rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttonen.
Rakentajan vastuu korostuu
Henttonen muistuttaa, että rakentajalla on vastuu tekemisistään, vaikka rakentamislupaa ei tarvittaisikaan.
– Kannattaa selvittää säädökset ja määräykset mieluummin ennen rakentamista kuin sitten oikeudessa, kun olet myynyt kohteen ja aletaan ihmetellä, että tämä ei täytäkään palomääräyksiä tai sauna on väärässä paikassa.
Kuntaliiton erityisasiantuntija Paula Mäenpää sanoo, että purkamista halvempaa on selvittää asiat ennakkoon.
– Aina pitää kuitenkin noudattaa kaavamääräyksiä ja paloturvallisuusvaatimuksia.
Kahteen kertaan säädetty laki
Uutta rakentamislakia on tehty niin Sanna Marinin (sd.) kuin Petteri Orpon (kok.) hallituksessa.
Eduskunta hyväksyi rakentamislain ensimmäisen kerran jo Marinin hallituskaudella.
Orpon hallitus halusi kuitenkin tehdä lakiin muutoksia, jotka hyväksyttiin lopullisesti vasta joulukuun puolivälin jälkeen. Alalla puhutaan korjaussarjasta, niin suuria muutokset ovat.
Käytännössä kuntien rakennusvalvonnalla on ollut vain muutamia päiviä aikaa sopeutua muutokseen ennen uuden lain voimaantuloa.
Osa kunnista ottaakin tuumaustauon. Esimerkiksi Kanta-Hämeessä monet kunnat pitävät tammikuussa taukoa rakentamislupien käsittelyssä.
– Tämä on erittäin haasteellinen tilanne. Lakia täsmentävät asetuksetkin puuttuvat vielä. Kuntien tietojärjestelmät pitää päivittää uuden lain mukaisiksi varsin lyhyessä ajassa, Mäenpää kuvaa.
Ennen vuodenvaihdetta jätetyt lupahakemukset käsitellään vielä vanhan maankäyttö- ja rakennuslain perusteella.
Uuden lain sisällöstä löytyy tietoa esimerkiksi kuntien rakennusvalvonnan ja ympäristöministeriön verkkosivuilta.
Verkkojuttua varten on haastateltu myös ympäristöministeriön hallitusneuvosta Kirsi Martinkauppia.