Lähitaksi järjestää kuljettajille viisi päivää kestävän koulutuksen, vaikka laki ei sitä nykyään vaadi. Koulutukseen on hyväksytty vain kolmannes hakijoista.
Ajotapaan ja laitteisiin liittyvän opetuksen lisäksi kouluttaja Tanja Tervalahti puhuu asiakkaiden koskemattomuudesta.
– Kaikki ongelmat tulee siitä, ettei ymmärretä kulttuuria, ei ymmärretä miten täällä toimitaan.
Helsingissä on tehty yli sata rikosilmoitusta taksinkuljettajien epäillyistä seksuaalirikoksista sen jälkeen, kun taksiala vapautui tiukasta sääntelystä vuonna 2018. Huippuvuonna 2023 rikosilmoituksia tehtiin jo 40. Viime vuonna määrä laski ensi kertaa yhteentoista.
– Onko tullut tietoisuutta, että kannattaa olla tarkka, minkä taksin kyytiin nousee, pohtii rikosylikomisario Ritva Elomaa Helsingin poliisilaitokselta.
Ylen MOT kysyi suurimmilta taksiyhtiöiltä eri puolilta Suomea, miten ne pyrkivät estämään seksuaalista ahdistelua takseissa.
Edes matkan tietoja tallentava sovellus ei ole estänyt tekoja
Seksuaalirikoksiin liittyy häpeää ja pelko siitä, ettei uhria uskota.
Vain pieni osa niistä tulee poliisin tietoon. Oikeuteen päätyneitä rikoksia on tapahtunut ennen kaikkea pääkaupunkiseudulla.
Tyypillisessä tapauksessa nuori nainen menee aamuyöllä päihtyneenä yksin taksin kyytiin. Epäillyistä tekijöistä ylivoimaisesti suurin osa on Helsingin poliisilaitoksen tilastojen mukaan ulkomaalaistaustaisia. Osalla on ollut Suomen kansalaisuus.
– Yhteiskuntaan integroituminen on kaiken a ja o, että saadaan syntymämaan kulttuuri ja asenne tavallaan kasvatettua pois. On todella tärkeää, että he sopeutuvat meidän normeihin, Elomaa toteaa.
Helsingissä on Elomaan mukaan tehty rikosilmoituksia pienten ja suurten, perinteisten ja alustataloudessa toimivien yhtiöiden kuljettajista.
Edes matkan ja kuljettajan tiedot tallentava sovellus ei ole aina estänyt tekoja.
Rikostuomioista ei tule automaattisesti tietoa yhtiölle
Kuljettajaksi pääsee, kunhan on ajokortti, lääkärintodistus ja läpäisty ajolupakoe. Rikostaustan liikenne- ja viestintävirasto Traficom tarkistaa viiden vuoden ajalta.
Ajolupa on voimassa viisi vuotta, eikä sinä aikana annetusta rikostuomiosta tule automaattisesti tietoa taksin välitysyhtiölle.
Myös muut perinteiset taksiyhtiöt luottavat koulutukseen, laadunvalvontaan ja kuljettajien valikointiin. Se käy ilmi MOT:n kymmenelle suurimmalle välitysyhtiölle tekemästä kyselystä.
Perinteisissä välitysyhtiöissä arvioidaan myös kuljettajien ajotaitoa ja vaaditaan riittävää kielitaitoa. Koulutuksissa puhutaan asiakkaiden turvallisuudesta ja koskemattomuudesta.
Menevän mukaan on tärkeää kohdella omia kuljettajia hyvin, jolloin vaihtuvuus on pientä ja kuskit kohtelevat myös asiakkaita hyvin.
– Jos ihminen ei koe olevansa osa yhteiskuntaa, hän ei noudata sen vaatimuksia, toimitusjohtaja Tuomo Halminen kirjoittaa.
Uber, Yango ja Bolt eivät kouluta kuskeja
Alustatalouden toimijat korostavat teknologian roolia turvallisessa matkustamisessa.
Ne eivät järjestä kuljettajille omaa koulutusta. Jos taksia kuitenkin ajaa yrittäjänä, täytyy erikseen suorittaa yrittäjäkoulutus ja -koe.
Uberilla, Yangolla ja Boltilla on ensimmäisenä ollut käytössä sovelluksia, joilla matka tilataan, joilla sen kulkua voi seurata reaaliaikaisesti ja jakaa tiedot kyydistä myös toiselle henkilölle. Matkan tiedot pystyy tarkistamaan sovelluksesta jälkikäteen.
Bolt kertoo turvaavansa matkaa myös hätänapilla, jolla saa yhteyden turvallisuustiimiin tai hätänumeroon. Myös Uberilla ja Yangolla on turvallisuustiimit, jotka käsittelevät esiin tulleita tapauksia.
Vakavissa tapauksissa kuljettaja poistetaan sovelluksesta pysyvästi.
Bolt esittää, että taksialan toimijoiden pitäisi saada viranomaisilta heti tieto siitä, jos rikokseen syyllistyneen kuljettajan ajolupa perutaan. Siten varmistettaisiin, että liikenteessä on vain päteviä ja luvanvaraisia kuljettajia, Bolt ehdottaa.
Laadunvalvoja: marginaalinen ryhmä pilaa kaikkien maineen
Asiakkailta tulleiden ilmoitusten määriä Uber ja Bolt eivät vastauksessaan kerro. Yangon mukaan seksuaaliseen häirintään liittyvät tapaukset ovat vähentyneet vuosi vuodelta ja nyt ne ovat äärimmäisen harvinaisia.
Perinteiset välitysyhtiöt kertovat MOT:lle saaneensa taksiuudistuksen jälkeen muutamia ilmoituksia seksuaalisesta teosta tai ehdottelusta.
Esimerkiksi Lähitaksiin ilmoituksia on tullut viisi, joista yksi oli niin vakava, että johti sopimuksen irtisanomiseen.
– On aika marginaalissa se väki, joka sitten lopulta toteuttaa tällaisia tekoja. Mutta toki joka ikinen tapaus on liikaa, sanoo Lähitaksin laadunvalvoja Amir Al Take.
Irakilaistaustainen Al Take on asunut Suomessa lähes koko ikänsä ja toiminut pitkään taksialalla.
Al Taken mukaan osa maahanmuuttajista tulkitsee, että minihameessa taksin etuistuimelle tuleva nainen haluaa vihjailla sillä jotain. Riippuu henkilön taustasta ja kasvatuksesta, miten hän reagoi tilanteeseen.
Joku ajattelee, että vihjaus antaa oikeuden ryhtyä tekoihin. Toinen ymmärtää, ettei hänellä ole oikeutta alkaa lähennellä väkisin, Al Take selvittää.
Hänen mukaansa marginaalinen joukko pilaa ulkomaalaistaustaisten kuljettajien maineen ja samalla koko alan.
Alalle toivotaan lisää viranomaisvalvontaa
Isoilla yhtiöillä on entiseen tapaan kentällä kiertäviä laadunvalvojia, mutta ne tarkistavat vain omia autoja.
Taksi Helsingin toimitusjohtajaa Juha Pentikäistä harmittaa, että asiakkaat eivät erota hyviä ja huonoja toimijoita toisistaan.
– Jos yksi mokaa, niin lähtökohtaisesti kaikki kärsii. Mutta meidän käsi ei ulotu muualle kuin omiin palvelutuottajiin, Pentikäinen sanoo.
Hän toivoo alalle dataan perustuvaa viranomaisvalvontaa, jolloin kaikilla olisi samat säännöt. Takseihin määrättäisiin pakolliset taksamittarit ja värilliset ammattiautoilijan rekisterikilvet sen merkkinä, että luvat ja vakuutukset ovat kunnossa.
Hallitus on palauttamassa sääntelyä taksialalle, ja esillä on ollut muun muassa pakollinen kuljettajakoulutus. Lakiesitys on tulossa eduskuntaan ensi syksynä.