maanantai, 23 syyskuun

Vaasan Seta ry:n hallituksen puheenjohtaja Jari Ukkonen sanoo, että päätös on kirkkoherra Teijo Peltolan. Peltola perustelee asiaa muun muassa väreillä ja työvuorojärjestelyillä.

Vaasan suomalainen seurakunta lopettaa kaiken sateenkaaritoiminnan seurakunnassa. Asiasta tiedottaa Vaasan Seta ry. Päätös pitää sisällään yhdistyksen mukaan myös osallistumisen sateenkaarimessuihin.

Vaasan Seta ry:n hallituksen puheenjohtaja Jani Ukkonen kertoo, että yhdistys sai elokuussa tiedon tapahtumien peruuntumisesta. Ukkosen mukaan päätöksen on tehnyt seurakunnan uusi kirkkoherra Teijo Peltola.

Peltola valittiin virkaansa joulukuussa 2023.

– Olemme ottaneet ratkaisun vastaan pettynein mielin. Olimme saaneet kesän aikana jo viestiä seurakunnan työntekijöiltä, että näin voin käydä. Kävimme elokuussa neuvotteluja kirkkoherran kanssa ja seurakuntaneuvoston varapuheenjohtajan kanssa, ja etsimme kompromissia asiaan, Ukkonen kertoo.

Ratkaisua ei kuitenkaan löytynyt. Setan ja Vaasan ruotsalaisen seurakunnan yhteistyö sateenkaarimessujen järjestämisessä jatkuu edelleen.

Ruotsinkielinen seurakunta jatkaa yhteistyötä

Ukkosen mukaan suomalaisen seurakunnan järjestämät tapahtumat, etenkin messut, ovat olleet sateenkaariväelle tärkeitä tapahtumia.

– Koemme, että tämä on keskeinen osa kirkon toimintaa. Se on tarjonnut sielunhoitoa ja turvapaikkaa yhteiskunnassa.

Ukkosen mukaan suomalaisen seurakunnan väellä on halu tehdä yhteistyötä ja sateenkaaritoimintaa. Hänen mukaansa ratkaisun taustalla on kirkkoherran henkilökohtainen näkemys asiaan.

– Se tuli lopulta yllätyksenä, että kyse on vain kirkkoherran omasta näkemyksestä. Hän kertoi meille, että ottaa vastuun ratkaisustaan, tulee mitä tulee.

Ukkonen sanoo, että ruotsinkielisestä seurakunnasta on jo ilmoitettu yhteistyön jatkumisesta.

– Samaa ovat sanoneet muidenkin ruotsinkielisten seurakuntien piispat. Porvoon piispa on osallistunut myös järjestämäämme messuun.

Ukkosen mukaan päätöksen käsittely tulee jatkumaan myös Vaasassa.

– Seurakuntaneuvosto tulee käsittelemään asiaa. Asia tulee todennäköisesti myös seurakuntavaltuuston käsittelyyn, mutta se ei ole vielä varmaa.

Kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

Yle tavoitti puhelimitse kirkkoherra Teijo Peltolan. Hän pyysi lähettämään kysymykset sähköpostilla väärinymmärrysten välttämiseksi ja omaan oikeusturvaansa vedoten, eikä halunnut antaa puhelinhaastattelua.

Kahden tunnin kuluttua Peltola lähetti kaksisivuisen tiedotteen medialle. Hän perustelee ratkaisua muun muassa ”työvuorojärjestelyjen laittomuudella”.

– Kirkon työntekijöihin sekä luottamushenkilöihin kohdistuvat sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvat työvuorojärjestelyt ovat laittomia.

Kirkkoherra kritisoi myös Setan näkemyksiä sateenkaarimessujen järjestämisestä.

– Millään yhdistyksellä ei ole subjektiivista oikeutta vaatia seurakuntaa järjestämään jumalanpalveluksia heidän kanssaan. Vaasan suomalainen seurakunta ei edelleenkään ole sateenkaarimessujen järjestäjä.

Uutista päivitetty kello 17.15: Vaasan Seta ry:n puheenjohtajan nimi on Jani Ukkonen, ei Jari Ukkonen.

Jaa.
Exit mobile version