perjantai, 15 marraskuun

Georgian vaalien laillisuutta selvittäneet suomalaiset kansanedustajat toivovat, että Georgian EU-ovea ei suljeta.

Lokakuun lopulla järjestetyt Georgian parlamenttivaalit ovat herättäneet keskustelua vaalien laillisuudesta.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vaati riippumatonta tutkintaa Georgian vaaleista. Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos Edison Research on arvioinut, että vaalit olivat vilpilliset.

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat maanantaina 18. marraskuuta Brysselissä EU:n ja Georgian suhteista Georgian parlamenttivaalien jälkeisessä tilanteessa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin vaalitarkkailuoperaatiota Georgiassa johtanut kansanedustaja Pia Kauma (kok.) kertoo, että tämän päivän tiedon mukaan vaalit olivat lailliset ja niissä oli kilpailua myös oppositiopuolueiden välillä.

– Olen saanut tiedon, että Georgian keskusvaalilautakunnan tulee toimittaa tiedot mahdollisista väärinkäytöksistä ensi viikon torstaihin mennessä eli siellä on vielä tutkinnat kesken ja sitten vasta tiedämme lopullisen tuloksen.

Vaalitarkkailijat seuraavat tilannetta

Kauman mukaan vaalitarkkailijat seuraavat edelleen tulosten kehittymistä.

– On esitetty epäilyksiä, että olisi ollut mittavaa Venäjän vaalivaikuttamista ja että olisi joidenkin äänestysalueiden vaalituloksia manipuloitu. Totta kai me haluamme tietää totuuden tässä asiassa.

– Mutta sen voin todeta, että meillä kävi edustajia, vaalitarkkailijoita, 740 vaalipaikalla ja tehtiin havaintoja kaikkiaan 1900 ja niistä vain kuudessa prosentissa havaittiin jotakin sellaista, mikä olisi epäilyttävää eli että äänestäjiä olisi jollakin tavalla häiritty tai painostettu. Näen, että se on suhteellisen pieni prosentti kokonaisuudesta, Kauma arvioi.

Kauma: Georgia pidettävä demokratian tiellä

Kansanedustaja Kauma toivoo, että EU jatkaisi yhteistyötä Georgian kanssa.

– Georgia elää aika vaikeassa tilanteessa. Se on Venäjän puristuksissa. Sillä on kaksikymmentä prosenttia maa-alasta Venäjän miehittämää ja se ei ole vielä EU:n jäsen, eikä se ole myöskään Naton jäsen.

– Toivon, että ojentaisimme kättä EU:n puolelta Georgian suuntaan ja pitäisimme sen sillä demokratian ja ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion kehittämisen tiellä, jonne se periaatteessa on sitoutunut kirjaamalla perustuslakiin, että EU:hun pyritään.

Kauma huomauttaa, että 80 prosenttia Georgian kansastakin pitää EU:ta maalle oikeana suuntana.

Kopra: Epäilykset väärinkäytöksistä selvitettävä

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) osallistui tämän viikon alussa EU-maiden ulkoasiain- ja EU-valiokuntien puheenjohtajista koostuvan epävirallisen yhteenliittymän United for Georgia -ryhmän matkalle Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin.

Kopra tapasi Tbilisissä Georgian presidentti Salome Zurabišvilin, oppositiopuolueita, riippumattoman median edustajia, kansalaisjärjestöjä sekä vaalitarkkailijoita. Hallituspuolueen edustajat kieltäytyivät tapaamisista.

– Matkalla meile esitettyjen havaintojen sekä yksittäisten tarkkailijoiden kertomusten perusteella erlaisia epämääräisyyksiä saattoi ilmetä. Ilman muuta sellaisia syytöksiä esitettiin, että ne on aiheellista tutkia ja selvittää tarkemmin.

Kopra muistuttaa, että Etyjin raportin laatiminen on kesken ja asiasta keskustellaan vielä EU:ssa ministeritasolla.

– Se on hyvä asia ja toivottavasti siellä myös hallituspuolue tekisi yhteistyötä näiden epäilysten selvittämiseksi.

– Olisi erittäin tärkeää, että saadaan pidettyä Georgia mukana EU-jäsenyyspolulla ja voidaan olla kaikkialla kaikin puolin vakuuttuneita siitä, että vaalit olivat rehelliset ja reilut.

Jaa.
Exit mobile version