Oppositio ja keskeiset alueelliset naapurit eivät ole hyväksyneet julistettua vaalitulosta. Viranomaiset ovat käyttäneet kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan.
Sara Hussein,
Jalmari Salaterä
Laajat mielenosoitukset ovat puhjenneet Venezuelassa sen jälkeen, kun maan vaalilautakunta julisti presidentti Nicolas Maduron uudelle kuusivuotiskaudelle.
Mielenosoittajat ovat marssineet useissa kaupungeissa ja huutaneet hallituksen vastaisia iskulauseita.
– Se kaatuu, se kaatuu, tämä hallitus kaatuu, mielensoittajat huusivat maan pääkaupungissa Caracasissa.
Uutistoimistojen mukaan maan turvallisuusjoukot ovat käyttäneet muun muassa kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan maan pääkaupungissa.
Mielensoittajat yrittivät rakentaa pääkaupungin alueella tiesulkuja muun muassa Caracasin ja kansainvälisen lentoaseman yhdistävälle tielle.
Coron kaupungissa mielenosoittajat puolestaan kaatoivat edesmenneen presidentin Hugo Chávezin patsaan.
Oppositiojohtaja María Corina Machadon mukaan äänestystietojen läpikäynti osoittaa, että vaalit voitti todellisuudessa Edmundo González, joka sai hänen mukaansa yli 70 prosenttia äänistä.
Vaalitulos tulehdutti maiden välit
Oppositio ja keskeiset alueelliset naapurit eivät ole hyväksyneet julistettua vaalitulosta. Muun muassa Peru kertoi kutsuvansa suurlähettiläänsä takaisin kotimaahan, ja Panama kertoi jäädyttävänsä maiden välisen yhteistyön.
Panaman presidentti José Raúl Mulino myös ennakoi, että venezuelalaisten siirtolaisten määrä maassa tulee kasvamaan entisestään.
Vastalauseena muiden maiden toimille Venezuela on ilmoittanut vetävänsä diplomaattinsa seitsemästä Latinalaisen Amerikan maasta.
Amerikan valtioiden järjestön OAS:n on määrä kokoontua käsittelemään Venezuelan vaaleja keskiviikkona Washingtoniin. Kaikkiaan kaksitoista jäsenmaata oli pyytänyt järjestöä kokoontumaan.
Lähimaiden lisäksi Yhdysvallat, EU ja YK ovat esittäneet huolensa vaaleihin liittyvistä epäselvyyksistä.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi vaalitulokseen liittyvän ”merkittäviä huolenaiheita”. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sekä YK:n pääsihteeri António Guterres ovat puolestaan peräänkuuluttaneet läpinäkyvyyttä.
Useita pidätyksiä ja ensimmäinen kuolonuhri
Kiistanalaisten vaalien jälkeen puhjenneet protestit ovat vaatineet ensimmäisen kuolonuhrin, kertoo venezuelalaisen kansalaisjärjestö Foro Penalin johtaja Alfredo Romero yhteisöpalvelu X:ssä.
Lisäksi Romero kertoo, 46 henkilöä on pidätetty ja viisi loukkaantunut.
Lähteet: AFP, AP, Reuters
Juttua muokattu 30. heinäkuuta kello 6.22: Lisätty kansalaisjärjestön tiedot.