lauantai, 18 toukokuun

Kirjailijat avaavat kirjansa väitteitä Ylen Politiikkaradiossa.

Presidentti Sauli Niinistön ja entisen pääministerin Sanna Marinin (sd.) suhteet saivat viileän alun jo vuonna 2019, paljastavat tietokirjailijat Yannick Lahti ja Matti Mörttinen uutuuskirjastaan Politiikan pinnan vangit.

Välit kiristyivät, kun Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump kutsui myös liikenneministerinä toimineen Marinin Niinistön valtiovieraillulle Yhdysvaltoihin.

Mörttinen ja Lahti avaavat presidentin ja pääministerin kireitä välejä Ylen Politiikkaradiossa.

– Ytimessä oli nimenomaan jäänmurtajat, ja niistä amerikkalainen osapuoli halusi näyttävän lausunnon. Siten oli tarpeellista saada liikenteestä vastaava ministeri mukaan. Tämä hiukan erikoinen menettelytapa heikensi luottamusta näiden kahden välillä, joista myöhemmin tuli Suomen kaksi merkittävintä poliittista johtajaa, Mörttinen sanoo.

Lahti pohtii syiden olevan myös persoonien ja taustojen erilaisuudessa.

– Toinen on nuori alle 35-vuotias häpeilemätön vasemmistolainen ja toinen oikeistokonservatiivinen, aivan eri sukupolven iäkkäämpi mieshenkilö. Kun he tulevat aivan erilaisista taustoista, on hyvin ymmärrettävää, että elämänkatsomus ei pelkästään kohtaa, Lahti pohtii.

Hän huomauttaa, että Marinin edeltäjän pääministeri Antti Rinteen (sd.) kanssa Niinistö tuli hyvin toimeen.

Mörttinen ja Lahti kuvaavat kirjassa, miten politiikka on pinnallistunut. Kirjailijat käyvät Politiikkaradion haastattelussa läpi, miksi esimerkiksi Sanna Marin, ulkoministeri Elina Valtonen (kok.), kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) ja entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ovat sosiaalisessa mediassa suosittuja.

Jaa.
Exit mobile version