maanantai, 13 toukokuun

Veteraanipäivän pääjuhla alkaa lauantaina kello 13.30. Huolellinen suunnittelu ja valmistautuminen ovat avainasemassa, kun tilaisuuteen odotetaan suurta yleisömäärää.

Vaasa isännöi tänä vuonna kansallisen veteraanipäivän valtakunnallista juhlaa, jonka teema on ”Veteraanien perintö turvataan – Yhdessä onnistumme.” Teema viestii veteraanien perinnön säilymisen ja sen jatkuvan tunnettuuden turvaamisen tärkeydestä.

Nyt on jälkipolvien aika ottaa vastuu veteraanien perinnön vaalimisesta, erityisesti nykyisessä maailmantilanteessa, sanoo järjestelytoimikunnan sihteeri Anna-Maija Iitola.

Iitola oli mukana järjestämässä myös edellistä Vaasassa pidettyä kansallista veteraanipäivän juhlaa vuonna 1998.

– Silloin paikalle saapui busseilla veteraaneja eri puolilta Suomea. Veteraanit olivat vielä voimissaan, sanotaanko noin 70-vuotiaita. Tänä vuonna keski-ikä on 98 vuoden tuntumassa, Iitola kertoo.

Iitola uskoo veteraanipäivän juhlan muuttavan muotoaan tulevina vuosina. Vaasan juhlan jälkeen veteraanipäivää juhlitaan ensi vuonna Hämeenlinnassa. Iitola uskoo, että niiden jälkeen juhlat keskittyvät enemmän perinteen vaalimiseen.

– Nämä kaksi juhlaa saattavat olla taitekohta, jossa veteraanit ovat vielä jollakin tavalla itse mukana, Iitola toteaa.

Satoja kutsuvieraita

Veteraanijuhlaa on suunniteltu tiiviisti viime syksystä lähtien, Anna-Maija Iitola kertoo. Suunnitteluun on kuulunut kaikki esiintyjien valinnasta ja ruokatarjoilusta ohjelman suunnitteluun.

Juhlaa varten pystytetty lava on kooltaan suurin, mikä Botniahalliin on koskaan rakennettu, noin 250 neliötä.

– Kutsuvieraita on tulossa noin 400, mutta tilaisuus on avoin yleisölle, Iitola kertoo ja uskoo yleisömäärän nousevan noin 600–700:een.

Tapahtumaan saapuvat myös tasavallan presidentti Aleksander Stubb ja rouva Suzanne Innes-Stubb, mikä lisää tilaisuuden arvokkuutta. Tasavallan presidentti pitää juhlassa juhlapuheen.

Juhlaa voi seurata suorana lähetyksenä Yle tv1:llä sekä Yle Areenassa täällä kello 13.30 alkaen.

Perinteinen päivä

Aamupäivä alkaa perinteisesti Vaasan Vapaudenpatsaalla seppeleenlaskulla aamuyhdeksältä. Paikalla tapahtuu myös lipunnosto, sekä ilmavoimien ylilento.

Juhlalisuudet jatkuvat klo 10–11 Vaasan kirkossa kaksikielisen ekumeenisen jumalanpalveluksen merkeissä.

Botniahallille pääsee maksuttomilla bussikuljetuksilla kaupungintalon edestä ja juhlan jälkeen takaisin.

Botniahallissa tapahtuman musiikillisesta annista vastaa laivaston soittokunta kapellimestari Tero Halkalan johdolla, minkä lisäksi luvassa on myös muita monipuolisia musiikkiesityksiä.

Päivän juhlallisuuksien päätteeksi tasavallan presidentti tapaa Vaasan torilla kansalaisia noin kello 15.30. Yle Pohjanmaa välittää yhdessä Svenska Ylen kanssa torilta tunnelmia Yle Areenassa täällä.

Korjattu 26.4. klo 17.08: Suzanne Innes-Stubbin kirjoitusasu.

Jaa.
Exit mobile version