sunnuntai, 8 syyskuun

Väärin asennetut aurinkopaneelit ovat turvallisuusriski, joten urakoitsijan valinta kannattaa tehdä huolella. Vastuu siirtyy asiakkaalle, kun työ on tehty ja kuitattu.

Parin vuoden takainen energiakriisi näkyi piikkinä aurinkopaneelien kysynnässä. Kysyntä ylitti tarjonnan ja toi alalle paljon uusia toimijoita. Tarjonnan kasvaessa myös asennusten laatu vaihteli.

Puutteellisesti tehty asennus ei yleensä vaikuta laitteen toimintaan, mutta voi ajan myötä aiheuttaa paloturvallisuusriskin.

Näitä mahdollisia riskitekijöitä on nyt kartoitettu Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Kiinteistöjä on mukana 60.

– Kohteita ei ollut vaikea saada mukaan, vaan niistä oli lopulta ylitarjontaa, kertoo Tampereen ammattikorkeakoulun sähköisen talotekniikan lehtori Juho Ylipaino.

Ylipaino on yksi Aurinkosähköjärjestelmien asennusten riskikartoitus -hankkeen (AURISKI) projektipäällikköistä.

Riippumattoman tutkimushankkeen tarkoituksena on antaa puolueetonta tietoa kiinteistön aurinkosähköjärjestelmän laadusta ja turvallisuudesta.

Mukana on neljä oppilaitosta, kaksi Satakunnasta ja kaksi Pirkanmaalta.

Dokumentointi ontuu

Juho Ylipainon mukaan kovin räikeitä laiminlyöntejä ei ole kartoituksissa tullut vastaan, mutta ei liioin kiitettäviäkään arvosanoja.

Kesäkuun alkupuolella riskitarkastuksista oli suoritettu noin 40.

– Yleisimmin ongelmat liittyvät käyttöönottotarkastusten tekemiseen tai niiden oikeanlaiseen dokumentointiin, Ylipaino kertoo.

Asiakkaan tulisi aina saada työstä käyttöönottopöytäkirja, jolla varmistetaan järjestelmän turvallinen toiminta ja vaatimustenmukaisuus. Osassa kohteista pöytäkirja puuttui kokonaan.

Ylipainon mukaan vakavaksi lueteltavia, sähkö- ja paloturvallisuutta vaarantavia virheitä havaittiin neljässä kohteessa.

Vakavimpia puutteita on ollut muun muassa kaapeleiden suojauksessa ja väärissä kokovalinnoissa.

– Esimerkiksi sähkökeskuksesta tuleva syöttökaapeli on ollut standardien mukaan liian pieni. Siitä voi aiheutua ylikuormitustilanne ja mahdollinen tulipalo, Ylipaino kertoo.

Ylipainon mukaan asennusten yleisilme ja laatu ovat kuitenkin olleet hyvällä tasolla. Hänen mukaansa sähköasennusten dokumentoinnin puutteellisuus koskee koko sähköalaa ylipäätään.

– Isossa kuvassa urakoitsijat ovat ammattitaitoisia ja tekevät hyvää työtä.

Kysyntä lähti käsistä

Kaksi vuotta sitten sähkön hintojen noustessa yhä useampi harkitsi aurinkosähköjärjestelmää kiinteistöönsä. Markkinat ylikuumenivat ja kuluttajia ohjeistettiin kärsivällisyyteen kilpailutuksissa.

SAMKin lehtori Marko Ylisen mukaan myynnit jopa kuusinkertaistuivat edelliseen vuoteen verrattuna ja osa toimittajista joutui lopettamaan järjestelmien myymisen. Ylinen on yksi Auriski-hankkeen projektipäälliköistä.

– Tekijöitä haettiin myös sähköalan ammattilaisten ulkopuolelta, joka näkyy osin vuoden 2022 asennuksissa, Ylinen kertoo.

Kovan kysynnän lisäksi ala kärsi myös maailmanlaajuisesta komponenttipulasta. Kuluttajia kehotettiin erityiseen valppauteen siinä, mistä järjestelmän tilaa ja mitä urakoitsijalta tulisi vaatia.

Sama ohje pätee Ylipainon mukaan edelleen. Ensimmäisenä tulisi tarkastaa, että urakoitsija kuuluu Tukesin rekisteriin ja sähköurakoitsijalla on laillinen oikeus tehdä sähkötöitä.

Vastuuasiat ovat Ylipainon mukaan hankalimpia, sillä kun työ on tehty ja vastaanotettu, vastuu siirtyy urakoitsijalta asiakkaalle.

– Hassua kyllä, maallikon tulisi tietää ja ymmärtää paljon talotekniikasta ja sähkötekniikasta koska on niiden turvallisuudesta vastuussa.

Kartoituksesta saatu asiakirja ei ole virallinen, valtuutetun tahon tekemä tarkastusraportti, eikä se sovellu käytettäväksi sellaisenaan minkäänlaisissa virallisissa tai oikeudellisissa menettelyissä.

– Kiinteistön omistajan omassa harkinnassa on, miten hän vie asiaa eteenpäin. Urakoitsija on velvollinen korjaamaan asennukset, mikäli ne on tehty vastoin vaatimuksia.

Jaa.
Exit mobile version