sunnuntai, 22 syyskuun

Poliisi paljastaa uusia tietoja teknologiayhtiö Urokseen liittyvästä rikosepäilystä. Yksityiskohtia ei ole aiemmin kerrottu julkisuuteen.

Poliisi epäilee, että suomalainen sijoittaja huijattiin sijoittamaan teknologiayhtiö Urokseen yli kolme miljoonaa euroa. Oulun poliisi tutkii asiaa törkeänä petoksena.

Poliisin mukaan sijoittajalle annettiin yhtiöstä oleellisesti virheellistä tietoa, mikä vaikutti siihen, että sijoittaja päätti sijoittaa yhtiöön 3 250 000 euroa.

Rikoksesta epäillään yhtä henkilöä. Rikoksen epäillään tapahtuneen keväällä 2020.

Poliisi ei ole kertonut rikosepäilyn yksityiskohtia aiemmin julkisuuteen. Medialle on kerrottu vain, että poliisi on saanut rikosilmoituksen asiasta maaliskuussa 2022.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Heikkinen pysyttelee edelleen vaitonaisena.

Hän ei ota kantaa esimerkiksi siihen, onko epäillyn miljoonahuijauksen uhri yksityishenkilö vai organisaatio. Hän ei kommentoi myöskään sitä, missä asemassa rikoksesta epäilty henkilö on teknologiayhtiössä ollut.

Heikkisen mukaan esitutkinta on loppusuoralla, ja tutkinnan valmistumisen aikataulu riippuu siitä, miten poliisin pyytämät selvitykset valmistuvat.

– Jutun tutkinta on pitkällä, mutta edelleen on asioita selvittelyssä. Teemme tiivistä yhteistyötä KRP:n kanssa, hän sanoo.

Perustajat jo oikeudessa

Uros oli lupaavana pidetty oululaistaustainen teknologiayhtiö, joka tuli suuren yleisön tietoisuuteen kun Tampereen uusi areena ristittiin Uros Live -areenaksi vuonna 2020.

Nimi ryvettyi pian, kun yhtiö ajautui konkurssiin ja epäilyt johdon vakavista taloussotkuista tulivat julkisuuteen.

Tällä hetkellä kahta yhtiön perustajaa Jyrki Hallikaista ja Tommi Uharia syytetään törkeästä avustuspetoksesta Oulun käräjäoikeudessa vireillä olevassa oikeudenkäynnissä.

Miesten epäillään huijanneen Business Finlandilta miljoonien eurojen yrityslainat ja avustukset antamalla vääriä tietoja yhtiöstään.

Lisäksi KRP epäilee Hallikaista sekä Uroksen entistä toimitusjohtajaa Jerry Raatikaista törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja velkojansuosinnasta.

Epäilyt liittyvät etenkin yhtiön tekemiin yrityskauppoihin, joilla poliisi epäilee yhtiön varoja siirretyn velkojien ulottumattomiin ulkomaille.

Käräjäoikeus on määrännyt kaksikon omaisuutta takavarikkoon yli 130 miljoonan euron arvosta. Esitutkinta on kesken.

Lisäksi Uroksen pääomistaja Hallikainen on STT:n tietojen mukaan rikostutkinnan kohteena myös Sveitsissä.

STT:n mukaan Sveitsissä asuva sijoittaja teki Hallikaisesta rikosilmoituksen sen jälkeen, kun tämä oli kaupannut hänelle pienen osuuden Uroksesta noin 20 miljoonan euron hintaan kesällä 2020.

Viime keväänä Sveitsin syyttäjäviranomainen kertoi Ylelle, että tutkinta on yhä kesken.

Massiiviset velat, mutta ei varoja

Uros asetettiin konkurssiin vuonna 2022. Konkurssi vahvistettiin käräjillä alkuvuodesta 2023.

Yhtiöllä oli tuolloin yli 30 miljoonan euron velat, mutta ei varoja. Velkojien joukossa on muun muassa Nordea ja Valtiokonttori.

Konkurssipesän pesänhoitaja jätti viime vuonna käräjäoikeuteen kanteen, jossa vaaditaan Uroksen hallitukseen kuuluneilta henkilöitä suuria vahingonkorvauksia. Asiasta uutisoi sanomalehti Kaleva.

Pesänhoitajan mukaan hallituksen jäsenet aiheuttivat yhtiölle taloudellista vahinkoa konkurssia edeltäneinä vuosina joko tahallaan tai huolimattomuudesta.

Videolta voit katsoa, miten Uros oy:n tarinan kehittymisestä on uutisoitu:

Jaa.
Exit mobile version