sunnuntai, 22 syyskuun

Venäjältä liikkeelle lähtenyt vaurioitunut laiva saa Tanskalta apua päästäkseen Itämerelle.

Vaarallista lannoitelastia kuljettava ja vaurioitunut rahtilaiva Ruby aikoo jatkaa matkaansa Itämerelle. Laiva saa luotsausapua Tanskalta päästäkseen Kattegan ja Iso-Beltin salmien läpi viikonlopun aikana.

Tanskalainen luotsiyhtiö DanPilot on vahvistanut tanskalaiselle TV2-kanavalle, että alukselle on tilattu luotsi. DanPilotin tiedottajan mukaan luotsi nousee laivaan tänään ja poistuu, kun alus on ohittanut Tanskan Falsterin saaren eteläkärjen.

Tanskan merenkulkuviranomainen kertoi aamulla TV2-kanavalle, että viranomaiset seuraavat laivan matkaa tiiviisti. Viranomainen on määrännyt laivan käyttämään hinaajaa sekä luotseja, kun se kulkee Tanskan vesillä.

Norjan puolustusvoimat on tietoisia laivan reitistä. TV2:n mukaan Norjan puolustusvoimat tukee Tanskan merenkulkuviranomaista ja seuraa aluksen liikkeitä.

Marinetraffic-palvelun mukaan MV Ruby on ollut eilisillasta asti pysäytyksissä Norjan etelärannikon edustalla. Se on ollut ohjauskyvytön ja liikkunut hinaajan avulla.

Ruotsin viranomaiset kertoivat eilen, että maassa on varauduttu rahtialuksen saapumiseen maan rannikolle. Alus ei kuitenkaan ole esittänyt pyyntöä päästä hätäsatamaan.

Ruby kuljettaa 20 000 tonnin lastia ammoniumnitraattia. Lannoitteisiin ja räjähteisiin käytettävä ammoniumnitraatti voi aiheuttaa räjähdyksen, mutta se vaatii kuumentamista.

Kyseessä on sama aine, joka aiheutti valtavan räjähdyksen Libanonissa Beirutin satamassa elokuussa 2020. Räjähdyksen aiheutti paljon pienempi määrä ainetta, vajaat 3 000 tonnia. Sitä oli varastoitu vuosia puutteellisissa oloissa, ja lähistöllä oli syttynyt tulipalo ennen räjähdystä.

Ruby-laivan kohtalosta on kiistelty. Sen määränpääksi on ilmoitettu Liettua, joka on jo kieltänyt alusta saapumasta maahan.

Suomen ulkoministeriö ei toistaiseksi kommentoi asiaa, ministeriön viestinnästä kerrotaan Ylelle. Ulkoministeriö kuitenkin seuraa tilannetta tiiviisti.

Juttua päivitetty 21.9. klo 11.19: Lisätty Suomen ulkoministeriön kommentti.

Jaa.
Exit mobile version