sunnuntai, 7 heinäkuun

Suolistobakteereilla on suuren tutkimuksen mukaan yhteys infektioriskiin. Esimerkiksi paljon kuitua sisältävä ruokavalio lisää suoliston hyvinvointia edistävien bakteerien määrää.

Laaja tutkimus tuo uutta tietoa suolistomikrobiston merkityksestä terveydelle.

Suomalais-hollantilaisessa tutkimuksessa selvisi, että tavallisten suolistobakteerien määrällä on yhteys sairaalahoitoa vaativiin infektioihin, kuten keuhkokuumeeseen tai verenmyrkytykseen.

Tutkimuksessa nousi esiin useiden butyraatti-nimistä rasvahappoa tuottavien suolistobakteerien tärkeä merkitys.

– Tutkimustulokset osoittivat, että aina kun ihmisten suolistossa olevien butyraattia tuottavien bakteerien määrä lisääntyy kymmenen prosenttia, niin infektioriski pienenee noin kaksikymmentä prosenttia, Turun yliopiston sisätautiopin professori Teemu Niiranen sanoo.

Jo aiemmissa pienemmissä tutkimuksissa on saatu selville, että butyraatti-rasvahappoa tuottavien suolistobakteerien määrä on vähentynyt vakavia infektioita sairastavilla ihmisillä. Nyt saatiin kuitenkin uutta tietoa siitä, että näiden bakteerien määrän vähentyminen ei johdu akuutista infektiosta tai sen hoidosta, vaan määrä on vähäisempi jo vuosia ennen sairastumista.

Aineisto on poikkeuksellisen laaja. Tutkimuksessa analysoitiin yli 6 000 suomalaiseen FINRISKI-tutkimukseen ja yli 4 000 hollantilaiseen HELIUS-tutkimukseen osallistuneen ihmisen ulostenäytteet. Osallistujien terveyttä seurattiin kuuden vuoden ajan näytteenoton jälkeen.

Runsaskuituinen ruokavalio edistää suoliston hyvinvointia

Teemu Niirasen mukaan nyt saatu tutkimustulos luo pohjaa infektioriskin arvioinnille ja mahdollisten uusien hoitomuotojen kehittämiselle. Jatkossa olisi tärkeää selvittää, voitaisiinko suotuisia bakteereita lisäämällä vähentää ihmisten infektioriskiä.

– Tämä tapahtuisi antamalla ihmisille esimerkiksi probiootteja, jotka lisäävät butyraattia tuottavien bakteerien määrää suolistossa tai sitten ruokavaliomuutoksilla, jotka lisäävät näitä bakteereita, Teemu Niiranen sanoo.

Esimerkiksi runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio lisää butyraattia tuottavien bakteerien määrää suolistossa. Paljon kuituja sisältävät esimerkiksi monet kasvikset ja täysjyväviljatuotteet.

Suotuisia suolistobakteereita puolestaan vähentävät esimerkiksi tietyt antibiootit.

Antibiootit ovat monien sairauksien hoidossa välttämättömiä. Toisaalta antibioottihoidot tulee kohdistaa oikeille potilaille, Teemu Niiranen toteaa. Antibioottien kulutus onkin ollut Suomessa laskussa viimeisimmän parinkymmenen vuoden aikana.

– Virusflunssiin niitä ei kannata syödä, vaan ne kannattaa säästää tilanteisiin, joissa niistä on selkeästi enemmän hyötyä kuin haittaa.

Tutkimustieto suolistomikrobien merkityksestä lisääntyy paraikaa nopeasti. Tulevaisuudessa tätä tietoa voidaan mahdollisesti hyödyntää nykyistä paremmin terveydenhoidossa.

Tutkimustulokset julkaistiin kesäkuussa Lancet Microbe -tiedejulkaisussa.

Jaa.
Exit mobile version