sunnuntai, 19 toukokuun

Tällä hetkellä valtion rekisterissä on lähes 300 000 koiraa. Keräämme tässä jutussa mielipiteitä koirarekisteristä tekeillä olevaa juttua varten.

Yle uutisoi viime viikolla aluehallintoviraston tarkastavan koiranäyttelyyn osallistujien kuulumista valtion koirarekisteriin.

Avin valvonnassa selvisi tuolloin, että rekisteristä puuttuu noin puolet tarkastetuista koirista.

Näiden koirien omistajille lähtee kehotus kirjeitse, ja asia tarkistetaan myöhemmin valvonnassa. Valvonnasta koiranomistajaa odottaa muutaman sadan euron lisälasku.

Uutinen sai helmi- ja maaliskuun ajan uinuneet rekisteröintimäärät kasvamaan. Viikon aikana uusia rekisteröintejä tehtiin yli 5000 kappaletta.

Eniten rekisteröintejä on tullut huhtikuussa Etelä-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastojen alueella. Avin tarkastukset jatkuvat Vaasan jälkeen ainakin Tampereen ja Jyväskylän koiranäyttelyissä.

Voit tarkastella koirarekisterin kokonaismääriä allaolevasta taulukosta.

Kuvassa on valtion koirarekisterin määrät vuodelta 2023, vuodelta 2024 kuukausittain.

– Määrät ovat tuplaantuneet oikeastaan kaikkien aluehallintovirastojen alueilla. Edelleen ollaan kaukana tammikuun määristä, milloin oli vielä heijastumia tuosta viime vuoden määräajan loppumisesta, erityisasiantutija Kirsi Vehkakoski Ruokavirastosta arvioi.

Tällä hetkellä koiria on rekisteröity Suomessa vajaa 300 000, kun koirien kokonaismääräksi arvioidaan noin 800 000.

Vehkakoski sanoo, että koiranomistajien kritisoima rekisteri liittyy myös EU:ssa valmisteilla olevaan lemmikkieläinasetukseen, jossa tulee vielä kattavammin yhtenäisiä rekisteröinti- ja ilmoitusperiaatteita koko EU-alueelle.

– Euroopassa isossa osassa maita on ollut pakollinen kansallinen rekisteri jo pitkään, Vehkakoski muistuttaa.

Tiedonkeruun lomake on suljettu 23.4. kello 9.15. Kiitos vastanneille.

Jaa.
Exit mobile version