torstai, 28 marraskuun

Kd:n Peter Östman ihmettelee, miksi Suomi suosittelee pienempää lihamäärää kuin WHO. Professorin mukaan Suomella ei ole tarvetta pitää lihasuositusta korkeana.

Uusissa ruokasuosituksissa on huomioitu enemmän ilmastoa ja ympäristöä kuin terveyttä, väitti kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Peter Östman keskiviikon A-studiossa.

Samassa studiossa istunut suositustyöryhmän puheenjohtaja ja ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkola vakuutti, ettei väite pidä paikkaansa.

– Kyllä tämä on puhtaasti terveysvaikutusten perusteella laskettu.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja THL julkaisivat keskiviikkona uudet kansalliset ravitsemussuositukset, jotka kannustavat syömään enintään 350 grammaa punaista lihaa viikossa.

Ravitsemusneuvottelukunta on maa- ja metsätalousministeriön alainen asiantuntijaelin. Kristillisdemokraateilla on maa- ja metsätalousministerin salkku hallituksessa.

Kristillisdemokraattien Östmanilta kysyttiin lähetyksessä, miksi hän ei usko suositusten perustuvan terveyden edistämiseen, vaikka professori näin vakuuttaa.

– Kyllä maailmassa on erilaisia tutkimuksia ja paljon professoreita, Östman vastasi.

Östman kysyi lähetyksessä, miksi Suomessa päädyttiin 350 grammaan, vaikka maailman terveysjärjestö WHO suosittelee 350–500 grammaa punaista lihaa viikossa.

Maijaliisa Erkkolan mukaan WHO tarkastelee kysymystä globaalisti ja eri maiden suositukset ovat keskenään erilaisia.

– Me elämme hyvinvointivaltiossa ja saamme proteiinia monista lähteistä. Meillä ei ole tarvetta pitää lihasuositusta korkeana.

– Teemme suositukset tiedeperusteisesti, emme poliittisesti, Erkkola painotti.

Katso koko keskiviikon A-studio Yle Areenasta.

Jaa.
Exit mobile version